רופאים לזכויות אדם: פתיחת מעבר רפיח אינה פוטרת את ישראל מאחריות

רופאים לזכויות אדם (רל"א) ברכה על החלטת מצרים לפתוח את מעבר רפיח שאמור להקל על סבלם של תושבי רצועת-עזה. יחד עם זאת, החלטה זו של מצרים, באם אכן תתממש, לא פוטרת את ישראל ממחויבותה ככוח כובש כלפי עזה כשהמשך סגירת המעברים דרך ישראל יוצר נתק מלאכותי בין הגדה המערבית לבין רצועת עזה. יצירתו של נתק זה לא מתיישבת עם ההצהרות הנשנות של ישראל על הסכמתה העקרונית להקמת מדינה פלסטינית.

בעקבות השתלטותה של חמאס ב 2007 על רצועת עזה החריפה והקשיחה ישראל את הסגר על הרצועה תוך פגיעה אנושה בכלכלה, ובתחומים אחרים של חיי חברה תקינים כמו מערכת הבריאות, חקלאות, דייג, לימודים אקדמיים ובניית תשתיות. מעברי אנשים וסחורה במציאות החדשה שנוצרה הוגבלה ל "מקרים הומניטריים" הגדרה עלומה של קיום מינימלי. בתחילת שנה זו, פרסמה רל"א דו"ח על אחריותה של ישראל ביצירת מצב של תת פיתוח ברצועת עזה עם השלכות קשות על תנאי חייהם ובריאותם של תושביה.

מעבר פתוח לסחורות ואנשים בין מצרים לעזה לא יביא לשינוי מהותי בהגבלות שמטילה ישראל כעונש קולקטיבי על תושבי הרצועה, על ידי הפרדתם הסיסטמתית ממשפחותיהם ומוסדותיהם הריבוניים בגדה. תושבי עזה המבקשים להשתמש בשירותי הבריאות הפלסטיניים לא יוכלו לעשות זאת, צעיריה לא יוכלו לבחור מוסד לימודים אקדמי פלסטיני, ואלפי משפחות תמשכנה להיות חצויות ומפולגות, מבלי שלתושבי הרצועה תהיה זכות לבחור את מקום מגוריהם."

רופאים לזכויות אדם מקווה שההבטחות של מצרים בכל הקשור לפתיחת מעבר רפיח אכן יתממשו באופן שוויוני שיאפשר להשיב פעילות כלכלית ואזרחית לתושבי הרצועה. תחת להטיל סנקציות צריכה ישראל להבין כי אין מקום לשמירת בני אדם תחת סגר ולהפחית חייהם למינימום. עליה לסגת ממדיניות הסגר שגורמת סבל ונזק לקרוב לשני מיליון אנשים ותפעל בהתאם למדיניותה המוצהרת בקשר להסכמתה העקרונית להקמת מדינה פלסטינית ותחדל ממדיניות ניתוק רצועת-עזה מהגדה המערבית. מדינה פלסטינית, לכשתקום, לא יכולה להיבנות משני חלקים גיאוגרפיים מנותקים.