מחריף המשבר בעיראק: תומכי א-סדר השתלטו על הפרלמנט; הקומוניסטים קוראים לבחירות

אלפים מתומכיו של המנהיג השיעי מוקתדא א־סדר השתלטו אתמול (שבת) על פרלמנט בבגדאד, בפעם השנייה השבוע. שוטרים וחיילים ניסו להרחיקם באמצעות רימוני הלם וגז מדמיע ולפי משרד הבריאות העיראקי, כ-120 מפגינים ו-25 אנשי כוחות הביטחון נפצעו.

אלפי פעילים קומוניסטים מציינים את יום העובד הבינלאומי במרכז בגדאד, 1 במאי 2022 (צילום: המפלגה הקומוניסטית העיראקית)

 

המפגינים מוחים נגד מעורבותן של המפלגות השיעיות הנתמכות בידי איראן במסגרת המו"מ

להקמת הממשלה החדשה בעיראק. בעת שפרצו לבית המחוקקים לא היה איש במקום. המפגינים הודיעו כי יישארו במתחם הפרלמנט עד שדרישותיהם ייענו, ויפתחו בשביתת שבת.

ביום רביעי פרצו אלפים מתומכי א-סדר לבית המחוקקים על רקע השיתוק הפוליטי שאוחז במדינה קרוב לעשרה חודשים, ומחו על הכוונה למנות לראשות הממשלה את מועמד הגוש הפרו־איראני, מוחמד אל-סודאני. גם ב-2016 פרצו תומכיו של א-סדר לפרלמנט. ההמונים שהגיעו אתמול ל"אזור הירוק" בבגדאד, האזור המאובטח ביותר בעיראק בו נמצאים מבני ממשל ושגרירויות זרות, נעזרו בחבלים כדי למוטט מחסומים מבטון.

בבחירות לפרלמנט העיראקי, שנערכו באוקטובר אשתקד גוש המפלגות בהובלתו של א־סדר זכה ב-74 מתוך 329 המושבים והפך לגדול ביותר במפה הפוליטית. הוא הסב מפלה קשה לגוש "פתח", שבו שותפות המיליציות הפרו־איראניות בעיראק, שזכו ב-17 מושבים בלבד. בחודש שעבר הודיע א-סדר על פרישת הגוש בהנהגתו מהפרלמנט, לאחר שכשל בניסיונו להרכיב ממשלה ללא המפלגות הנתמכות בידי טהראן.

א־סדר מחזיק בכוח רב מפני שאנשי תנועתו נמצאים בעמדות מפתח במשרדי ממשלה וגופי ממשל רבים בעיראק. השיתוק הפוליטי המתמשך במדינה, שהותיר אותה ללא נשיא וראש ממשלה במינוי קבוע, מנע את אישורו של תקציב מדינה לשנת 2022. זאת בשעה שאזורים רבים מתמודדים עם שיבושים באספקת החשמל והמים, עם מערכות בריאות וחינוך עניות ועם שיעור אבטלה גבוה בקרב צעירים. יצוין שבעבר המפלגה הקומוניסטית כרתה ברית עם א-סדר וחבריה אף כיהנו במסגרת סיעה משותפת בפרלמנט.

נוכח האנרכיה המשתלטת על עיראק, הנהגת הקומוניסטים קוראת לעריכת בחירות "שקופות והוגנות בידי ממשלת מעבר עצמאית". הלשכה הפוליטית של המפלגה פרסם גילוי דעת ביום חמישי האחרון לפיו "מאבקי כוחות במסדרונות השלטון אינם ביטוי להבדלי השקפות עולם  – אלא ביטוי לרצון להגדיל השפעה, עושר וכוח. במצב הפוליטי שנוצר כל ממשלה שתקום תהיה כפופה לאינטרסים של השחקנים החזקים ולא תיתן כל מענה לדרישות העם הבסיסיות. תהיה זו ממשלה מבוססת על חלוקה עדתית-כיתתית בדומה לממשלות שקדמו לה". עוד קראו הקומוניסטים לגיבוש גוש פוליטי בעל עצמה למען מדינה דמוקרטית ושל צדק חברתי. זאת "כדי להתגבר על הכוחות העדתיות-כיתתיות המתחלפות בשלטון".

 

סרטון – חבר הלשכה הפוליטית של המפלגה הקומוניסטית העיראקית, יאסר סאלם, מתייחס להתפתחויות הפוליטיות בבגדד (בערבית):

https://www.facebook.com/iraqicp/videos/800791594411491