השביתות במצרים מתפשטות והצבא דורש מהעובדים להפסיקן

 

השביתות ברחבי מצרים מתפשטות ואתמול (יום ד') החליטו לשבות העובדים של תאגיד הטקסטיל הגדול "מיסר", בו מועסקים כ-24 אלף פעולות ופעולים. עוד מסרו ועדי העובדים בבנקים, שאין כל ביטחון שהמוסדות הפיננסיים יפתחו את שעריהם בשבוע הבא – ללא קבלת דרישותיהם על ידי ההנהלות.

 

שליחת "הארץ" במצרים, עמירה הס, פרסמה הבוקר שמיליונים של בעלי טלפונים ניידים מצריים קיבלו שלשום בערב את ההודעה הבאה: "המועצה העליונה של הכוחות המזוינים מפצירה באזרחים הישרים להשתלב במאמצים כדי שנגיע יחד לחוף מבטחים". דרך פיוטית להזהיר את הציבור מפני מצב מתמשך של שביתות, בנקים סגורים, המשך ירידה בייצור התעשייתי, ירידה במכירות ובורסה סגורה.

 

 

הפגנת עובדים שנערכה אתמול (צילום: אלמסרי אליום)

עוד מוסרת הס כי למרות קריאת החונטה הצבאית, פועלים במקומות עבודה חשובים שונים שבתו גם אתמול. מלבד פועלי הטקסטיל ועובדים הבנקים, וגם עובדי תחזוקה ומכס בשדה התעופה בקהיר. בשל כך בוטלו 11 טיסות, כפי שדיווחו סוכנויות הידיעות. דרישות הפועלים השובתים והמוחים בכל מצרים נעות בין העלאת שכר לפיטורי ההנהלות המושחתות.

בכמה מפעלים החליטו המנהלים לסגור את מקום העבודה לכמה ימים. כמה מפעלים כבר הכריזו שהם ייענו לחלק מדרישות העובדים. בהוראת הבנק המרכזי, הבנקים נשארו סגורים אתמול, צעד שהשפיע על מפעלים ועסקים שלא יכלו לבצע עסקות שונות. גם ענף הבנייה מושפע מהאטת הייצור במפעלי מלט, דווח. במשרד החינוך הוחלט לדחות בעוד שבוע את פתיחת בתי הספר והאוניברסיטאות, שהיו אמורים לחדש את הלימודים ביום שבת הקרוב.

לדברי הס "למרות הפגיעה הכלכלית וחוסר הבהירות, החברה האזרחית רוחשת פעילות. מול הצבא שמדבר בקול אחד, ודרך ערוצי הטלוויזיה והרדיו, העמדות של ארגונים וקבוצות אזרחים שהשתתפו במהפכה מופצות באורח אקראי – בעיקר דרך דואר אלקטרוני. באקט של ביקורת גלויה על הצבא, הוציאו 31 ארגוני זכויות אדם הודעה משותפת ובה הם טוענים שהוועדה שמינתה המועצה הצבאית כדי לשנות בסעיפים בחוקה הנוגעים לתהליך הבחירות, נראית כקואליציה של אנשי המשטר הישן והאחים המוסלמים. לדברי הארגונים, מדובר בחברי ועדה בעלי נטייה אידיאולוגית איסלאמיסטית מתונה, או מי שכיהנו במשטר הישן ואף השתתפו בתהליכי חקיקה קודמים במועצות המחוקקות. כמו כן מותחים הארגונים ביקורת על שלא מכהנת בוועדה אף אשה, על אף שישנן נשים בעלות מומחיות בענייני חוקה וחוק. הרכב הוועדה, לדעת הארגונים, אינו משקף את המגוון הפוליטי בחברה המצרית".