מערכת הבחירות החלה ומפלגות הממסד אינן מתמודדות עם בעיותיה הקשות של ישראל

"אני גדלתי בשכונה. בשכונה למדתי שאם מרביצים לך אתה מחזיר ולא רץ לעשות שלום" – זה ההסבר המדהים שניפק יו"ר מפלגת העבודה, אבי גבאי, בראיון (4.1) ל"ידיעות אחרונות" (ר' צילום). כך תירץ גבאי את גירושיו הפוליטיים המכוערים מציפי לבני ואת פירוק המחנה הציוני.

גבאי הלך מכות "כמו בשכונה" ונפרד מלבני; הצמדלאחמד נפתלי בנט ואיילת שקד נפרד מבצלאל סמוטריץ'; אורלי לויאבקסיס לא מפסיקה להיפרד מליברמן; והגנרלים האציםרצים לזירה הציבורית נפרדים ממפלגות הממסד הציוני הוותיקות.

לכאורה הזירה הפוליטית גועשת, אולם בפועל: אפס דיון פוליטי, אפס דיון ערכי ואפס מחלוקות אידיאולוגיות. בייחוד ניכר אפס התמודדות עם בעיותיה האמתיות של מדינת ישראל – הכיבוש והדיכוי הנמשכים זה עשורים של העם הפלסטיני והפערים הגדלים בחברה הישראלית בצלה של המדיניות הניאוליברלית שנוקט השלטון על כל מפלגותיו.

2019-01-06_194253

חשוב לציין שהפוליטיקאים ברובם המכריע אף נהגו בחוסר מעש לאורך רוב ימי הכנסת ה-20. בעת שכל הפרשנים הפוליטיים משבחים את עשייתו המרובה של הח"כ הפורש דב חנין (חד"ש, הרשימה המשותפת), בתחתית המדד החברתי שראה אור בסוף 2018 נמצאים בין היתר ציפי לבני (התנועה), עמיר פרץ (העבודה), יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ואורלי לויאבקסיס (גשר).

"הח"כים הללו הפגינו נוכחות דלה במיוחד בהצבעות על חוקים חברתיים. ציפי לבני, למשל, לא טרחה להשתתף בהצבעה על הצעות החוק לפיקוח על מחירי מזון לתינוקות ותגבור הפיקוח על בטיחות אתרי הבנייה. לויאבקסיס

נעדרה מההצבעות על הצעות החוק בעניין פיקוח על מעונות היום, תחבורה ציבורית בשבת ו'ברית זוגיות' לבני אותו המין", הסבירו במשמר החברתי המפרסם את המדד מדי שנה.

בתחתית הרשימה בקרב חברי הקואליציה נמצאים בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ונאווה בוקר (הליכוד). "הח"כים בקואליציה הקפידו להגיע דווקא להצבעות שבהן הקואליציה גייסה רוב כדי לבלום הצעות חוק חברתיות. בוקר הצביעה נגד הצעות חברתיות בסיסיות כמו פטור מתשלום בתחבורה ציבורית לאזרחים ותיקים או הצמדת קצבת הזקנה לשכר המינימום. סמוטריץ' הצביע נגד ההצעות להענקת דמי אבטלה וקצבת זקנה לעצמאים", נכתב.

העיתונאי גדעון לוי ציין ("הארץ", 2.1) כי את מרבית המפלגות מובילים כיום יוצאי הליכוד: לבני, גבאי, ליברמן, שקד, בנט, יעלון וכחלון. גם לויאבקסיס גדלה בבית ליכודניקי. "ימין, מרכז ושמאלכביכול – כולם התחנכו במצודה. הימין היה ונותר ביתם", כתב.

מול הימין בממשלה ובאופוזיציה מציבה הרשימה המשותפת אתגר כפול: שלילת הגזענות והכיבוש מצד אחד, והצבת חזון של שוויון אזרחי ושלום מצד שני. חד"ש, המרכיב המרכזי ברשימה, נערכת להציב אלטרנטיבה זו בפני הציבור היהודי והציבור הערבי בבחירות הקרבות.

מערכת הבחירות של חד"ש כבר החלה. מזכירות חד"ש הכריזה ביום שישי האחרון על הקמת מטה הבחירות הארצי. ביום שישי, 1 בפברואר, תבחר מועצת חד"ש את מועמדיה לכנסת ה-21.

"האתגר", סיכם את ישיבת המזכירות יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש), "הוא להפוך את הרשימה המשותפת למחנה דמוקרטי רחב והמוני".

הרשימה עומדת להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב