בסוף השבוע נרשמו מאבקים, הפגנות ושביתות ברחבי העולם הערבי למען דמוקרטיה וצדק חברתי. לצד הלחימה הקשה בלוב נגד הרודן מועמר קדאפי, התחוללו מחאות בירדן, מצרים, תימן, סעודיה, אלג'יריה, סעודיה, עומן, לבנון ועיראק. להלן סקירה קצרה על עיקרי החדשות הבאות מההתקוממויות בעולם הערבי.
רבבות ירדנים השתתפו אתמול (ששי) במחאות בבירה עמאן ובערים נוספות, לאחר שראש הממשלה הירדני מערוף אל בחיט' דחה את הקריאות לכונן במדינה שלטון מונרכי-חוקתי. "העם דורש רפורמה בשלטון. אנחנו רוצים חוקי בחירות חדשים" קראו המפגינים שהתקבצו במרכז העיר לאחר סיום תפילות יום השישי. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב: "אנחנו זקוקים ללחם ולחירות", "הלאה השלטון הבריוני" ו"יחד נפרק את הפרלמנט". יצוין שהפעילים שבגוש המפגינים של המפלגה הקומוניסטית הירדנית נשאו דגלים אדומים וסמל המגל והפטיש.
בתימן, הנשיא עלי עבדאללה סאלח, דחה את דרישת האופוזיציה במדינה לסיים את כהונתו עוד השנה, לאחר 32 שנות שלטון. כך הודיע אמש מנהיג האופוזיציה, מוחמד אל-מותווקיל. "הנשיא סירב לבקשתנו, והוא נצמד להצעתו הקודמת", אמר. לפני כמה שבועות כבר הציע סאלח כי יסיים את שלטונו עם סיום הכהונה הנוכחית, בשנת 2013. גם אתמול נערכו תהלוכות המוניות בבירה צנעא ובערים נוספות. על פי הידיעות שפורסמו הבוקר בעיתון הצרפתי "הומניטה" במהלך המחאות שנערכו אתמול בצפון תימן נהרגו 4 מפגינים. זאת, לאחר שחיילים ושוטרים פתחו באש לעברם.
עובדי נמל פורט סעיד במצרים חוגגים את הקמת האיגוד המקצועי, אתמול (צילום: הפדרציה הבינלאומית של עובדי התחבורה)
במצרים אלפי מפגיני אופוזיציה צעדו על בניין השייך לשירות החשאי באלכסנדריה, ובתגובה ירו עליהם כוחות צבא. גורמים רפואיים סיפרו כי שלושה מפגינים נפצעו כתוצאה מכך. סוכנות הידיעות הרשמית בקהיר דיווחה כי הקהל התפזר לאחר מכן, לא לפני שהצית ארבע ניידות מטרה. כמו כן, אלפי עובדי נמל חגגו אתמול את הקמת האיגוד המקצועי המאגד את העובדים בנמלים המופרטים.
יצוין שראש הממשלה החדש של מצרים, עיסאם שארף, שמונה לתפקיד אחר התפטרותו של אחמד שאפיק כדרישת המפגינים, נאם אתמול בפני מאות אלפי בני אדם בכיכר א-תחריר והבטיח לערוך שינויים במדינה. "עשיתם דבר נהדר והדבר הגדול יהיה בנייתה של מצרים מחדש", אמר להמונים, "אני מתפלל לאללה שאראה את מצרים מדינה חופשית עם חופש ביטוי". שארף, שהיה ממובילי הפגנות האופוזיציה, הבטיח לאלפים בכיכר כי יעשה כל שביכולתו כדי למלא את דרישותיהם ולשמור על ביטחונם. לפי דיווחים ממצרים, תאריך משאל העם על החוקה החדשה למדינה נקבע היום ל-19 במארס.
ביום חמישי התפטר שאפיק מראשות הממשלה לאחר המחאה נגדו בעקבות קרבתו לנשיא לשעבר, חוסני מובארק. המשטר הצבאי קיבל את התפטרותו ומינה במקומו את שר התחבורה לשעבר, שארף. שפיק מונה על ידי מובארק בימיו האחרונים בתפקיד, לפני שהרודן המצרי התפטר ב-11 בפברואר, בתום 18 ימים של מחאה, שהסעירו את המזרח התיכון. השמאל, האחים המוסלמים וגורמים פוליטיים נוספים במצרים קראו להתפטרותו של שפיק וממשלתו, בהם שרי ההגנה, המשפטים, החוץ והפנים, מאחר שמונו בתקופתו של מובארק. הם דרשו לפתוח דף חדש בממשל, ולמנות קבינט מקצועי בתקופת המעבר לפני הבחירות, בהן יבחרו הנשיא הבא והפרלמנט החדש.
