לראשונה מזה שנתיים: משלחת של רופאים לזכויות אדם נכנסה לרצועת עזה

לראשונה מזה שנתיים, משלחת הרפואית מישראל יצאה לעזה וכללה ארבעה חברים: פרופ' עבדאללה בויארת, מומחה בנוירולוגיה וגנטיקה; ד"ר מוסטפא יאסין, מומחה בכירורגיה אורטופדית; ד"ר רפיק מסאלחה, מומחה בנוירולוגיה; וסלאח חאג' יחיא, מנהל הפעילות הרפואית ברופאים לזכויות אדם (רל"א). במהלך שני ימי שהותה בעזה עסקה המשלחת בפעילות אינטנסיבית, לרבות אבחון וטיפול בחולים שמצבם הרפואי מורכב, הכשרת רופאים מקומיים וקיום פגישות עם ארגונים שותפים ועם ראשי מערכת הבריאות בעזה.

דובר רל"א מסר "במהלך 2008, נכנסו 13 משלחות רפואיות מטעם רופאים לזכויות אדם לרצועת עזה. כתוצאה מכך, קיבלנו מידע שוטף ומהימן מהשטח והתאפשר לנו להבין לעומק את הצרכים והמכשולים המרכזיים הניצבים בפני מערכת הבריאות ברצועה, ולפעול בהתאם. האמון שנוצר בין הקהילה הרפואית בעזה לבין רופאים לזכויות אדם הוא שאפשר לה, בזמן המתקפה על הרצועה בחורף 2008-9, לפנות אלינו לעזרה בהכנסת תרופות וציוד רפואי בהיקף נרחב לתוך שטח הרצועה, וכן בפינוי חולים ופצועים לטיפולי חירום. מאז מתקפת "עפרת יצוקה", בקשותינו הרבות לשוב ולהיכנס לרצועת עזה נדחו רובן ככולן, ככל הנראה כחלק מהמגמה הכללית להצר את צעדיה של קהילת זכויות האדם בישראל".

ועוד "אנו מלאי תקווה כי כניסת המשלחת בסוף השבוע האחרון מהווה סימן חיובי לבאות, וכי נוכל, באמצעות משלחות רפואיות נוספות, להמשיך לחזק את קשרינו עם הקהילה הרפואית בעזה, לייעל את עבודתנו מולה, ולהביע סולידריות עם תושבי הרצועה, הנתונים תחת מצור מזה שלוש וחצי שנים".

 

חברי המשלחת מגיעים לעזה. פרופ' עבדאללה בויארת, ד"ר מוסטפא יאסין,

ד"ר רפיק מסאלחה וסלאח חאג' יחיא (צילום: רל"א)

להלן הדיווח המלא על פעילות המשלחת:

יום חמישי, 17 בפברואר

עם הגיעה של המשלחת למחסום ארז, נתקבלה על ידי נציגי מפקדת התיאום והקישור (מת"ק). כעבור כשעה של המתנה להכנת הניירת והאישורים, עשו חברי המשלחת את דרכם ברגל לעבר נקודת המעבר הפלסטינית (מרחק של כשני קילומטרים) שם המתין להם רכב של משרד הבריאות הפלסטיני. חברי המשלחת התקבלו בחום רב, על ידי קולגות אותם לא ראו מזה כשנתיים. לאחר קבלת פנים קצרה ביותר מיהר הרכב לעזה, על מנת להתחיל בעבודה הרפואית מהר ככל שניתן.

בדרכם לעיר עזה חשו חברי המשלחת כאילו הזמן עמד מלכת עת חלפו על פני בניינים שבנייתם לא הושלמה, הריסות בתים, וכבישים משובשים שלא שוקמו מאז המתקפה של חורף 2008-9 – תוצאת האיסור וההגבלה על הכנסת חומרי בניין לרצועה.

שדותיהם הירוקים של בית לאהיה ובית חאנון לא סייעו למחוק את הרושם של הפנים המיואשות של האנשים אשר סיפרו לחברי המשלחת על העוני, האבטלה וחוסר התקווה, או על הביוב הזורם בסמטאות. מאות רבות של עגלות הרתומות לסוסים וחמורים מחליפים את המכוניות המשותקות בשל מחסור בסולר ודלק.

