מיליונים הפגינו בעולם הערבי למען דמוקרטיה וצדק חברתי

 

מיליוני מפגינים נרשמו היום (ששי) בעולם הערבי. המונים יצאו לרחובות הערים כדי לדרוש דמוקרטיה, צדק חברתי ועל מנת לשים קץ לשחיתות. הפגנות המוניות נרשמו היום בערי מצרים, לוב, ירדן, תימן, תוניסיה, בחריין ועיראק.

 

בתום תום תפילות יום השישי במסגדים בלוב, יצאו מאות אלפי אזרחים לכיכרות הערים הגדולות במדינה על מנת להפגין נגד משטרו של מועמר קדאפי. המפגינים בעיר אג'דאביא במזרח המדינה קיבלו חיזוק משמעותי עם הצטרפותם של אנשי צבא ומשטרה אל המחאה. בשיחה עם רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" הודיעו כוחות הצבא והמשטרה בעיר כי החליטו לעזוב את הבסיסים ולהצטרף למחאות בקריאה לקדאפי להתפטר. "נקריב קורבנות למען האזור הזה. נעשה ככל האפשר כדי שלוב תהיה חופשית", אמר בכיר בצבא. בתוך כך דיווחו מפגינים בעיר הבירה, טריפולי, כי כוחות הצבא פתחו לעברם בירי וכי חמישה מפגינים נהרגו.

 

 

מפגינים בטריפולי, בירת לוב (צילום: "מעאן")

 

יצוין העיר אג'דאביא, כמו יתר הערים במזרח לוב, נתונות לשליטה כמעט מלאה של המפגינים נגד קדאפי. בעיר בנגזי, שהיא העיר הגדולה ביותר באזור המזרחי של המדינה והשנייה בגודלה בלוב, השתלטו מנהיגים מקומיים על ניהול ענייני העיר והקימו ועדים עממיים בכל שכונה ושכונה. המנהיגים הודיעו היום כי המפגינים הצליחו גם להשתלט על שדות הנפט בעיר.

 

במקביל ממשיכים אישים בכירים במשטר הלובי להודיע על התפטרותם ועל הצטרפותם למפגיני "17 בפברואר". לאחר שרי המשפטים והפנים ובכירי הדיפלומטים הלובים, הודיע היום גם פרקליט המדינה הלובי, עבד א-רחים אל-עבאר, כי הוא מתפטר ומצטרף למפגינים נגד משטר קדאפי. בנאום שנשא הסביר כי לאור "מעשי הטבח שלוב לא ידעה כמוהם בהיסטוריה שלה" ולאור "דבקותו בעקרונות הצדק והחירות", החליט "להצטרף לעם הלובי המבצע את מהפיכת 17 בפברואר".

 

בתוך כך, עשרות אלפי בני אדם, רובם סטודנטים, הפגינו היום מול בניין הממשלה בבירת תוניסיה ודרשו מממשלתו של מוחמד רנושי להתפטר. עדי ראייה סיפרו כי מספר המפגינים עמד על יותר מ-100 אלף. "זו ההפגנה הגדולה ביותר שהייתה בטוניסיה מאז הסתלקותו של הנשיא לשעבר זיין אל-עאבדין בן עלי" אמר מנהיג המפלגה הקומוניסטית של העובדים, חמא חממי, בשיחה עם כתב העיתון הצרפתי "הומניטה". לדבריו, בניגוד לציפיות "ממשלת המעבר שהיא למעשה ממשלת המשך", המהפכה לא תמה.  כמו כן, מאות אלפים הפגינו גם בכיכר הפנינה בבחריין בדרישה מהממשלה לקדם רפורמות חוקתיות, פוליטיות ואזרחיות (ר' ידיעה נוספות על בחריין המתפרסמת באתר זה, היום) .

בירדן רבבות הפגינו בעמאן בתביעה ל"רפורמה חוקתית", ולדברי מארגני ההפגנה. המשטרה הירדנית טענה כי מספר המפגינים עומד על 6,000. ההפגנה עברה בשקט, וללא עימותים בין אנשי האופוזיציה לכוחות הביטחון. "כל הירדנים רוצים רפורמות חוקתיות דחופות וייצוג אמיתי בפרלמנט", מסרו פעילי שמאל שלקחו חלק מחאה.

המפגינים השמיעו קריאות נגד השחיתות וקראו לשוב לחוקת 1952 של המלך טלאל, סבו של המלך הנוכחי, עבדאללה השני. מאז אותה חוקה שונו סעיפים בה 29 פעמים, כך שהמלך יזכה בסמכויות רחבות יותר. כ-3,000 מאנשי כוחות הביטחון התפרסו בבירת ירדן לקראת ההפגנה כדי למנוע אירועים אלימים. גם באירביד ובקראק הפגינו כמה אלפי מפגינים בדרישה לרפורמות.

בתימן נערכה היום הפגנה המונית רקע שלטונו בן 32 השנים של הנשיא עלי עבדאללה סאלח נמשכות כבר כמעט חודש. הבוקר יצאו עשרות אלפים להפגין – חלקם נגדו וחלקם בעדו. פעילי מחאה מחוץ לאוניברסיטת צנעא השמיעו קריאות כמו אלה שנשמעו ברחבי העולם הערבי מאז ההתקוממויות המוצלחות במצרים ובתוניסיה, בהן "העם דורש את נפילת המשטר". כארבעה קילומטרים משם הפגינו תומכי הנשיא סאלח, וטענו כי הוא זה שמצליח לשמור על המדינה השבטית והענייה מאוחדת. יצוין שמאז תחילת המחאות בתימן בחודש שעבר נהרגו שם 17 בני אדם – כולם פעילי האופוזיציה.

גם בעיראק יצאו היום המוני אנשים לרחובות על מנת להפגין נגד המשטר שקם על כידוני הכיבוש האמריקאי. שבעה בני אדם נהרגו במחאות שכונו בפי העם "יום הזעם". השלטון מצידו שלח כוחות צבא גדולים על מנת לכתר את המפגינים. השבעה היו חלק מאלפי בני אדם שקראו לראש הממשלה, אל-מליכי, לשנות את התנהלותו ולשים סוף לשחיתות.