בסעודיה מאות בני-אדם הפגינו אתמול בצהריים במזרח המדינה, בדרישה לשחרר אסירים פוליטיים. כך דיווחה רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה. המפגינים דרשו בין היתר את שחררו של השייח' תאופיק אל-עמאר, שנעצר ביום שישי בשבוע שעבר לאחר שאמר בדרשה כי סעודיה צריכה להיות מונרכיה חוקתית. אחד ממארגני ההפגנה אמר כי המפגינים הגיעו משני אזורים. 200 מהם הגיעו מהעיר קאטיף ו-100 מעיר נוספת באזור הגבול עם בחריין. לדבריו, הרשויות בסעודיה עצרו 22 בני-אדם, שהשתתפו בהפגנה שנערכה אתמול בקאטיף. "אנחנו מגנים את הפעולה הזו של השלטונות", הוא אמר.
רבבות מפגינים נרשמו אתמול ברחבי עיראק שהניפו כרזות נגד האבטלה, השחיתות של הממשלה הפרו-אמריקאית והתדרדרות בשירותים הציבוריים. ההפגנה הגדולה נערכה בבירה בגדד. ההפגנה הסתיימה בשעה 15:00 ובניגוד לשבועות האחרונים לא נרשמו הרוגים או עצורים בקרב המפגינים. דובר המפגינים מסר כי עצרות ומחאות נערכו ב-15 ערים.
בעומן התחדשו הבוקר (שבת) ההפגנות, בייחוד בעיר התעשייתית סאהור, ובשדות הנפט שבחימה. המפגינים דורשים עבודה, תוספת שכר והשקעות בפיתוח האזור. שליט עומן, הסולטאן קבוס בן-סעיד, הבטיח השבוע ליצור 50 אלף מקומות עבודה "תוך זמן קצר", אבל ההבטחה לא גרמה להפסקת המחאות שנערו אתמול והיום – גם בבירה מסקט. בבחריין המחאה לא נפסקה מזה שלושה שבועות ואתמול אלפים הפגינו במרכז הבירה מנאמה.
באלג'יריה המשטרה מנעה, מזה השבוע השלישי, הפגנות של פעילי השמאל והאופוזיציה הדמוקרטית למשטרו של הנשיא בותפליקה. מפגינים התאספו הבוקר (שבת) בשלוש נקודות שונות בבירה אלג'יר כדי לצעוד לעבר מרכז העיר, אבל אלפי שוטרים מנעו זאת. הפעם, הופיעו במקום קבוצות של בריונים שהינפו כרזות בהן נכתב "בותפליקה איננו מובארק" ותקפו בכוח את המפגינים.
אלפי מפגינים צפויים להגיע מחר (יום א') להפגנה בביירות בירת לבנון, שאורגנה באמצעות פייסבוק, נגד שיטת השלטון במדינה, המחלקת את סמכויות השלטון בין שלוש העדות הגדולות במדינה – הנוצרים, הסונים והשיעים – במכה שמכונה "דמוקרטיה הסדרית". "שיטת השלטון העדתית היא יותר דיקטטורית מדיקטטורות", הסביר אחד ממארגני ההפגנה, שדרשו גם העלאה בשכר המינימום והורדת מחירים של מוצרי יסוד. תהיה זו ההפגנה השניה. בשבוע שעבר הפגינו מאות שקראו להרכיב ממשלה חילונית אשר תשים סוף לחוקיות העדתית שהיוותה את הבסיס להרכבתה עד כה. בתום צעדה שקטה התפזרה ההפגנה ולא נרשמו עימותים עם כוחות הביטחון. בין הסיסמאות שקראו המפגינים אתמול: "מרד נגד משטר העדות", "אנו רוצים מדינה אזרחית ודמוקרטית", "מהפכה נגד האפליה". יצוין שרק המפלגה הקומוניסטית של לבנון תומכת בדרישת המפגינים. נמסר כי להפגנה שתתקיים מחר צפויים להגיע תושבים מטריפולי, צידון, עליי וערים נוספות. לפני ההפגנה יתקיים מפגש בבניין אונסקו כדי להקים ועדת תיאום ארצי של המפגינים – רובם צעירים.
מתוך כך, נמשכה היום ואתמול הלחימה הקשה בלוב בין תומכי הרודן קדאפי ומתנגדיו. הלחימה בה משתתפים מטוסים וכלי רכב משוריינים מתרכזת בסביבות הבירה טריפולי וגבתה עשרות קרבנות. יצוין שסגן השר החוץ הלובי, חאלד קאים, אמר אמש כי ממשלת לוב מקבלת את יוזמת השלום שהציע נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס. יצוין כי הצהרתו של סגן החוץ הלובי, חאלד קאים מנוגדת לדבריו של בנו של שליט לוב קדאפי, סייף אל איסלם, שאמר אמש כי לוב דוחה את ההצעה.
סרטון על ההפגנות בעומן (1.31 דקות, באנגלית):
http://www.youtube.com/watch?v=ESZNbgC_X48&feature=player_embedded
עוד הצעת התיווך של צ'אבס בלוב:
http://www.maki.org.il/he/component/content/article/89/10550-2011-03-03-20-39-25
על המצב בלוב וסכנות ההתערבות האימפריאליסטית, במאמר פרי-עטו של ראובן קמינר "הערות בשולי ההתקוממות בלוב" שפורסם אמש באתר "הגדה השמאלית":