מאת אפרים דוידי
בשבוע שעבר התפטר מתפקידו אלברטו מילר רוחאס, סגן יו"ר המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת של ונצואלה, מפלגתו של הנשיא הוגו צ'אבס. רוחאס, שהחל את דרכו הפוליטית יחד עם צ'אבס לפני שנים רבות, עמד בראש מערכות הבחירות של צ'אבס מאז ניצחונו הראשון של הנשיא ב-1998.
התפטרותו של רוחאס היא השנייה בגל הפורשים בקרב מנהיגי מפלגתו של צ'אבס. בסוף פברואר התפטר מהנהגת המפלגה, מושל מחוז לארה, הנרי פלקון, בגלל חילוקי דעות עם הנשיא צ'אבס.
רוחאס לא הסתפק בהודעה "דיפלומטית" על נסיבות ההתפטרות, אלא אמר מפורשות לעיתון המקומי "פנורמה": "אנו מחליפים את האינטרנציונליזם, שהוא בסיס לכל מהפכה, בלאומנות זעיר-בורגנית, שאין ביכולתה לתת מענה לצרכי החברה".
דובר המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת בחר להתעלם מנימוקיו הפוליטיים של רוחאס, והכריז, כי "הגנרל בדימוס מילר רוחאס עזב את תפקידו בגלל סיבות בריאותיות". אך דבריו ל"פנורמה" של מי שנחשב הדמות הפוליטית השנייה במפלגה לא הותירו ספק: המנהיג השמאלי מתח ביקורת קשה על "התברגנות ההנהגה" ועל השליטה האישית המוגזמת של הנשיא. "אנו צריכים לעסוק בבניית הסוציאליזם ולהפסיק להתעסק באנשים ובכותרות העיתונים" – הדגיש.
בניגוד לאנשי צבא, שליוו את צ'אבס בצעדיו הראשונים בפוליטיקה ושהתרחקו ממנו בגלל פנייתו שמאלה, רוחאס מתח ביקורת דווקא על כך, שהתנופה הסוציאליסטית נעצרה מזה זמן. בריאיון ציין: "אנו ניצבים בנקודת זמן קריטית בהתקדמות התהליך המהפכני ומה שקורה כעת לא מוסיף לו בריאות".
בקרב חבריו לשעבר של רוחאס היו שזלזלו בדבריו. נשיאת האסיפה הלאומית ומנהיגת סיעת המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת בפרלמנט, סליה פלורס, אף ניבאה, שרוחאס עתיד "להיעלם פוליטית בקרב מתנגדי התהליך המהפכני". אשר לרוחאס, הוא כבר הבהיר, כי אין לו עניין להשתלב במפלגה או בתנועה פוליטית אחרת.
המושל פלקון
מי שהשתלב בכוח פוליטי אחר הוא המושל פלקון, שהצטרף במופגן למפלגה השמאלית "מולדת לכולנו".
מפלגה זו, אשר נולדה ב-1997 מתוך קבוצת פעילים, שהתפלגה שנים רבות לפני-כן מהמפלגה הקומוניסטית של ונצואלה, תומכת בפועלו של צ'אבס, אך מעדיפה לשמור על עצמאות פוליטית וארגונית.
לפני שלוש שנים, עם הקמת המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת, דרש צ'אבס מ"מולדת לכולנו" ומהמפלגה הקומוניסטית של ונצואלה להתאחד עם מפלגתו. אך שתי המפלגות דחו את ההצעה. בעקבות הדחייה, ניהל נגדן צ'אבס מתקפה קשה, חרף תמיכתן במדיניות הסוציאליסטית של הנשיא. אגב, קומץ מנהיגים ופעילים קומוניסטים, יחד עם חברים אחדים בהנהגת "מולדת לכולנו", הסכימו להצעתו של צ'אבס ונטשו את מפלגותיהם.
להתפטרות של הנרי פלקון היו השלכות פוליטיות ואלקטורליות גדולות. בבחירות האחרונות (2008), פלקון היה המושל שקיבל את אחוזי התמיכה הגבוהים ביותר: 73 אחוזים מכלל המצביעים, והוא הפופולארי שבין מושלי המחוזות.
ביחד או לחוד?
בעוד חמישה חודשים, בחודש ספטמבר, יתקיימו בוונצואלה הבחירות לפרלמנט, והנשיא צ'אבס ינסה לשמור על כוחו באסיפה הלאומית, קרי: להבטיח רוב לנציגי מפלגתו. צ'אבס אינו רוצה להסתמך על הסיעות "מולדת לכולנו" והקומוניסטית, העשויות להציג מועמדים באורח עצמאי.
צ'אבס חושש גם מהאופוזיציה הימנית, שבכוונתה להשתתף בהן הפעם הודות למימון הנדיב, שהיא מקבלת מבעלי הון מקומיים וזרים. בבחירות שנערכו לפני 4 שנים, האופוזיציה הימנית המפוררת והמתפוררת, שהסקרים ניבאו לה מפלה קשה, סירבה להשתתף בטענה "שהבחירות אינן הוגנות". בבחירות השנה מעריכה האופוזיציה הימנית, שסיכוייה השתפרו, והיא תצטרף למרוץ. ניתן להניח, כי הימין ינסה לנצל לתועלתו את החלשת מעמדו של הנשיא צ'אבס ואת הכרסום בתמיכה, לה הוא זוכה בקרב העם.
בשמאל של ונצואלה כבר נערכים להשתתפות בבחירות לפרלמנט. במפלגתו של צ'אבס החל תהליך של בחירת מועמדים רצוף משברים על רקע אישי. המפלגה "מולדת לכולנו" כבר החליטה להשתתף באופן עצמאי, תוך שהיא מבטאת תמיכה בעקרונות ממשלת צ'אבס, שכמה מחבריה כיהנו בה בעבר כשרים.
הקומוניסטים ערכו "בחירות מקדימות" פנימיות, שבהן כל חברי המפלגה בחרו כמה "מועמדים למועמדות", וזאת לקראת הבחירה הסופית בידי הנהגת המפלגה. במסיבת עיתונאים, שנערכה בקראקס בשבוע שעבר, מסר אחד מראשי המפלגה, קרלוס אקינו, שב"מקדימות" נבחרו 152 מועמדים, 67% גברים ו-33% נשים. מתוכם, ייבחרו כמה עשרות לרשימת המועמדים לאסיפה הלאומית.
ראשי המפלגה הקומוניסטית קראו למפלגתו של צ'אבס ול"מולדת לכולנו" להקים מערך כוחות משותף לקראת הבחירות. פניה זו נענתה בשלילה מצד "מולדת לכולנו", וטרם זכתה להתייחסות כלשהי מצד מפלגתו של צ'אבס.
מעבר לוויכוח סביב הבחירות ההולכות וקרבות, קיימת מחלוקת בסיסית יותר והיא: איך להמשיך בתנופה המהפכנית בוונצואלה? כדי לתאר את המצב בארצו, צ'אבס אוהב לצטט את האמירה, לפיה "החדש טרם נולד והישן מסרב להיפרד". בשמאל קיימת תמימות דעים לגבי המאבק בישן. הוויכוח הוא סביב החדש והדרכים להחשת בנייתו.