שר במשטר האפרטהייד של דרום אפריקה בשנות ה-70 נשא עימו "מרעום גרעיני" לארצו מישראל, כחלק ממאמצי ארצו לבנות פצצת אטום. זאת, על פי מאמר שראה אור אמש (ה') בעיתון הגרדיאן הבריטי. שני עיתונאים דרום אפריקאים חשפו כי שר התקשורת של משטר האפרטהייד אשל רודי, אשר שיחק תפקיד מרכזי בביסוס קשרים צבאיים עם ישראל, תיאר בשיחה פרטית ב-1979 כיצד העביר את המרעום כמטען יד בטיסה מתנב"ג.
לדברי העיתונאים שדיווחו על המקרה, לא היה באפשרותם לפרסום על המקרה בזמנו בגלל הצנזורה ומתוך חשש לביטחונו של השר לשעבר. אליסטר ספארקס, אשר תפקד באותן שנים כעורך אחד משלוחות עיתון הדיילי מייל בדרום אפריקה, אמר כי החליט לפרסם את הסיפור על אף הבטחות מוקדמות מצידו לשמירה על סודיות, לאור דיווח עיתון הגרדיאן בשבוע שעבר בדבר יחסי ישראל עם משטר האפרטהייד באותן שנים.
ספארקס סיפר כי רודי ערך ביקורים תכופים באמצע שנות ה-70 בישראל, לעיתים מלווה בראש סוכנות המודיעין הדרום אפריקאית באותה עת, הנדריק ון דן ברג. "רודי אמר כי שיחות נערכו בין שני הצדדים שהובילו לכך שהוטל עליו ועל ון דר ברג להביא את המרעום לארצם, אשר לדבריו עשו על ידי אריזתו בתיבת תה אשר נישא עימם במזוודת היד שעימה עלו לטיסה מסחרית של חברת התעופה סאות' אפריקן איירוויס", סיפר ספארקס.
את המידע העביר ספארקס לכתב החוקר מרווין ריס, שאישר את דבריו והוסיף כי רודי לא סיפק מידע נוסף על אותו מרעום: "שאלתי אותו על כך והוא ענה כי אין ביכולתו להוסיף אך די לומר כי מדובר במרכיב חיוני. זה היה מרעום שנועד לשמש את הגרעין הדרום אפריקאי".
לידיעה שפורסמה אתמול בעיתון הבריטי:
http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/03/south-africa-nuclear-trigger-israel