מאת איתן שקד, איש חינוך ותושב ערד.
אודה לך בכל לבי על קריאת המכתב הזה וכן על תגובתך. הרקע: מומחי משרד הבריאות קבעו כי הקמתו של מכרה הפוספטים "שדה בריר" 3.7 ק"מ מערד יגרום לתמותה של 7 אנשים בערד בכל שנה כתוצאה משאיפת אבק מזוהם בקרינה רדיואקטיבית. משרדך, משרד ראש הממשלה פנה לגורם חיצוני על מנת שיפיק חוות דעת חדשה.
המגמות הברורות בחיי המדינה כיום הן מחד: כוח ההשפעה של גורמים פרטיים על חיינו הולך וגדל. נכסים ציבוריים כשטחים פתוחים ומחצבים מהווים פיתוי עצום ליזמים בעלי עצמה כלכלית אדירה וגדל השימוש שהם עושים בעצמתם לצורך השפעה על מקבלי ההחלטות. מאידך: גדלה באופן משמעותי המודעות הציבורית לנושאים הקשורים לצדק חלוקתי, לזכויות האדם ובכלל זה לאיכות הסביבה. בהקשר הזה גדלה המודעות לכל הקשור לחיבורים בין אילי ההון לבין מקבלי ההחלטות על רקע פרשיות שהתפרסמו לאחרונה. ניתן להצביע על תנועה חברתית-סביבתית הולכת ומעצימה.
הפיתוי הכלכלי העומד בפני היזמים בשדה בריר הוא ברור. מדובר בעשרות מיליארדי שקלים. על כפות המאזניים שלך ושל המדינה עומדים אלה מול אלה ערכים:
ערכו הכלכלי של המכרה, מול ערכם של: דימוי העיר ערד כעיר בריאות ומגמות פיתוחה כעיר תיירות, אמון הציבור בכל הארץ בגופי השלטון, אמון הציבור בראש הממשלה, איכות האוויר, שטחים המכילים ערכי טבע וערכי מורשת, בריאות התושבים וחיי אדם.
פגיעה באמון האזרחים במוסדות המדינה, מהו המחיר האסטרטגי לכך? חיי אדם, כן. ולו חייו של אדם אחד, די בהם להכריע את הכף. אני האזרח, נושא עיני אליך, המנהיג, ראש הממשלה.
חוות הדעת לגבי המכרה, מבלי להתייחס לחוות הדעת שנקנו על ידי "רותם", מצביעות על סכנה לבריאותם וחייהם של תושבי ערד. האם תוכל לנחם משפחה אשר אבדה את יקירה כתוצאה מפעילות המכרה, ולומר כי המוות הזה הוא ביטוי לסיכון הסטטיסטי ולנזק אשר היה ידוע מראש? או לתרץ את האבדן בכך שהמומחה ששכרת בכספי ציבור פספס משהו בבדיקה?, או לומר כי המוות הזה הניב מיליארדי שקלים? (למי?).
הפעלת המכרה לכרייה ניסיונית תהיה שגיאה טרגית, מכיוון שבני אדם ישאפו את האבק המזוהם, ויחל בחלקם תהליך התפתחות מחלות כגון סרטן, ומחלות ריאה אחרות, שאורך לעיתים שנים, כך שבתום שנת הניסיון לא נדע את הנזק האמיתי. מדובר בניסוי בבני אדם, אך ללא הסכמתם ומבלי לחשוף את התוצאות הרות הגורל. הפגיעים ביותר הם הילדים, החולים והקשישים.
אי הקמת המכרה מוצגת על ידי חברת "רותם" כסיבה לסגירת המפעלים תוך 10 שנים ולפיטורים המוניים. אני מצפה ממך שתפעל בכל מאודך למנוע פגיעה בעובדי "רותם". כבר מעתה צפה עשור קדימה למציאת פתרונות תעסוקתיים עבורם לשנים הבאות. חשיבה חברתית – כלכלית אסטרטגית מתקדמת, הבאת תעשיות אקולוגיות לנגב ופיתוח התיירות יניבו פריחה כלכלית-חברתית בנגב. ככל שיעבור זמן והמכרה יפעל, כך יהיה קשה ומורכב יותר לשקם את הנגב, שהרי כלכלה המתבססת על מחצבים מתכלים שיבולם מעשיר גורמים פרטיים, תותיר אדמה פצועה ואדם בשבר. עתה הוא הזמן להזרים משאבים, כוחות ויוזמות ולהביא את הנגב לפריחה היאה לשנות האלפיים: כלכלה המתבססת על קיימות וצדק חברתי.
אני רואה את עצמי פועל ברוח ההגשמה שנטעו בי הורי. תקומת המדינה ושגשוגה בראש מענייני. לא היססתי, כמוך ללכת לקרב, ובכל דקה חשתי שאני מגן על המולדת. ראיתי בלבי דמותם של ילדים ואנשים אשר מביטים בי ומבקשים את הגנתי. אני רואה אותם גם כעת והם איתי: משפחתי, תלמידי, חברי ומשפחותיהם וכל תושבי ערד וסביבתה.
אני פועל בנחישות ובכל כוחי כדי למנוע את הפעלת מכרה "שדה בריר". אני חש שזו מחויבותי למדינה ולאנשיה. אני רוצה לחוש אותך לצדי, לצד ילדי ערד, ולצד אזרחי המדינה הנושאים עיניהם אליך, שתמנע את הקמת מכרה שדה בריר אשר ימיט אסון על ערד, ויגבה מחיר ציבורי כבד ממדינת ישראל.