בסוף אפריל הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ כי בכוונתה לבחון את הכשרתן של ביזת הקרקעות והבנייה הבלתי חוקית שהיו הכרוכות בהקמתו של מאחז דרך האבות בסמוך להתנחלות אלעזר שבגוש עציון. זאת לאחר קרוב לתשע שנים שבהן הצהירה המדינה כי הבנייה במאחז נעשתה בניגוד לחוק. הודעת הפרקליטות מלמדת גם על התנערותה של ישראל מהתחייבויותיה במסגרת תכנית מפת הדרכים, שאושרה על-ידי הממשלה, ואשר בה נקבע כי הבנייה בהתנחלויות תוקפא, לא יופקעו קרקעות של פלסטינים וגבולות השטח הבנוי של ההתנחלויות לא יורחבו. הודעת הפרקליטות נמסרה בתשובה לעתירת תנועת שלום עכשיו ותושבי הכפר הפלסטיני הסמוך אל-ח'דר, שתושביו טוענים כי המאחז הוקם על אדמותיו.
מאחז דרך האבות הוקם בפברואר 2001, במרחק של 500 מטר מגבולות שטח השיפוט של ההתנחלות אלעזר. לפי דו"ח המאחזים של עו"ד טליה ששון ומסד הנתונים של עוזר שר הביטחון לשעבר, תא"ל ברוך שפיגל, המאחז הוקם על קרקע פלסטינית בבעלות פרטית ועל אדמות סקר, שהבעלות לגביהן טרם הוכרעה. לטענת תושבי הכפר אל-ח'דר, המאחז הוקם על קרקע חקלאית שעובדה ברציפות על ידי תושבי הכפר שנים רבות. מאז הוקם המאחז נמנעו רשויות אכיפת החוק הישראליות מנקיטת צעדים כלשהם לפינויו.
בתשובה שהגישה פרקליטות המדינה לבג"ץ בעקבות עתירת שלום עכשיו מ-2008, הסכימה המדינה כי מדובר במאחז בלתי מורשה. הפרקליטות טענה כי נגד כל המבנים במאחז מתנהלים צעדי אכיפה, כולל הוצאת צווי הפסקת עבודות וצווי הריסה, ושלא אושר "תכנון כלשהו" למאחז זה. נוכח עמדת המדינה הורו השופטים עוד ביולי 2009 למדינה להציג "מסגרת זמנים ברורה לביצוע הצווים".
מסגרת הזמנים לא הוגשה מעולם ובחודש באפריל 2010 הגישה פרקליטות המדינה לבג"ץ הודעה, שבה נתלתה בהחלטת הקבינט להקפיא זמנית את הבנייה בהתנחלויות, שלטענתה "מחייבת דחייה של משימות אכיפה אחרות". לפי גישת הפרקליטות, מימוש צווי ההריסה במאחז זה ממילא "אינו נמצא בסדר גבוה בסדרי העדיפויות". הפרקליטות הוסיפה כי הוחלט לקדם הליך סקר קרקעות שייקבע את סוגי הבעלות של קרקעות המאחז. על-פי ההודעה, אם יתברר שהבנייה נעשתה על אדמת מדינה, תישקל הסדרת הבנייה, ואם יתברר, כטענת תושבי הכפר אל-ח'דר, שהבנייה נעשתה על קרקע פלסטינית פרטית, יבוצעו "צווי ההריסה בהתאם לסדרי העדיפויות". בהודעתה הדגישה הפרקליטות כי בשל ה"משמעויות מדיניות-ביטחוניות" שיהיו להליך זה ולהחלטה שתתקבל בעקבותיו, המדינה אינה רואה "הצדקה" בקביעת לוח זמנים לקיום ההליך. מבצלם נמסר כי עמדת פרקליטות המדינה בנוגע למאחז דרך האבות מעניקה הכשר לביזת קרקעות ולעבריינות בנייה מתמשכת ומצטברת, במאחז זה ובכל שאר ההתנחלויות. על רקע אי-חוקיותן של ההתנחלויות מלכתחילה תובע בצלם ממשלת ישראל לפעול לפינוי מאחז זה כמו גם כל שאר ההתנחלויות.