ועידת חד"ש ה-8 ננעלה בהחלטות להתגייס למערכות נגד הגזענות וסכנת הפאשיזם, נגד הכיבוש וההתנחלויות, ולשוויון אזרחי ולאומי.
"רמת הדיונים הגבוהה, שהפגינו 57 הצירים שהשתתפו בדיון, היא מקור גאווה לכולנו" – אמר ח"כ מוחמד ברכה בדברי הסיכום בוועידת חד"ש ה-8, שנערכה בנצרת בימים 22-21 במאי.
בהמשך דבריו ציין ברכה את האחריות הגדולה המוטלת על חד"ש ככוח הפוליטי השמאלי היהודי-ערבי הגדול ביותר בישראל, שעליו מוטל התפקיד להוביל את המערכה הכללית נגד הגזענות וסכנת הפאשיזם, למען שלום צודק ולהגנת זכויות העובדים והנשים. ברכה הדגיש, כי היבדלות לאומית היא מכשול בלתי-עביר לכל מערכה לבידוד הימין ולכינון הקואליציה הרחבה ביותר להגנת המרחב הדמוקרטי.
"עמדתנו ההיסטורית בזכות שתי מדינות, ישראל ופלסטין, ושתי בירות בירושלים, מקובלת בעולם, ואנו ממשיכים לפתח אותה באופן עצמאי" – אמר ברכה, והוסיף: "אנו מתריעים מפני הולכת השולל מצד ממשל ארה"ב, המדבר על קידום הסדר מדיני, אך אינו לוחץ על ישראל להסכים לפינוי כל ההתנחלויות ולכינון פלסטין ריבונית ועצמאית".
פתיחת הוועידה
אירוע הפתיחה ההמוני של ועידת חד"ש נערך ברחבה המקושטת של בית הידידות בנצרת. פתח את עצרת האלפים איימן עודה, מזכיר חד"ש, שגם הינחה אותה. בעצרת נשאו דברים: ראמז ג'רייסי, ראש עיריית נצרת ויו"ר ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות; מוחמד נפאע, מזכ"ל מק"י; ח"כ דב חנין; יובל שילה-דרייר, מפעילי המאבק נגד ההתנחלות בשייח' ג'ראח; חנא עמירה, חבר הנהגת מפלגת העם הפלסטיני; ד"ר נאסר קודווה, האחראי לענייני חוץ ברשות הפלסטינית ומבכירי פתח'; נועה לוי, מנהלת הגדה השמאלית בת"א; יסמין מסארווה, פעילה מכפר קרע; יואב גולדרינג, מזכיר חד"ש בת"א וחבר מועצת העיר ת"א-יפו מטעם "עיר לכולנו"; אמג'ד שבייטה, מזכ"ל בנק"י; וח"כ מוחמד ברכה, יו"ר מועצת חד"ש.
במהלך אירוע הפתיחה הוקראו ברכות שנשלחו לוועידה מאישים ומארגונים ישראליים ופלסטיניים. בין המברכים – המנהיג הקומוניסטי הוותיק תופיק טובי, פרופ' נעמי חזן, נשיאת האגודה לזכויות האזרח, ומולי מלקאר מבת שלום.
הדיונים
בשבת, 22.5, נערך בנצרת מושב הדיונים של הוועידה. במושב זה השתתפו 570 צירות וצירים מסניפי חד"ש ברחבי הארץ וכן אישים. 128 מהצירים היו נשים (22%).
בדברי הצירים הוצגו נושאים פוליטיים וארגוניים וניסיון המאבקים בתחומים שונים, לרבות במערכה המתמשכת בשייח' ג'ארח, במאבק המרצים במכללת ספיר, בהקמת קואליציות ה-1 במאי בערים שונות, ובמערכה נגד הריסות הבתים ונגד האלימות. נמתחה ביקורת על חולשת הפעילות של חד"ש בתחומים חברתיים ומעמדיים, על החלטות ארגוניות, ועל התוצאות המאכזבות של המאמצים לקידום נשים במסגרת חד"ש.
החלטות הוועידה
הוועידה ה-8 אישרה שורה של החלטות פוליטיות, העוסקות במערכה נגד הכיבוש ולשלום צודק ויציב; להגנת המרחב הדמוקרטי; נגד המעצר וההעמדה לדין של אישי ציבור ערבים, לרבות ח"כ מוחמד ברכה, ולשחרורם המיידי ממעצר של אמיר מחול וד"ר עומר סעיד; לקידום המערכות המעמדיות והחברתיות, ובכלל זאת – המערכה נגד חידוש תוכנית ויסקונסין והמערכה על אופיו של החינוך הממלכתי ונגד קיפוחו של החינוך הערבי.
הוועידה החליטה, כי הרכב מועצת חד"ש יהיה זהה להרכב הוועידה מבחינת הנציגות של סניפים ומרכיבים. הוועידה הסמיכה את מועצת חד"ש לדון בהצעות לתיקונים בתקנון ולאשרם. כן הוחלט, כי מזכירות חד"ש הנוכחית, שתמשיך בתפקידה עד לבחירת המזכירות במועצה, תדון בנושא הנשים והצעירים ותכין החלטות לאישור המועצה. הוועידה הטילה על מוסדות חד"ש להכין תוכנית לקידום הפעילות בנגב.