אקואדור: חברת הנפט האמריקאית שברון תשלם מיליארדי דולר פיצויים בגלל זיהום

 

ביום שני השבוע פסק השופט ניקולאס סאמברנו בבית המשפט בעיירה הקטנה לאגוס אגריו באקואדור כי על חברת הנפט הרב-לאומית האמריקאית שברון (Chevron) לשלם פיצויים בסך 8.6 מיליארד דולר בגין הנזקים שנגרמו כתוצאה מהתנהלות רשלנית של החברה בקידוחי נפט באזור שהחלו ב-1972. כך מוסרת סוכנות הידיעות הקובנית פרנסה לטינה.

בנוסף, פסק השופט סאמברנו כי שברון תשלם 860 מיליון דולר פיצויים לקואליציה של ארגונים וקהילות של העמים המקוריים, המכונים "אידיאנים", שחברו ביחד לייצג את התובעים בפרשה. עוד הודיע השופט כי שברון צריכה להתנצל באופן פומבי תוך 15 ימים ואם לא תעשה כן, הפיצויים שהיא נדרשת לשלם יוכפלו.

פסיקת השופט הפכה את המקרה הזה לשני בהיסטוריה מבחינת סכום הפיצויים בגין נזקים סביבתיים, אחרי המקרה של תאגיד הנפט הבריטי "בריטיש פרטרולאום" ((BP שהתחייב לשלם 20 מיליארד דולר בגין דליפת הנפט ממפרץ מקסיקו. למרות זאת, שברון בהתנהגות אימפריאליסטית טיפוסית והודיעה כי "החלטת השופט אינה לגיטימית וגם לא ניתנת לאכיפה". בנוסף צוין בהודעת החברה לגבי הפסיקה  כי היא "תוצר של הונאה ובניגוד לעדויות מדעיות לגיטימיות".

במרכז הפרשה ניצבת למעשה חברת טקסאקו (Texaco), שנרכשה על ידי שברון ב-2001 ובכך הפכה את שברון לצד הנתבע. טקסאקו החלה לפעול באקוודור באמצע שנות ה-60 והחלה בקידוחי נפט ב-1972 בשותפות עם חברת נפט מקומית.

לפי כתב התביעה, טקסאקו חיפשה קיצורי דרך שיחסכו לה כסף ולכן במקום לנקז שפכים מזהמים ולשמור את האזור נקי, הם שפכו מיליארדי ליטרין של בוצה רעילה ביערות האמזונס וגרמו לחלחול של החומרים המזהמים לאגמים ומקורות מים ששימשו אלפי תושבים אינדיאניים שמתגוררים שם.

על פי התביעה, ההתנהלות הזו שנמשכה עד שנת 1992, הביאה ליצירת "אזור מוות" בשטח של יותר מ-3,000 קמ"ר, שבו נרשמה עלייה משמעותית במקרי הסרטן, לוקמיה, תינוקות שנולדים עם מומים ושורה ארוכה של מחלות.

העמים המקוריים האשימו בכתב התביעה את טקסאקו בזיהום של יערות האמזונס ובגרימת מוות ומחלות לתושבים ודרשו פיצויים בסך של 27 מיליארד דולר, שבמשך הזמן, לאור ראיות ומידע שהגיע ממומחים ששכרה התביעה, תפח לסף של 113 מיליארד דולר. יצוין שטקסאקו ואחרי כן שברון פעלו כל השנים להעביר את המשפט מארצות הברית לאקואדור, מה שאכן קרה בסופו של דבר.

על פי הוול סטריט ג'ורנל הסיבה לכך היתה שאקוודור נוהלה אז על ידי ממשלה ידידותית יותר לאינטרסים עסקיים של חברות אמריקאיות. מה ששברון לא לקחה בחשבון הינה העובדה ששלטון גם יכול להתחלף, ואכן ב-2007 נבחר נשיא חדש באקוודור, רפאל קוראה, שהודיע על תמיכה בתביעת התושבים המקומיים.

 

סרטון על זיהום המים והסביבה על ידי החברות הרב-לאומיות (2.35 ד', באנגלית):

http://www.youtube.com/watch?v=duFXuRnd2CU&feature=player_embedded