האתר שאמור לדווח על מפגעים סביבתיים מכיל מידע חלקי בלבד

 

 

 

מאת צפריר רינת. פורסם ב"הארץ".

 

חוק חופש המידע המחייב פרסום מידע על מפגעים סביבתיים אמנם נכנס לתוקף לפני ארבעה חודשים, אך בדיקת האתרים שהעלו לאחרונה לרשת המשרד להגנת הסביבה וצה"ל מעלה שהמידע בהם עדיין דל וחלקי ביותר. בדיקה שערכו לאחרונה פעילים למען הסביבה מגלה שגם רשויות מקומיות אינן עומדות בדרישות החוק.

המשרד להגנת הסביבה החל לפרסם לפני שבועיים את אתר "אוויר נקי" שאמור לכלול נתונים על פליטת זיהום במפעלי תעשייה בכל הארץ. כמו כן מתפרסמים בו לראשונה נתונים על אירועי זיהום אוויר, וכן תרחישים הבודקים זיהום אוויר במקומות שבהם מקימים מפעלים או תחנות כוח.

עם זאת, האתר שנמצא בהקמה מכיל בינתיים רק מידע חלקי ביותר בתחומים אלו. בגלל תקלות חוזרות ונשנות, בחלק גדול מהזמן אין גישה לנתוני פליטת זיהום ממפעלים. מספר אירועי הזיהום והתרחישים המתפרסם בו הוא כעת פחות מעשרה ובהם אירוע של פליטת תחמוצות גופרית מתחנת הכוח של חדרה שהתרחש לפני כשנתיים. כמו כן מתפרסם תרחיש של רמות זיהום צפויות באזור הגליל בעקבות הקמת תחנת כוח לייצור חשמל.

"כאשר האתר יפעל כמתוכנן סוג המידע שיהיה בו בהחלט מהווה התקדמות, אבל אין בכך די", מציין ד"ר אריה ונגר, מהמחלקה המדעית של עמותת "אדם טבע ודין" שהיה בעבר אחראי על ניטור איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה. "לדעתנו צריך לאמץ מה שעושים במדינות רבות בעולם ולפרסם מידע מקיף לא רק על איכות האוויר, אלא על כל סוגי המזהמים הנפלטים לסביבה ממקורות שונים".

לדברי ונגר, המבחן האמיתי של פרסום המידע יגיע החודש, בעקבות כניסתו של חוק אוויר נקי לתוקף. "המשרד ייתן במסגרת החוק לכל מפעל היתר פליטה, שבו יהיה פירוט של מה שמותר לאותו מפעל לפלוט לסביבה והוא מחויב על פי החוק לפרסם את כל המידע באינטרנט".

צה"ל פרסם החודש הודעה מיוחדת על כך שבכפוף לתקנות החדשות, הוא מציג נתונים ראשוניים על "פוטנציאל המפגעים הסביבתיים בבסיסי צה"ל ועל הטיפול במפגעים הקיימים". עם זאת מתברר שמדובר ברשימה חלקית ביותר המתארת באופן כללי מפגעים וטיפול בהם, עם מעט מאוד נתונים כמותיים. בין השאר התפרסמה רשימה של כמה מפגעי אסבסט חמורים שעדיין קיימים בבסיסים נטושים והצבא אמור להתחיל לטפל בהם.

לפני שבועיים קיימה הוועדה לבריאות וסביבה של הכנסת בראשות חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) דיון מיוחד בתקנות המידע הסביבתי. במהלך הדיון הציגה ליאורה אמיתי מעמותת "אזרחים למען הסביבה" בדיקה שערכה העמותה לגבי מצב המידע הסביבתי ברשויות מקומיות ואיגודי ערים לאיכות הסביבה, שעל פי התקנות, רק חלקם מחויבים בינתיים בפרסום מידע. "מתוך 17 רשויות מקומיות באזור הצפון וחיפה שאותן בדקנו והן מחויבות לפרסם מידע, אף אחת לא מפרסמת מידע לפי התקנות", ציינה אמיתי. "בהרבה מהרשויות והאיגודים שבדקנו לא היה ממונה על חוק חופש המידע כפי שמחייב החוק. אנחנו עדיין מאמינים ששקיפות ופרסום מידע הם הבסיס לכל התהליכים שניתן להניע ברשויות המקומיות.