מאת חנה זהר, מנהלת קו לעובד.
נופר עובדת בבנק הפועלים כבנקולית וכך גם ב'. שתיהן מועסקות בבנק באמצעות חברת כוח אדם. שתיהן התלוננו בקו לעובד. נופר משום שסירבו לשלם לה דמי מחלה לאחר שחלתה והביאה אישורים רפואיים. ב' משום שכמעט ואינה משובצת לעבודה ולכן שכרה זעום. ב' אינה יכולה לעזוב מאחר שעם תחילת עבודתה, הוחתמה, בעקבות הכשרה שעברה, על התחייבות לשלם קנס בסך 2,500 שקל במידה ותעזוב בטרם הסתיימו ארבעה חודשי עבודה רציפים.
את התלונות העברנו לאחראי על אחריות חברתית בבנק הפועלים. את מכתבה של ב' המדבר בעד עצמו, אנחנו מביאים בפניכם:
"אני עובדת מטעם חברת כוח אדם כטלרית בסניפי בנק מסוים. זאת, לאחר 6 ימי הכשרה מטעם חברת כ"א, שכללו חמישה ימי לימוד של קורס, שעליהם קיבלתי שכר מינימום כבמשרה מלאה (9 שעות ביום) + יום תצפית באחד מסניפי הבנק (ג"כ בשכר). כעת, מה- 31.1.11, אני מוגדרת כעובדת "רגילה" בסניפי הבנק מטעם החברה. העניין הוא שמה- 31.1 ועד היום החברה שיבצה אותי רק לשבעה ימי עבודה, לא היה ברצף, אלא יום פה יום שם ולא בסניף אחד מוגדר, אלא לפי מה שה"סדרנית" קובעת דרך שיחה איתי בטלפון. הבעיה שלי היא שחתמתי על הסכם לחברה, לפיו אהיה חייבת לשלם קנס ע"ס 2,500 ש"ח (עלות ההכשרה) באם אסיים את עבודתי אצלם. רציתי לשאול, אם-כן, האם יש איזושהי דרך, בה אוכל לפטור את עצמי מלשלם את אותו הקנס? זאת כי מסגרת "עבודה" כזו אינה מתאימה לי כלל ועיקר. אני רוצה להדגיש כאן למה בכלל יש לי "פתחון פה" לשאול, אם חתמתי שאשלם את הקנס? זאת בשל העובדה שהרי איני ממש עובדת, בלשון המעטה, מבחינת הימים בהם עבדתי וגם מבחינת ציר הזמן שבקושי "מגרד" את החודש ואני גם לא צפויה להוות חסרון לסניף מסוים כי אין לי אחד כזה שמחכה לי כל בוקר שאופיע אצלו, כך שאולי יש לי עילה לסיים אצלם בלי לשלם הקנס (עד כה המשכורת בכלל לא מגיעה לסכום הזה וחבל לי לגלות שאני אמורה לשלם מכיסי את עלות ההכשרה שאמורה לבוא על חשבונם) ולחפש לי מקום עבודה יותר הולם בשבילי".
אברהם בר אילן – ברי, האחראי על אחריות חברתית בבנק השיב לנו כי בעקבות פנייתנו הוצאה הנחיה לחברות כוח האדם איתן בנק הפועלים קשור – לא לחייב את העובדים בתשלום קנס בשל ההכשרה שקיבלו, וכן לשלם דמי מחלה החל מהחודש הראשון לעבודה.
לא ברור לנו מדוע בנק הפועלים עוד ממשיך להעסיק בנקולים באמצעות חברות כוח אדם הנוגסות משכרם הנמוך – שכר מינימום.