פורסמה הקריאה הבינלאומית לקראת וועידת 2010 לפירוק מנשק גרעיני

 

הקריאה הבינלאומית של קבוצת התכנון לקראת וועידת 2010 להתפרקות מנשק גרעיני, לשלום ולצדק שתתקיים בחודש מאי הקרוב בעיר ניו-יורק. להלן נוסח הקריאה:

 

"על עולמנו כיום עוברים משברים בקנה מידה חסר תקדים – התחממות גלובלית, עוני, מלחמה, רע ומחלות. הם מאיימים על עצם עתיד החיים כפי שאנו מכירים אותם, ומביאים מוות, צער וסבל על בסיס יומיומי לרוב בני האדם בכדור הארץ. אך בעיות אלו הן כמעט כולן תוצאת פעולתם של בני האדם, ובאותה מידה שהן נוצרו, ניתן גם יהיה לפעול כדי לפתור אותן.

 

"יש לנו אפשרות חסרת-תקדים ליצור את הרצון הפוליטי לנהל את העושר ואת השפע הטבעי של העולם שלנו בצורה כזו, שתספק את צרכי כל האנשים, ותאפשר לכולנו לחיות ביחד בשלום ובצדק.

 

"זהו רצון הרוב הגדול של האנושות, אך למולו, אנו עדים למציאות שבה ההוצאה הצבאית ברחבי העולם – כסף המושקע במטרה להרוג אנשים – הגיע ב-2008 לסך של 1.46 טריליון דולר. יתר על כן, תשע מדינות מחזיקות ארסנל של כלי נשק גרעיניים – למעלה מ-23,000 ראשי חץ, בסך הכול.

 

כלי נשק הרסניים אלו יוכלו לא רק לחסל את החיים בכדור הארץ מספר רב של פעמים, אלא גם לשמש כנשק פוליטי של טרור, המנציח את המציאות הגלובלית של אי-שוויון. חיסול כלי נשק אלו לא יביא רק לסופה של ההתחסלות הגלובלית ולסופה של ההיררכיה של הטרור, אלא גם ישחרר משאבים אדירים שיוכלו לשמש לפתרון בעיית העוני ההמוני ושינוי האקלים, לשמש כשזרז למגמה עולמית של התפרקות כוללת מנשק, ויסייע להשיג פריצות דרך בתחומים אחרים של הקדמה האנושית.

 

"למרויות מחויבויות הנובעות מאמנות בינלאומיות, וכן החלטות ופסיקות בינלאומיות שנקבעו לאורך עשרות שנים שחלפו מאז ההפצצה הגרעינית הפושעת של יפאן בידי ארה"ב ב-1945, המדינות המחזיקות בנשק גרעיני לא הצליחו לצמצם את מאגרי הנשק הגרעיני שברשותן. המשך החזקת הנשק הגרעיני, לצד המודרניזציה הטכנית והמגמה הגוברת לשימוש נרחב בגרעין בשנים האחרונות, יצרו תנאים המגבירים את האפשרות להפצת כלי נשק אלו – ולפיכך, להגברת הסכנה של מלחמה גרעינית.

 

"האמנה הבינלאומית לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT) תובעת, לצד אי-הפצה, גם מדיניות של התפרקות מנשק גרעיני, ולכן יש לתמוך בה ולחזקה – על אף שהיא נעדרת תהליך קונקרטי להגשמת מטרות אלו. יתר על כן, ישנן בעיות עמוקות עם סעיף 4 באמנה. סעיף זה מאפשר את הזכות לשימוש באנרגיה גרעינית לצרכי שלום, בהתעלמו מהקשר הבלתי ניתן להתרה בין אנרגיה גרעינית לבין טכנולוגיות של נשק, וכן מההשלכות הבריאותיות והסביבתיות של אנרגיה זו. הסוכנות הבינלאומיות לאנרגיה מתחדשת (IRENA), שהושקה לאחרונה מחדש, יוצרת את ההזדמנות לבטל בהדרגה את השימוש באנרגיה גרעינית, ובכך מתגברת על הקושי הנעוץ בסעיף 4. על אף כל האמור לעיל, אמנת ה-NPT ממשיכה להוות את המסגרת להתקדמות לקראת יוזמה חדשה – קביעת לוח זמנים לחיסול כל הנשק הגרעיני, שאיפה דחופה של רוב האנושות.

 

"הוועידה לסקירת ה-NPT שתתכנס במאי 2010 מציגה הזדמנות נדירה לקדם יוזמה זו. זוהי הזדמנות שבשום פנים אין להפסידה. אחרי התוקפנות המסחררת של עידן בוש, נשיאותו של אובמה מציגה הקשר חדש לפעילותנו. התחייבותו של הנשיא אובמה – לצד זו של הנשיא מדבדווב מרוסיה – לחיסול עולמי של מאגרי הנשק הגרעיני, היא מבורכת יותר. צעדיהם הראשונים לקראת הצמצום ההדדי של מאגרי הנשק הגרעיני שברשות שתי המדינות, ותמיכתם באמנות המגבילות את המשך הפיתוח הגרעיני, הם מבורכים ביותר. יחד עם זאת, לא ניתן לדחות את ההתפרקות הגלובלית לעתיד הרחוק, שכן רק תהליך מוגדר, בר-השגה, המגובה בלוח זמנים, יוכל לעצור את הפצת הנשק הגרעיני, המאיימת על כולנו.

 

"למטרה זו, להבטחת עתיד לאנושות ולכדור-הארץ, לעזור ליצירת התנאים לקראת עולם של שלום, צדק, וביטחון אנושי אמיתי, אנו דורשים מהוועידה לסקירת NPT שתתכנס במאי 2010 להתחייב בצורה חד-משמעית להתחיל בשיחות לקראת הכנת כנס נשק גרעיני, שבו יוגדר לוח זמנים לפירוק גלובלי של כל כלי הנשק הגרעיניים.

 

"צעד כזה לא יוכל להתרחש ללא עזרתה הפעילה של החברה האזרחית, שתיתן קול לרוב הגדול של האנושות הכמה לעולם החופשי מסכנת ההשמדה הגרעינית. אנו קוראים לכל השותפים לחזון זה, להצטרף אלינו ולפעול לקראת כנס השלום הבינלאומי שיתקיים בניו-יורק ב-1 במאי, ולקראת יום הפעולה הבינלאומי לעולם חופשי מנשק גרעיני, שיתקיים בניו-יורק וברחבי העולם, ב-2 במאי, וכן לסייע בעצומה שתוגש לארגון האומות-המאוחדות בנושא זה".