כיבוש ודמוקרטיה – לא בכפיפה אחת

ועידת חד"ש השמינית תיערך בנצרת בימים 22-21 במאי. הוועידה תוקדש לדיונים פוליטיים ולבחינת מאבקיה של חד"ש נגד הכיבוש, ובמיוחד – נגד ההסלמה בירושלים המזרחית; לאחדות דמוקרטית במערכה מול תהליכי הפאשיזציה והחקיקה הגזענית, לרבות המשפט נגד ח"כ מוחמד ברכה, יו"ר חד"ש; נגד המדיניות הכלכלית הניאו-ליברלית ולתמיכה במאבקי העובדים; נגד גל האלימות; ולמען חינוך דמוקרטי ולפתרון המצוקות של מערכת החינוך הערבית.

    לקראת הוועידה הוכנו דפי עמדה בנושאים השונים. בפרק העוסק בהחרפת האיומים על הדמוקרטיה וסכנת הפאשיזם, נכתב, בין היתר: "מול התהליכים המדאיגים, קיים בישראל ציבור הולך וגדל, המתחיל להפנים את האיום האמיתי בדמותו של הפונדמנטליזם הימני, אשר משתלט עלינו – פונדמנטליזם של ימין לאומני ושל ימין כלכלי – תערובת שבמקומות אחרים התגלגלה לפאשיזם של ממש… עדות להתעוררות השמאלית הזאת הוא ריבוי הפגנות ה-1 במאי המוצלחות שקיימנו השנה – בת"א-יפו, בירושלים, בחיפה ובבאר שבע, בצד ההפגנות המסורתיות שלנו בנצרת, בכפר יאסיף ובעראבה". 

    הפרק, המוקדש למתקפה על העובדים ועל השכבות העממיות, מציין, כי הצמיחה הכלכלית בישראל מבטאת צמיחה מהירה במיוחד של המגזר הפיננסי, של ענפי ההיי-טק ושל התאגידים הגדולים. תוצאתה – גידול מהיר בהכנסות של המאיון העליון, בעוד שמצבם הכלכלי של רוב האזרחים הדרדר בשל הגידול המהיר בפערים הכלכליים העצומים, בשל ההוצאות הגדלות של המשפחות על בריאות, חינוך וסיעוד, בשל ההתייקרות של הדיור, ובמיוחד – בשל האבטלה המלאה והחלקית.

    אחת ממטרותיו של הממסד היא להפחיד את הציבור הערבי, לבודד אותו ולהציגו כאיום דמוגראפי או ביטחוני – נאמר בפרק הדן במצב האוכלוסייה הערבית. בהמשך מודגש, כי העמדות והעשייה הייחודיות של חד"ש מבוססות על שותפות מאבק ערבית-יהודית. הלקח של ההתפתחות בשנים האחרונות הוא, נאמר בהמשך, שצעדים פאשיסטיים מתחילים במיעוט הלאומי, אך במהרה ממוטטים את יסודות הדמוקרטיה ורומסים את כלל החירויות הפוליטיות. דמוקרטיה אמיתית אינה יכולה להתקיים, כאשר לא מכבדים את זכויותיו של המיעוט.

    חד"ש מייחדת מקום בחומר הוועידה למערכה נגד הפרטת קרקעות המדינה ונגד רפורמת פירוק מערכות התכנון, שנועדו לאפשר לאינטרסנטים נדל"ניסטיים לבנות על בסיס שיקולים כלכליים במהירות ותוך רמיסתם של שיקולים חברתיים, בריאותיים או סביבתיים.

    פניה של וועידת חד"ש מופנות לעבר הצעירים והנשים, במטרה להגדיל את משקלם בשורותיה. הניסיון של מערכות הבחירות האחרונות, בהן זכתה חד"ש, מלמד, כי התגייסות נרחבת של צעירים ונשים היא תנאי לפריצת דרך בהרחבת השפעת חד"ש בקרב הציבור היהודי והערבי.