אושרה לקריאה שנייה ושלישית: הצעת חוק אכיפה סביבתית
ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד אזולאי, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק אכיפה סביבתית. הצעת החוק, החלה את דרכה כהצעת חוק פרטית של ח"כ ד"ר דב חנין ולאחר מכן שולבה עם הצעת חוק ממשלתית בנושא. ח"כ חנין שניהל את הדיון בנושא, אמר בתום הדיון כי "הצעת החוק נועדה להתמודד עם בעיית חוסר האכיפה של נורמות סביבתיות. החוק יעשה זאת באמצעות מערכת שלמה של כלי אכיפה מודרניים ואפקטיביים כמו גם הרחבת הסמכויות של פקחי המשרד להגנת הסביבה".
ח"כ חנין הוסיף כי אחד החידושים המרכזיים בהצעת חוק זו, כמו גם בהצעת חוק מניעת מפגעי אסבסבט, שאושרה גם היא היום לקריאה שנייה ושלישית, הוא הכפפת מערכות הביטחון השונות והצבא לפיקוח האזרחי של המשרד להגנת הסביבה והחלת הנורמות הסביבתיות גם על מערכת הביטחון. "בשתי הצעות החוק הללו יש אמירה ברורה מאד: הצבא וגורמי הביטחון לא יוכלו להתנהל עוד כמדינה בתוך מדינה בתחום הסביבתי", אמר ח"כ חנין.
עברה במליאה בקריאה שנייה ושלישית – הצעת חוק להתייעלות אנרגטית של המדינה
לפני שעה קלה, עברה במליאת הכנסת, בקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק מהפכנית המחילה על מוסדות המדינה חובת התייעלות אנרגטית. יוזם החוק הוא ח"כ ד"ר דב חנין.
הצעת החוק הינה תיקון לחוק מקורות אנרגיה התש"ן – 1989. ח"כ דוד אזולאי, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, שהציג את החוק, הסביר כי מטרת החוק המקורי הייתה "להסדיר את ניצולם של מקורות האנרגיה, את הקצאתם ואת אופן השימוש בהם ביעילות ובחיסכון. …עד כה חל החוק על ענפי המשק השונים אך לא חל על המדינה. חשיבותה של הצעת החוק היא בכך שהיא מציעה להחיל את החוק על המדינה. המדינה היא צרכן אנרגיה מרכזי וגדול והחלתו של החוק עליה תתרום רבות לחיסכון ולייעול בשימוש באנרגיה בישראל". החוק קובע הכנת תכנית לאומית להפחתת שימוש באנרגיה ומערך מקיף להתייעלות אנרגטית בתחומים שונים.
ח"כ ד"ר דב חנין, שיזם את החוק, אמר לאחר שהחוק אושר (17 בעד, אין מתנגדים), כי "החוק מייצר מהפכה במשק האנרגיה הציבורי הישראל. כל מוסדות הציבור יהיו מחויבים להפחית בשיעור קבוע ושיטתי את צריכת האנרגיה. החוק מייצר מנגנונים לפיהם בכל מוסד יהיה ממונה אנרגיה שיוודא את ביצוע החוק. התייעלות אנרגטית חשובה משלוש סיבות:
1. כלכלית. התייעלות פירושה חיסכון בכסף. החוק מייצר גם מנגנון שמקנה לגופים שחוסכים באנרגיה את ה"פירות" הכספיים של החיסכון.
2. סביבתית. פחות שריפה של דלקים פוסיליים (דלק, נפט וגז) – פירושם פחות זיהומים ופחות פליטה של גזי חממה.
3. שחרור מתלות. החוק ישחרר את ישראל מתלות במקורות אנרגיה זרים ולכן החוק כה חשוב ומהפכני".