מהפכה שלא נגמרת: שביתות, מעצרים ומרידות במצרים

 

מאת עמירה הס. פורסם בעיתון "הארץ".

 

בעוד ששריה החדשים של מצרים, שנשבעו ביום שלישי אמונים לגנרל מוחמד טנטאווי, מבטיחים להיענות לתביעות המהפכה אך גם להציל את מצרים מאי-סדר ומקריסה כלכלית, כל כוחות האופוזיציה במדינה ממשיכים להתעלם מהממשלה ומאוחדים בדרישה לפטר אותה מיד.

 

 

עובדים מפגינים בסוף השבוע במצרים (צילום: אל-מסרי אל-יום)

בנפרד מכוחות האופוזיציה במפלגות הממוסדות ובקואליציות החדשות שקמו באחרונה, ממשיכים אלפי פועלים ושכירים בעשרות מקומות עבודה ברחבי מצרים בשביתות רעב ובשביתות שבת, בדרישה לתנאי שכר הוגנים ולפיטורי הנהלות מושחתות.

במקביל, מתרבים הקולות החוששים ממהפכת נגד של תומכי משטרו של מובארק ומשימוש בפרובוקציות שונות כדי לעצור את המומנטום הדמוקרטי שנוצר. בשבועות האחרונים, התגאו המצרים ביכולתם לקיים מהפכה לא אלימה. אך בכל זאת, למרות תחושת ההישג, מבעבעים מתחת לפני השטח כעסים רבים, שמתפרצים ככל שהזמן חולף וכשנעשה ברור שהשינויים המיוחלים אינם יכולים להתחולל במהירות ושאין תמימות דעים לגבי מהותם.

חשש מפרובוקציות

שלשום נרצח כומר קופטי בעיר אסיוט, והדבר הוביל להפגנות מחאה ליליות של אלפי קופטים באסיוט ושל כמה מאות בכיכר אל-תחריר בקהיר. החשש הוא שגורמים אנטי-מהפכניים יציתו מחדש את המתיחות הבין-דתית, שהגיעה לשיאה בפיצוץ מכונית תופת בכנסייה קופטית באלכסנדריה וברצח 21 איש בערב השנה החדשה. במצרים חושדים שדווקא שלטון מובארק ומשרד הפנים שלו עמדו מאחורי התקיפות בעבר, כדי להצדיק את הארכתם של חוקי החירום, הנותנים לכוחות הביטחון סמכויות מעצר ללא הגבלה ודיכוי האופוזיציה. מאז פרוץ המהפכה, מצרים קופטים ומוסלמים הדגישו את האחווה ששררה ביניהם בכיכר ואת היעדר המתיחות הדתית. אלימות בין-דתית מחודשת תספק תירוץ טוב "להחזרת הסדר", באמצעות המשטרה ומנגנון ביטחון המדינה, תוך עצירת הרפורמה.

עניין הסכנה מפעולות פרובוקטיביות עלה שלשום במסיבת עיתונאים של "הקואליציה הלאומית", המורכבת ממפלגות אופוזיציה כתגמוע (סוציאליסטית), ופד (ליברלית), אנשים המזוהים עם האחים המוסלמים וכמה מפעילי אל-תחריר הצעירים. הקואליציה הודיעה שבכוונתה להמשיך ולהיפגש כדי "להדוף את הניסיונות להפיכת נגד".

אתמול, בנסיבות שעדיין לא התבררו, ירה למוות קצין משטרה בנהג מונית בשכונת מעאדי בקהיר. דווח שמאות תושבים התנפלו על השוטר, היכו ופצעו אותו באורח קשה, ואחר כך הפגינו בשכונה נגד משרד הפנים וצעדו לעבר תחנת המשטרה. המשטרה בשלטון מובארק היתה אחד המנגנונים השנואים ביותר, בשל האלימות שהפעילה נגד התושבים והנוהג הפרוץ לדרוש שוחד בנסיבות שונות. עד כמה השוטרים הם מקור לאלימות מלמד המקרה הבא: שלשום, פרצו לאגף במשרד הפנים בקהיר אלפי שוטרים שפוטרו מעבודתם לפני המהפכה, אחרי שהיכו את השומרים. הם הציתו בו אש ושרפו גם עשר מכוניות של המשרד. לפי הדיווחים, האש כילתה מסמכים רבים. על אף שמדובר בסכסוך בין השוטרים המפוטרים למשרד המעסיק, דווח אתמול שבכמה ממכוניות שהוצתו ושהיו בדרכן ממשרד הפנים למשרד המשפטים, נמצאים מסמכים הקשורים בחקירתו של שר הפנים המפוטר והעצור חביב עדלי. בין השאר, נחקרו שם נסיבות הריגתם באש חיה של מאות מפגינים כפי שהעלו ממצאי הפתולוג הראשי.

