ריאיון עם הסוציולוג פרופ' ז'אן זיגלר
"יחס מוסדות האיחוד האירופי ליוון הוא פועל יוצא מצרכיהם של בעלי ההון באירופה ולאו דווקא ממצבם של העמים" – כך קובע בריאיון הסוציולוג הנודע פרופ' ז'אן זיגלר, לשעבר חבר פרלמנט בשווייץ מטעם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, חוקר הגלובליזציה הקפיטליסטית ומי שחשף את שוד כספם של קורבנות השואה היהודים על ידי הבנקים השווייצריים, בספרו "שוויץ, הזהב והמתים". ספר שהיה לרב מכר עם הופעתו ב-1997. זיגלר שימש לאחרונה כמדווח מיוחד של האו"ם בשאלות הרעב והזכות למזון. הוא רואיין על ידי העיתונאית ראמין עבאדי בעיתון היומי הצרפתי "הומניטה".
ש. איך אתה מנתח את המשבר היווני ואת השלכותיו?
ת. הממשלה הימנית, זו שמשלה לפני הממשלה הסוציאליסטית, שנבחרה לפני כמה חודשים, עסקה בביזה שיטתית של משאבי יוון. בדיוק כפי שזה נעשה ברפובליקת בננות. יוון הפכה בשנים האחרונות לשילוב של הפרטות מסיביות יחד עם שיעור גבוה מאוד של אי-תשלום מס, בייחוד על ידי בעלי הון. לפי בנקיים שוויצריים, במוסדות פיננסיים בשוויץ מופקדים לא פחות מ-36 מיליארד דולר שמקורם בכספים שהיו חייבים במס ביוון, וכמובן – במס שלא שולם. ועוד: בעלי חברות האוניות הגדולות היוונים העבירו את הנהלות התאגידים שלהם לז'נבה, כדי להימלט מתשלום מס אמת על הכנסותיהם. כך, שהחוב היווני מקורו בשערורייה של ממש. עתה נדרשים העובדים וכל העם היווני לשלם את מחיר המשבר, ואילו בעלי ההון, מעמד בעלי ההון, שהצליחו להוציא את כספם מחוץ לגבולות המדינה במסגרת ה"ליברליזציה" של השווקים – אינם חלק מהפתרון.
ש. איזה תפקיד, לדעתך, שיחק האיחוד האירופי?
ת. זו שערורייה נוספת, מסוג אחר. תוך שימוש בכספם של משלמי המסים האירופים, של 15 מדינות האיחוד האירופי ושוויץ, ראשי האיחוד משליטים תוכנית צנע על האוכלוסייה היוונית. בשם "הצלת המדינה", מדינה שכאמור נשדדה באופן שיטתי על ידי ממשלת הימין וידידיה, האיחוד האירופי משליט תוכנית הכוללת הקפאת השכר וויתורי שכר ניכרים, קיצוץ בתקציבי הרווחה, ואף פיטורים של עובדי מדינה וכמובן… הפרטות נוספות. תוכנית ההצלה של יוון היא למעשה תוכנית ההצלה של הבנקים האירופיים הפרטיים, שבמשך השנים מימנו את יוון. זו גם ההזדמנות של האיחוד האירופי "ללמד לקח" אותם יוונים, שהצביעו עבור המפלגה הסוציאליסטית, אשר הכריזה שברצונה לקדם את הצדק החברתי.
ש. האם ניתן היה לפעול אחרת?
ת. בוודאי שכן. הבנק המרכזי האירופי אמור היה להזרים כספים ליוון בריבית נמוכה ביותר. בדיוק בריביות שהונהגו, כאשר היה צריך להציל את הבנקים הפרטיים בסיבוב הקודם של המשבר הקפיטליסטי. הממשל היווני רצה למצוא מקורות מימון חלופיים. אבל הונף כלפיו השוט של "דירוג האשראי". בעת חיפושיו של מקורות מימון נוחים יותר, החברות הפרטיות העוסקות בדירוג האשראי הורידו את הדירוג כך, שלא נותר ליוון אלא לפנות אל האיחוד האירופי ואל קרן המטבע – ולקבל את תכתיביהם.
ש. האיחוד האירופי מילא תפקיד, שבדרך כלל שמור לכלכלנים הניאו-ליברליים של קרן המטבע ביחסה אל העולם השלישי…
ת. נכון מאוד. האיחוד האירופי אימץ את תוכניות "ההצלה" – תוכניות הרפורמות המבניות, שהקרן משליטה מזה עשורים על מדינות עניות כגון בוריקנה-פאסו או בנגלדש. במילים אחרות: מצפים שיוון תפרק את מנגנוני המדינה, בעיקר את מנגנוני הרווחה, כדי להופכה ל"תחרותית עבור ההשקעות הזרות". האיחוד האירופי פעל על פי האינטרסים של הקפיטליזם הגלובלי. שוב הוכח שהאיחוד האירופי פועל על פי הרציונאל של האוליגרכיות של ההון הפיננסי הגלובלי.