קבלת פנים ופגישה במשרד הבריאות: בפגישה נכחו שר הבריאות ד"ר באסם נעים, ד"ר מחמד כאשף – המנכ"ל לשיתוף פעולה בינלאומי במשרד הבריאות, ד"ר חסן ח'לף – סגן שר הבריאות, ד"ר נאסר אבו שעבאן – המנכ"ל לפיתוח כוח אדם, וד"ר יוסף מדלל – ראש לשכת שר הבריאות. לאחר ברכות משני הצדדים, שמעו חברי המשלחת סקירה על מצב מערכת הבריאות ברצועת עזה:

  • מחסור קשה בתרופות, אפילו בתרופות בסיסיות – 180 סוגי תרופות חיוניות חסרים לחלוטין, זאת מתוך רשימה של 420 תרופות חיוניות. בעיקר הודגש החוסר בתרופות לסרטן, נפרולוגיה ומחלות כרוניות. כך למשל, סירופ אקמול להורדת חום לילדים היה חסר במהלך חודש ינואר כולו, והגיע רק בפברואר. כמו כן, קיים מחסור בתרופות חדשות.
  • מחסור בציוד רפואי מתכלה – 159 פריטים מתוך כ-470 חסרים לחלוטין.
  • מחסור בציוד רפואי לחדרי ניתוח ולטיפול נמרץ – כך למשל, מכשיר ה-CT בבית החולים האירופי בח'אן יונס התקלקל ולא ניתן היה לתקנו במשך 10 חודשים עד לאחרונה, בשל המחסור בחלקי חילוף. בבית החולים נסר לילדים, הושבת מכשיר ה-CT כיוון שלא יכלו לעמוד בהוצאות התיקון, מה שגרם לפגיעה בחולים. בבית החולים אל-שפאא לא ניתן היה לבצע בדיקות דם במהלך חודש ינואר, שוב בגלל מחסור בציוד.

"אני פועל מסביב לשעון כל הזמן לכיבוי שריפות, במצב כזה אין בכלל מה לדבר על פיתוח מערכת הבריאות", אמר שר הבריאות. הוא האשים בכך לא רק את ישראל אלא גם את העובדה שבראמאללה משתפים פעולה עם המצור, ומקשים על תפקוד השלטון ברצועת עזה. "לגבי הטענה שאנחנו כביכול מקבלים ציוד ותרופות דרך משלחות בינלאומיות – הרבה מהציוד בכלל לא ניתן לשימוש ופג תוקפו, אבל הטענה הזו משמשת את ראמאללה לקצץ לנו בתקציב. כך למשל, אלג'יריה אמרה שתשלח ציוד לבית חולים שלם. שלחו 28 מכשירי דיאליזה, אבל הם היו מכשירים שעבדו במשך 15 שנים, והם מקולקלים והחברה האמריקאית שסיפקה אותם לאלג'יריה בכלל פשטה את הרגל לפני 12 שנים. מכשיר ה-CT ששלחו גם הוא יצא מכלל שימוש. אין משמעות גדולה לתרומות. כך למשל, מגיעה תרופה יקרה, אבל כדי לטפל במחלה צריך שילוב של 4 תרופות, כך שהתרופה הזו בפני עצמה היא חסרת תועלת."

מעל הכל ציין השר את המחסור החמור ברופאים מומחים בתחומים כמו נוירולוגיה, נוירוכירורגיה, נפרולוגיה, ניתוחי עמוד שדרה, אונקולוגיה ועוד. מעבר לבעיות שנובעות מההכשרה בעבר, גם עתה קשה להוציא רופאים להתמחויות בשל הסגר.

בנוסף, הפסקות חשמל של כ-8 שעות ביום גורמות לשימוש בגנרטורים ולתלות באספקת סולר של כ-3 מיליון ליטרים, לעומת כ-400 אלף ליטרים בלבד המסופקים בפועל.

בנוגע ליציאת חולים ציין השר כי מאז האירועים במצרים מעבר רפיח סגור. ב-19 בפברואר נפתח המעבר רק לאלו השבים לרצועת עזה, בעוד היציאה מעזה עדיין לא מתאפשרת.

בתום הפגישה יצאה המשלחת לבית החולים האירופי בח'אן יונס. המשלחת פגשה את מנהל בית החולים ורופאים בכירים. צוות המשלחת בדק כ-15 חולים שבית החולים נזקק לעזרה באבחונם. לגבי מרביתם נקבע, כי הם זקוקים לניתוחים שלא ניתן לערוך בבית החולים, בשל המחסור בציוד מתחום הנוירוכירורגיה וניתוחי עמוד שדרה.

אחד החולים שפגשה המשלחת, מר חאמד, בשנות החמישים לחייו, סובל מפריצה אחורית של דיסקים שגרמה ללחץ על חוט השדרה. על פי צילומי MRI שנעשו לפני ניתוח נראו סימני פגיעה בחוט השדרה. בעת הביקור שכב החולה במיטה לאחר ששב ממצרים, שם עבר ניתוח שהיה אמור לשפר את מצבו. אלא שלאחר שחזר ממצרים אושפז בדחיפות עם הפרעה בדיבור וחולשה בארבע הגפיים. להפתעת כולם, הסתבר שהגורם לכך הוא שני גופי מתכת שהוחדרו שלא כהלכה בין שתי חוליות בחוט השדרה שלו. שני רופאי המשלחת שבדקו אותו, ד"ר יאסין וד"ר מסאלחה, יחד עם הרופא המקומי, ד"ר אבו הדרוס, קבעו כי נדרש ניתוח חוזר בדחיפות, על מנת למנוע החמרה במצבו ושיתוק מלא של ארבע הגפיים. מיקרוסקופ החיוני לניתוח אינו בנמצא בעזה, כמו גם רופא מומחה שיוכל לבצע את הניתוח. הוחלט לפנות למומחה מטעם רל"א שייכנס לבצע את הניתוח בעזה, ולעשות מאמץ להשיג את המיקרוסקופ שבלעדיו לא ניתן לבצע את הניתוח.

