19 ארגוני זכויות אדם ישראלים פרסמנו אתמול (שישי) הצהרה משותפת חריפה, המגנה את החלטת ממשלת הימין לבטל את רישומם של ארגוני סיוע הומניטריים בינלאומיים הפועלים בעזה ובגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים. לדברי הארגונים "ביטול רישום ארגוני סיוע בינלאומיים בעזה מסכן חיי אדם ופוגע בפעולה הומניטרית. המהלך, שנוגע לעשרות ארגוני סיוע, מחמיר את הפגיעה בגישה לסיוע מציל חיים – מזון, תרופות, מחסה וציוד היגייני – דווקא בעת של משבר הומניטרי חמור ומתמשך. בד בבד חלק מהארגונים פועלים בגדה המערבית בלבד, ולנוכחותם שם יש משקל קריטי בקו ההגנה האחרון שעוד נותר לתושבים הפלסטינים החיים בה".
הארגונים קראו לממשלה "לעצור לאלתר את הליכי ביטול הרישום, להסיר חסמים בפני פעילות הומניטרית וארגוני זכויות אדם, ולאפשר לארגונים בינלאומיים לפעול בבטחה וביעילות. במקביל, אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לפעול בדחיפות להגנה על עצמאות הארגונים ההומניטריים ולהבטחת הגעת הסיוע לנזקקים". ארגונים החתומים על ההצהרה הם: עקבות – המכון לחקר הסכסוך הישראלי-פלסטיני; האגודה לזכויות האזרח בישראל; בצלם; במקום – מתכננים וזכויות אדם; שוברים שתיקה; לוחמים לשלום; עמק שווה; גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע; הקול לזכויות אדם; המוקד להגנת הפרט; קרן מגיני זכויות האדם; עיר עמים; מחסום-ווטש – נשים למען זכויות אדם ולמען סיום הכיבוש; עדאלה; רופאים לזכויות אדם – ישראל; הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל; יש דין וזזים – קהילה פועלת.
לדברי בצלם, "צעד זה מצטרף לשורה ארוכה של הגבלות והטלת מכשולים שיטתיים על הכנסת סיוע הומניטרי לעזה, וזאת בניגוד להתחייבויות שישראל נטלה על עצמה במסגרת ההסכם. מדובר בהמשך ישיר למדיניות ישראלית שמטרתה העמקת התנאים הבלתי-אנושיים ברצועה, תוך פגיעה מכוונת באוכלוסייה אזרחית הנמצאת עדיין תחת מצור והתקפות."
"גם לאחר 'הפסקת האש' ישראל ממשיכה להרוג פלסטינים ברצועת עזה. 405 בני אדם נהרגו ו – 1,114 נפצעו מאש ישראלית. בעקבות ההגבלות הישראליות, נכון ל 16 בדצמבר, בוצעו רק 57% מ 556 משימות הסיוע של האו"ם ושותפיו, בהן הכנסת סיוע וציוד חיוניים, פינוי רפואי ותיקון תשתיות. הג'נוסייד שישראל מבצעת בעזה לא נפסק עם הכרזת 'הפסקת האש'. מניעת הסיוע ההומניטרי, כמו גם ההפצצות והירי שנמשכים גם כעת הם המשך ישיר של המתקפה הישראלית על אוכלוסיית עזה. על הקהילה הבינלאומית להבטיח כניסה חופשית, מיידית ורציפה של סיוע הומניטרי לעזה, להפסיק את מדיניות החסינות שהיא מעניקה למשטר הישראלי, ולפעול להטלת האחריות על מקבלי ההחלטות הישראליים האחראים לג'נוסייד", הדגישו.
יצוין שמזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר הלילה כי הוא "מודאג מאוד" מהודעת ישראל על ביטול רישיונות הפעילות של עמותות סיוע בינלאומיות שעובדות בעזה ובגדה המערבית, ולה לחזור בה מההחלטה. סטפן דוג'אריק, דוברו של גוטרש, מסר כי "הכרזה זו מתווספת להגבלות קודמות שכבר עיכבו אספקת מזון, תרופות, היגיינה ומחסות לעזה". לדבריו, "הביטול יחריף עוד יותר את המשבר ההומניטרי הניצב בפני הפלסטינים". ביום שלישי האחרון הודיע משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות על ביטול רישיונות הפעילות של 37 עמותות סיוע החל מ-1 בינואר, ומסר שעל הארגונים להפסיק את פעילותם ברצועה ובגדה עד תחילת מרץ. בין היתר נאסרה הפעילות של ארגוני סיוע בינלאומיים גדולים, בהם רופאים ללא גבולות, מועצת הפליטים הנורווגית, ארגון אוקספם הבריטי וארגון הצדקה קאריטס של הכנסייה הקתולית.


