עתירה של רופאים לזכויות אדם בעקבות ניסוים בגופם של מאות חיילים וקצינים

 

עמותת רופאים לזכויות אדם הגישה השבוע תגובה לבג"צ, באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד ונטע פטריק, בעקבות סירובו של משרד הביטחון להקים ועדת חקירה ממשלתית לבדיקת הניסוי "עומר 2". ניסוי זה בוצע בגופם של מאות חיילים וקצינים בצה"ל, במטרה לבחון את יעילותו של חיסון שפותח בישראל נגד מחלת האנתרקס (גחלת). רופאים לזכויות אדם מתעקשת כי רק הקמת ועדת חקירה ממשלתית תוביל לחקירה ממצה של הניסוי הרפואי בבני-אדם שבוצע ע"י הקרפ"ר ואנשי חיל הרפואה של צה"ל בלמעלה משבע-מאות חיילים.

 

בשנת 2007 הגישה עמותת רופאים לזכויות אדם עתירה לבג בנושא הניסויים הרפואיים הנערכים על ידי צה"ל בחייליו. העתירה הוגשה לאחר שהעמותה גילתה לחרדתה כי הניסוי "עומר 2" לא רק לקה בכשלים חמורים ביותר, אלא שכל תחום הניסויים הרפואיים בצה"ל אינו מוסדר בחוק או בחקיקת משנה, והסדרתו בפקודות הפנימיות של הצבא דלה, ואינה עומדת בדרישות המשפט ובעיקר המשפט הבינלאומי.

בתשובתה האחרונה לבגהודיעה פרקליטות המדינה בשם משרד הביטחון כי הוא חוזר בו מהצעתו הקודמת למנות בודק חיצוני לבחינת הניסוי. עוזר שר הביטחון לענייני התגוננות טען בתשובה כי אין מקום להקמת ועדת בדיקה שכן הנושא "נשקל היטב על ידי מקבלי ההחלטות טרם ביצוע ניסוי עומר 2 וכי לא עמדו שיקולים זרים בבסיס הניסוי". עמדה זו עומדת בניגוד גמור להמלצת ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל, אשר ועדה מטעמה מונתה על מנת לבדוק את התנהלות ניסוי "עומר 2". הוועדה הצביעה על סימני שאלה רבים, ביניהם האם היתה כל סיבה או הצדקה מדעית לניסוי. תשובת משרד הביטחון מעלה את התחושה כי המשיבים מבקשים לחקור את עצמם, חקירה בלתי מעמיקה, שאינה בודקת את מעורבותם של גורמים רלוונטיים, ומחזקת את המסקנה כי דרושה ועדת חקירה ממשלתית.

לתגובת רופאים לזכויות אדם לבג"צ