לאחר הביקור בבית החולים האירופי, פנתה המשלחת לקיים יום רפואי מאולתר בבניין ברחוב הראשי המחבר את מחנות הפליטים מע'אזי, אל-בריג' ונסיראת, וזאת במענה לפניית נציגים של תושבי המחנות בבקשה לייעוץ לחולים קשים ביותר בתחום האורטופדיה והנוירוכירורגיה. שלושת רופאי המשלחת בדקו כ-70 חולים. רובם לא היו מאובחנים כלל ולא קיבלו כל טיפול. מצבם של החולים היה כה גרוע עד כי נזקקו לעזרה בביצוע פעולות יום יומיות. על פי הרופאים, טיפול נכון היה מוביל לשיפור איכות חייהם ותפקודם של המטופלים. 15 מביניהם אובחנו ככאלה שניתוח עשוי לשפר את מצבם. רופאים לזכויות אדם תנסה להיערך להכנסת הציוד הנדרש, כך שבביקורם הבא יוכלו הרופאים לבצע את הניתוחים.

ילד כבן 15 שנורה במהלך הקרבות בין פתח לחמאס, סבל מפגיעה עצבית קשה ברגלו. עקב טיפול רפואי שגוי, נגרם לו שיתוק חלקי וניוון בשרירי הרגל הימנית. נקבע כי בביקורה הבא של המשלחת מטעם רופאים לזכויות אדם, ינותח המטופל על ידי נוירוכירורג על מנת לשפר תפקוד הרגל.

בשעה 20:00, עם סיום היום הרפואי יצאו חברי המשלחת בדחיפות לכיוון בית החולים אל-שפאא במרכז רצועת עזה, לבדיקת 10 מטופלים/ות, רובן נשים הזקוקות לניתוחי החלפת מפרקים. אלה ישובצו לביקורה הבא של המשלחת.

בשעה 22:00 התקיימה פגישה שנייה עם שר הבריאות וראשי מערכת הבריאות, ביניהם: ד"ר מופיד מחאלתי – דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, ד"ר סמיר אסמאעיל – סגן דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אל-אזהאר, וד"ר נאסר אבו שעבאן – מנכ"ל פיתוח כוח אדם במשרד הבריאות. התקיים דיון בנושא פיתוח מערכת הבריאות באמצעות הכשרת צוותי רפואה, בין אם באמצעות מפגשים ובין אם באמצעות שימוש ב"וידיאו קונפרנס". עלו השאלות: האם מועיל לסטודנטים בשנים הקליניות לקבל את המידע באופן שכזה? וכיצד ניתן לערוך השתלמויות בתוך הרצועה? סוכם כי יידונו האפשרויות לקידום ביצוען של תוכניות הכשרה.

בשעה 01:00 בלילה נפגשה המשלחת עם נציג ארגון הבריאות העולמי בעזה, מר מחמוד ד'הר, ממנו שמענו סקירה וניתוח של מצב הבריאות ברצועה.

יום שישי, 18 בפברואר

בשעה 08:00 בבוקר הוזמנו כ-20 נוירולוגים ופנימאים מבתי חולים ברצועה לשתי הרצאות של חברי המשלחת. ד"ר רפיק מסאלחה נתן הרצאה בנושא: "עדכון אפליפסיה: תולדות המחלה, אבחון ושיטות חדשות לטיפול"; ופרופ' עבדאללה בויראת הרצה בנושא "אבחון וטיפול באלצהיימר". לאחר ההרצאות נשאלו שאלות והתקיים דיון.

לאחר ההרצאות התקיימה פגישה בבית החולים אל-עודה השייך ל"ועדות העבודה הבריאותית" (Health Work Committees). בפגישה נכחו מנהל בית החולים, ד"ר יוסף מוסא, וד"ר ח'אלד אבו טהא – מומחה בכירורגיה אורטופדית. ד"ר יוסף מוסא שיבח את פעילות רופאים לזכויות אדם מאז הקמתה ב-1988. נבחנו שיתופי פעולה אפשריים בעתיד, בתקווה להשתמש בציוד ובצוות בית החולים לביצוע ניתוחים אורטופדיים.

בשעה 12:30 עשתה המשלחת את דרכה חזרה לישראל