אלפים רבים של בני אדם השתתפו אתמול (יום רביעי) בתהלוכה לציון 35 שנים ליום האדמה בסכנין, בעראבה, שבגליל, ובאל-עראקיב, בנגב. המפגינים נשאו דגלי פלסטין, דגלים אדומים ודגלים שחורים. בתום התהלוכה גדולה בגליל נערכה עצרת בכיכר המרכזית בכפר עראבה ובה נאמו בכירים במגזר הערבי. בהתאם להסכמות שהושגו, המשטרה לא נכנסה ליישובים והסתפקה בהצבת ניידות בצירים מרכזיים בכניסה לעראבה ולסכנין.
מפגינים אתמול בעראבה (צילום: אתר פאנט)
יו"ר ועדת המעקב של האוכלוסייה הערבית, מוחמד זיידן, אמר במהלך העצרת בעראבה כי היחס המפלה מצד ממשלת ישראל מתבטא באופן ברור בהצעות החוק הגזעניות שאושרו באחרונה בכנסת. "ישראל מידרדרת לכיוונים מסוכנים ביחסה לאזרחים הערבים", הוא אמר.
זיידן התייחס גם להפגנות נגד המשטר בעולם הערבי ואמר כי ערביי ישראל תומכים בחופש, דמוקרטיה ובזכויות אדם. הוא קרא למנהיגי ערב להפנים ולקלוט את המסר של עמיהם, אך הזהיר ממעורבות בינלאומית שיכולה להכתיב אינטרסים מערביים. כמו כן, הוא קרא לאחדות בקרב הפלגים הפלסטיניים.
ראש מועצת עראבה, עומר נסאר, טען במהלך העצרת כי היישובים הערביים עדיין מתמודדים עם מחסור חמור בשטחים לבנייה. הוא קרא לממשלת ישראל לפעול לאלתר להרחבת שטחי השיפוט של היישובים הערביים. "אי אפשר להמשיך במדיניות החנק כלפי האוכלוסייה הערבית, כשבמקביל הממשלה כל הזמן מדברת על פיתוח והרחבת היישובים היהודים בכל רחבי הארץ", אמר.
יצוין המפגינים קראו קריאות מחאה נגד הריסות בתים וגירוש ערבים מאדמותיהם. "אנחנו ממשיכים במאבק שלנו נגד הריסת בתים ונגד החקיקה הגזענית נגד האוכלוסייה הערבית והתהלוכה הזאת היא נגד הגזענות", אמר חבר הכנסת חנא סוויד (חד"ש), שהשתתף בהפגנה בעראבה. יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר בעצרת בסכנין כי "איננו מייחלים למוות, אולם אנחנו מעדיפים אותו על פני ההשפלה". ראש עיריית סכנין מאזן גנאים, הדגיש כי "אנו גאים בהיסטוריה המפוארת שלנו ובמסורת שלנו. מחובתנו לשמור על הערביות שלנו, על הזהות שלנו ועל התרבות שלנו".
ראש עיריית נצרת נואם בעת עצרת יום האדמה באל–עראקיב (צילום: אתר סונארה)
כאמור, באל-עראקיב, שנהרס אין ספור פעמים על ידי כוחות משטרה ופקחים בשנה האחרונה, נערכה העצרת המרכזית בנגב. בעצרת זו, לקחו חלק אלפים. הנואם המרכזי בעצרת באל-עראקיב היה ראש עיריית נצרת ויו"ר ועדת ראשי רשויות המקומיות הערביות, ראמז ג'ראייסי. הדס זיו, מנהלת המחלקה הציבורית בארגון "רופאים לזכויות אדם", שהשתתפה בהפגנה באל-עראקיב, אמרה כי "יום האדמה הוא לא רק על מנת להזכיר עוול היסטורי של הפקעת אדמות, אלא כדי למחות על מדיניות מתמשכת ושטחית של נישול וגזל שמטרתה להזכיר לאזרחים הפלסטינים של המדינה כי אינם רצויים במולדתם שלהם". לדברי זיו, "אנחנו כאן כדי להזכיר לממשלה שמדיניותה הגזענית אינה מייצגת את עמדותינו".
ביום ג', בשעות הערב, נערכה ההפגנה הראשונה לציון יום האדמה בעיר לוד, בהשתתפות 1500 מפגינים והיא הוקדשה למאבק בהריסת הבתים. בשבת צפויות שתי הפגנות נוספות: בשעה 11:00, תתקיים עצרת מחאה של תושבי דלית אלכרמל על אדמות אום אלשוקף, בקריאה להפסיק את גזל הקרקעות. העצרת מאורגנת על-ידי הוועדה העממית להגנה על אדמות כפרי הכרמל ועל-ידי ועד היוזמה הערבי-הדרוזי. בשעה 17:30 תתקיים הפגנה נוספת לרגל יום האדמה תחת הכותרת "די להתנחלות! כן לפתרונות דיור!". ההפגנה המשותפת של ערבים ויהודים תצא משכונת עג'מי, רחוב קדם 163, אל עצרת שתתקיים בגן השניים, רחוב יפת פינת ד"ר ארליך.
הסעה מחיפה להפגנה בכרמל תצא בשעה 9:45 ממגדל הנביאים (תיאטרון אלמידאן) בשכונת הדר, ותעבור ב-10:00 במרכז חורב..
לעמוד האירוע של ההפגנה בכרמל בשבת:
http://www.facebook.com/event.php?eid=140656112671370
עוד על ההפגנה בלוד, השבוע:
http://www.maki.org.il/he/component/content/article/85/10779-2011-03-30-19-34-22