ישיבת ועדת העבודה והרווחה בעניין הארכת תוכנית ויסקונסין להפרטת שירות התעסוקה פוצצה היום (ד'), לאחר שחברי הכנסת שאינם תומכים בקיום התוכנית החליטו שלא להצביע על הארכתה בשלושה חודשים נוספים. לפיכך, הפיילוט שמתקיים כיום בארבעה מרכזים ברחבי הארץ יבוטל החל מיום חמישי הקרוב, ואלפי מקבלי הבטחת הכנסה המטופלים במכרזים אלה, יוחזרו ככל הנראה כבר בשבוע הבא אל לשכות התעסוקה. זאת, חרף דרישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שרצה ארכה נוספת ל"מתכונת הניסיונית" של התוכנית, כדי להשיג בינתיים רוב בכנסת להרחבתה. נתניהו פנה בעניין לשר התמ"ת בנימין בן-אליעדר וליו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, חיים כץ (ליכוד).
יצוין שלראשונה מתייצב אחד מארגוני המעסיקים הגדולים במשק בצד מתנגדי תוכנית ויסקונסין וקורא לממשלה לאמץ אלטרנטיבה טובה וזולה יותר לכאורה. "מפעלי הדפוס, העץ, המתכת והפלסטיק משוועים להכשרת עובדים, שעלותה פחותה מהשמת מובטלים חסרי אונים בעבודות דחק מבזות", כך טוען היום (ד') נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, המאגד את המעסיקים הקטנים והבינוניים. נציגי המעסיקים הגדולים המאוגדים בארגון הבורגנות החזק במשק הישראלי: התאחדות התעשיינים, דווקא צידדו בהפרטת שירות התעסוקה.
"במקום להעשיר את כיסיהן של חברות כוח האדם, יש להשקיע את הכסף בהכשרת המובטלים לעבודה מקצועית, עם גמול גבוה בהרבה משכר המינימום", הוא מוסיף. כשהוא מדבר על חברות כוח אדם ועל עבודות דחק, הוא מתייחס בעיקר לנתונים שעל פיהם רבות מהמשרות שמוצעות למשתתפי תוכנית ויסקונסין הן בתחום הניקיון – התחום החלש והפוגעני ביותר בשוק העבודה כיום. הנתונים הצביעו על כך שמשרות רבות שמוצעות למובטלים הן חלקיות, וכי הכנסתם של אלה שעברו מאבטלה לעבודה לא השתפרה באופן מובהק.
אלחדיף עצמו הוא בעל מפעל דפוס ולכן הענף הזה קרוב ללבו ולכיסו. לדבריו, בענף הדפוס יש כיום 30 אלף עובדים, וחסרים בו 1,000 עובדים בשנה, בהערכה שמחזור חיים ממוצע של עובד הוא 30 שנה. כך גם בענפים המוזכרים האחרים, כשבענף המתכת הצורך כפול. "מכונה עולה לנו 1-1.5 מיליון אירו. כדי שמכונה כזו לא תושבת, אנחנו עושים שמיניות באוויר וגונבים עובדים זה מזה. זה כל כך לא הגיוני ונובע מכך שאין חינוך טכנולוגי בארץ. אנחנו פשוט משוועים לעובדים – למה לא לנתב מובטלים לעבודה בענפים האלה? למה ויסקונסין? מה ההיגיון?", שואל אלחדיף.
כשאלחדיף מדבר על הכשרת המובטלים מאפס, הוא מתכוון ללימודים מסודרים של ארבע פעמים בשבוע למשך שנה. "עלות השמתו של מובטל בתוכנית ויסקונסין היא 28 אלף שקל, והיא יכולה לממן הכשרת עובד מקצועי בענפי הייצור התעשייתי", הוא אומר. לדבריו, בסיום ההכשרה יוכל העובד להרוויח שכר התחלתי של 4,200 שקל, והשכר צפוי לגדול לכ-8,000 שקל בתוך שלוש שנות עבודה. "ואני לא מדבר על עובדים ברמה יותר גבוהה, שמרוויחים הרבה יותר", טוען אלחדיף.
מדובר על שכר בגין עבודה של שמונה שעות וחצי ביום, חמישה ימים בשבוע, כשמשמרות ערב או עבודה בימי שישי משולמות כשעות נוספות. "העובדים בענף הדפוס מקבלים תנאים סוציאליים מעל ומעבר, כולל זכות צבירה של עד 180 ימי מחלה, שלושה-ארבעה ימי בחירה נוסף על חופשה שנתית ומשכורת 13", הוא מוסיף, ואומר כי בענף המתכת התנאים דומים וענף העץ מאוד קרוב לענף הדפוס.
אלחדיף מדגיש כי על המדינה לסגור את תוכנית ויסקונסין ולהעביר את תקציביה לחיזוק האגף להכשרה מקצועית. אף שתוכנית ויסקונסין פועלת כיום במתכונת מצומצמת של ארבעה אזורים, התקציב שלה עומד על שני שליש מזה של האגף להכשרה מקצועית.
ח"כ חנין: "העובדים והמובטלים בישראל קיבלו מתנה לאחד במאי"
ח"כ חנין, ממובילי המאבק נגד תוכנית ויסקונסין בכנסת, פרסם היום הודעה בעקבות כישלון מאמצי הממשלה להאריך את תוקף תוכנית ויסקונסין האמורה להסתיים בסוף החודש. ח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש) אמר כי: "תוכנית ויסקונסין, שפגעה קשות בזכויות האדם הבסיסיות של מובטלים ועניים, הובאה היום לקבר ישראל. סיומה של התוכנית מביא לקיצו פרק אומלל בתולדות היחסים החברתיים בישראל – פרק שבו הפריטה הממשלה את רשת הביטחון החברתית הבסיסית ביותר, רשת הביטחון לחלשים ביותר בחברה. במרכזה של התוכנית עמדה תפישה של הפרטת שירותי התעסוקה והעברתם לקבלנים פרטיים, שיעשו רווחים מן המצוקה. מאבקינו הקשה נגד התוכנית בשתי הכנסות האחרונות הוביל סוף-סוף לכך שחקיקה שתייצר מחדש את המודל הכושל והמכשיל הסתיימה היום."כזכור, אתמול נקטעו דיוני ועדת העבודה והרווחה של הכנסת שעסקה בהכנת התוכנית לקריאה שנייה ושלישית. זאת בעקבות בקשתם של אנשי האוצר להתייחס להסתייגויותיהם של חברי הכנסת לתוכנית כ"נושא חדש". ח"כ חנין טען אז שהעלאת טענת "נושא חדש" בוועדה של הכנסת מחייבת על פי התקנון הפסקה מיידית של הדיון והעברת הסוגיה לוועדת הכנסת כדי שתכריע בעניין. בעקבות דרישה זו הופסקו הדיונים, אך הממשלה לא הצליחה לכנס את ועדת הכנסת כדי לאפשר את חידושם. ח"כ חנין הביע הערכה לארגונים החברתיים שניהלו לאורך השנים מערכה קשה נגד התוכנית ולקשת הרחבה של חברי כנסת מסיעות רבות שהצטרפו למאבק נגד התוכנית.