ביטוח בריאות לילדים ללא קשר למעמד ההורים: הממשלה החליטה לא להחליט

 

הממשלה החליטה הבוקר (א') שלא להחליט  בהצעת חוק ביטוח בריאות ממלכתי (תיקון – זכויות ילדים שאינם תושבים). את הצעת החוק הניחה חד"ש ומטרתה לאפשר לילדים הנמצאים בישראל לקבל שירותי בריאות ללא קשר למעמדם החוקי של הוריהם, וללא אפליה לעומת ילדים תושבי הארץ.
 
כיום, חיים בישראל אלפים בודדים של ילדי מהגרי עבודה ופליטים, אשר חלק ניכר מהם אינו מבוטח בביטוח בריאות ואינו זכאי לטיפול רפואי, למעט במצב חירום. זאת, על אף שישראל אשררה את אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד הקובעת כי המדינות החברות יבטיחו כי לא תישלל משום ילד הגישה לשירותי בריאות. ישראל אמנם הסדירה עבור ילדים שאינם תושבים את האפשרות לבטח עצמם בהסדר מיוחד דרך קופ"ח מאוחדת, אך ההסדר הביטוחי לוקה בבעיות רבות וקשות המונעות ממרבית הילדים מלממש את זכותם לבריאות:

ילדים שהגיעו לישראל נדרשים להמתין שישה חודשים בטרם יהיו זכאים להירשם להסדר הביטוח, הביטוח אינו מכסה טיפול רפואי במקרה של מצב רפואי הקודם לכניסה לישראל וזהו הסדר וולנטרי התלוי אך ורק ברצון ההורים. מדובר בתשלום חודשי קבוע גבוה כתנאי לטיפול רפואי. (194 שקל לילד לחודש או 390 שקל לשני ילדים או יותר). דרישת התשלום מתנה את זכותם לבריאות של ילדים במצבם הכלכלי של ההורים. משפחות המתפרנסות בדוחק מתקשות לעמוד בתשלום והפסקת מובילה להפסקת הביטוח הטיפול בילדים.

יצוין שבמקרים בהם האב ישראלי והאם זרה, הזוג נדרש לעבור הליך יקר וארוך של הוכחת אבהות על מנת לרשום את הילד. כל עוד ההליך נמשך, הילד נותר ללא ביטוח רפואי. כמו כן, ילדים פלסטינים החיים בישראל אינם זכאים להיכלל בהסדר וילדים השוהים בישראל בגפם אינם יכולים להירשם להסדר. ועוד: גם ילדים מבוטחים נתקלים בבעיות: במהלך השנתיים האחרונות, ילדי פליטים המבוטחים בביטוח בריאות ומתגוררים בערד נדרשו להגיע לטיפול רפואי בבאר שבע, זאת בשל העובדה כי אין סניף קופ"ח מאוחדת בערד.

 

במהלך 2009, טופלו במרפאה הפתוחה של רופאים לזכויות אדם ביפו קרוב ל-400 ילדים שאין להם ביטוח בריאות. מתחילת שנת 2010 ועד חודש מאי טופלו במרפאה 156 ילדים חדשים. חשוב להדגיש כי המרפאה הפתוחה מסוגלת לספק פתרונות רפואיים בסיסיים בלבד. דובר העמותה מסר "במקרים בהם ילדים נדרשים לטיפולים רפואיים מורכבים אין ביכולתנו לסייע. העובדה כי בישראל שוהים ילדים אשר אינם זכאים לשירותי בריאות ונזקקים לשירותי מתנדבים היא תעודת עניות למדינת ישראל. אנו קוראים לשר הבריאות ולממשלת ישראל לקחת אחריות ולהסדיר את הנושא בהקדם".
 
במישור הכלכלי, העדר שירותי בריאות שוויוניים לילדים בישראל פוגע בבתי החולים ובקופה הציבורית. ילדים שאינם מבוטחים מרבים להגיע לחדרי המיון במצבי חירום רפואיים ונזקקים לאשפוזים ממושכים ולטיפול יקר.עלויות טיפול גבוהות אלו היו יכולות להימנע אילו לילדים הייתה גישה בסיסית מוקדמת לשירותי בריאות.

 

רופאים החברים בעמותת רופאים לזכויות אדם, פנו במכתב לחברי ועדת השרים, הקורא להם לתמוך בהצעת החוק: "המדובר בהצעת חוק חשובה ואנושית מאין כמותה, אשר תשפיע באופן מכריע על בריאותם של ילדים השוהים בישראל…אל לנו להסכים כי תנאי חייהם הקשים ממילא של ילדים שאינם תושבים יתבטאו גם בהגבלת נגישותם לשירותי בריאות. לפיכך, אנו קוראים לך, כנבחר ציבור, לתמוך ולקדם הצעת חוק זו, על מנת להבטיח את בריאותם של ילדים באשר הם". על חשיבות הצעת החוק אמר ח"כ דב חנין (חד"ש) כי "מצב שבו לילדים אין שום ביטוח רפואי הוא בלתי נסבל מבחינה מוסרית ובעייתי גם מבחינה חברתית וכלכלית. אין שום סיבה שילדים לא יזכו לביטוח בריאות בדיוק כפי שהם זוכים היום לחינוך. אני קורא לוועדת השרים לתמוך בהצעת החוק ולהבטיח כי כל ילד שחי בישראל יזכה לטיפול רפואי ראוי".

 

לחתימה על עצומה בנושא: http://www.atzuma.co.il/healthforallkids/0/124