התביעה הכללית ממשיכה במסעה לחקירת חשדות לשחיתות בקרב אנשי מובארק, ומבצעת מעצרים בקרב בכירים בשדרה הפוליטית והעסקית. שר ההסברה לשעבר, אנאס פקי, ויושב ראש רשות הרדיו והטלוויזיה הממלכתית, אוסאמה אל-שייח', נעצרו ביום רביעי בחשד לשחיתות, ובכך הצטרפו לשרי הפנים, התיירות והשיכון לשעבר ולאיל ההון אחמד עז, שהיה גם יושב ראש מנגנון המפלגה הלאומית-הדמוקרטית. שלשום, צירפה התביעה הכללית לרשימת הבכירים לשעבר שיציאתם נאסרה ממצרים עוד 11 איש, ובהם ראש הממשלה ושר התרבות לשעבר וכמה אנשי עסקים.

היום אמורה להתקיים בכיכר אל-תחריר הפגנת יום שישי "המסורתית", הפעם בקריאה מיוחדת לפיטורי ממשלת אחמד שפיק ול"טיהור הארץ" ממושחתים. השלטון הקיים מנסה כל העת לפייס את קבוצות האופוזיציה בהיענות חלקית לדרישותיהם. אחת הדרישות היא פירוק מנגנון מודיעין ביטחון המדינה. דובר מטעם המועצה העליונה של הכוחות המזוינים – שהיא מקור הסמכות השלטונית מאז הדחת מובארק – הבטיח שהנהגת המנגנון תוחלף. לדבריו, ראש המנגנון, חסן עבד אל-רחמן, כבר חדל מלשמש בתפקידו וייחקר בחשד לעינוי.

השר החדש לסולידריות ולצדק חברתי (משרד הרווחה), גאודה עבד אל-חאלק, מצוטט בעיתונות המצרית כמי שהבטיח שתונהג מחדש שיטת המיסוי הפרוגרסיבי (במקום המס בשיעור 20% שנגבה כעת באופן אחיד). לעומתו, שר האוצר המכהן, סמיר רדואן, הבטיח לאנשי עסקים שלא תונהג שיטת מיסוי פרוגרסיבית. עבד אל-חאלק הוא בכיר במפלגה הסוציאליסטית תגמוע, אך מפלגה זו, כחלק מהקואליציה הלאומית, מתנגדת לממשלה בראשות שפיק והודיעה שעבד אל-חאלק אינו מייצג אותה.

בתיה"ס ייפתחו מחדש

המתח החברתי העצום השורר בשל הפערים הכלכליים שיצרה המדיניות הליברלית של מובארק וחוגיו בא לידי ביטוי קיצוני שלשום במפעלי קרמיקה במפרץ סואץ. הבעלים, מוחמד אבו אל-עיניין, הוא מבכירי המפלגה הלאומית-דמוקרטית של מובארק. יותר מ-9,000 עובדים בחמישה מפעלי קרמיקה שבבעלותו פתחו במחאה ללא הגבלת זמן, בשל סירובו לדון אתם בתביעות להעלאת שכר ולהענקת טיפול רפואי וביטוחים שונים. הפועלים זועמים במיוחד על שאחד מחבריהם נדרס תחת מכוניתו של הבעלים. כתגובה לפעולתם, שכר אבו אל-עיניין, לפי עדותם לעיתון "א-שורוק", חמושים וכנופיית בדווים, כדי לפזר את המחאה.

בעשרות מקומות עבודה אחרים דווקא לא הגיעו הפועלים השובתים והמוחים לדרגה דומה של התנגשות עם הבעלים. בימים אלה מתקיימות, בין היתר, שביתות והפגנות מחאה של עובדי חשמל, עובדי משרד החקלאות, מורים בלא חוזי עבודה קבועים, עובדים שפוטרו מרשות הרכבות הלאומית, פועלים במפעל לייצור צינורות, עובדים בחברת הכותנה הלאומית, עובדי שדה התעופה, עובדים בחברת ניקיון בעיר שישה באוקטובר, עובדי מפעל לייצור תרופות בקינה – שאומרים כי לא קיבלו את משכורותיהם בשנתיים האחרונות, ופועלי מפעל לייצור פלסטיק בעיר שרקייה.

השביתות מתקיימות בניגוד לעמדת הפדרציה הרשמית של האיגודים המקצועיים, מאושיות המשטר הקודם. החשש מהפגנות של סטודנטים ושל סגל המרצים נגד נוכחות כוחות הביטחון בקמפוסים של האוניברסיטאות הציבוריות הוא שהוביל, להערכת רבים, להחלטה של שר החינוך החדש לדחות בעוד שבוע – זו הפעם השלישית מאז פרוץ המהפכה – את חידוש הלימודים. בתי הספר התיכוניים אמורים לחדש את הלימודים מחר. אך גם פה קיים חשש שמורים יפגינו וישבתו באותה הזדמנות – אם למען העלאת שכר או בדרישה לפיטורי בכירים במשרד החינוך.