עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א) קיבלה בתקופה האחרונה פניות משלושים חולי עיניים, הזקוקים לטיפולי עיניים שאינם ניתנים בבתי החולים ברצועה, אשר ישראל מונעת או מעכבת את יציאתם לניתוחים בגדה או במזרח ירושלים. יש לשער כי מספר חולי העיניים בעזה הנמצאים במצב זה גדול בהרבה ממספר הפונים בעניין לרל"א.
בתגובה למצוקה רפואית זו, פנתה משלחת של מרכז הרפואי "מסלם" שברמאללה (הכוללת רופא מנתח, רופא מרדים ושתי אחיות חדרי ניתוח בכירות) בבקשה למשרד המת"ק להיכנס לעזה עוד בחודש פברואר, וזאת למטרת ביצוע ניתוחי עיניים בחולי עיניים אלו. בקשתה של המשלחת הרפואית נדחתה על ידי הצבא בטענה שזו אינה עונה על קריטריונים הנקבעים "מעת לעת בהתאם למצב הביטחוני-מדיני".
משמעות החלטה זו של הצבא היא מניעת גישה לטיפול רפואי הכרחי עבור אותם חולים. מניעת ההשתלה פירושה פגיעה באיכות הראייה של החולים, ועלולה להוביל לעיוורון. כניסתה של המשלחת הרפואיות, והכנסת הציוד הרפואי ומלאי קרניות של מרכז מסלם באופן קבוע אל הרצועה היא הפתרון הרפואי היחיד הקיים עבור חולים אלו.
במכתב ששלחה רל"א לאל"מ משה לוי, רמת"ק עזה, נכתב כי "כל עוד מדינת ישראל ממשיכה במדיניות ברורה של מניעת התפתחות בתחומי הרפואה בתוך רצועת עזה, ומונעת מציוד רפואי וידע רפואי להגיע לרצועה, על ישראל חלה חובות מוסרית והומניטארית – שהן חובות מוצהרת של המדינה – לאשר את כניסתם של צוותי רפואה ושירותי רפואה אלו אל תוך הרצועה. במניעת כניסת המשלחת יוצרת מדינת ישראל מצב אבסורדי בו נשלל באופן מוחלט בנסיבות הרפואיות הייחודיות של טיפולי השתלת קרנית כל סיכוי מהחולים לקבל טיפול רפואי חיוני".
מרופאים לזכויות אדם נמסר כי "זהו המשכו של סיפורם העגום של חולי העיניים בעזה. בעבר שבעה-עשר חולים עוכבו ביציאתם מהרצועה לצורך השתלת קרנית. השתלה זו התאפשרה בשל תרומה מיוחדת של קרניות לכבוד חג המולד. נוכח העיכוב, הקרניות, אשר יכולות להחזיק מעמד רק 72 שעות מרגע הוצאתן, נפגמו. ההשתלות התבטלו, והתרומה ירדה לטמיון".