דיון סוער בוועדה לקידום מעמד האישה סביב ההטרדות המיניות בתאגיד השידור הציבורי

הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה הבוקר (רביעי) דיון סוער בסוגיית הטיפול בהטרדות מיניות בתאגיד השידור "כאן" בעקבות ממצאי הוועדה הציבורית לעניין יחסי עבודה בתאגיד השידור הישראלי.

בניין תאגיד השידור הציבורי "כאן" בירושלים (צילום: "כאן")

 

את הדיון פתחה יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת): "קראתי את דו"ח הוועדה שמציין את העובדה שקיים פער או אי בהירות בסמכויות במעקב על תלונות בדבר הטרדות מיניות. אני שמחה שהוועדה סיימה את עבודתה ונקשיב לעיקר הממצאים וההמלצות. אני חייבת להגיד שלאחר הדיון הקודם הגיעו אלי עוד תלונות".

יו"ר הוועדה הציבורית, שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) אילה פרוקצ'יה מסרה "הופיעו בפנינו מעל 150 דוברים מכל חטיבות התאגיד – עובדים בפועל ומהעבר וגם מנהלים. התקבלה תמונה מאוד מורכבת. מצד אחד הישגים מרשימים בתחום התוכן והיצירה לצד כשלים עמוקים ביחסי עבודה ויחסי אנוש. חלק גדול הביעו מצוקות קשות לא רק בעניין הטרדות מיניות. הקו המוביל בתלונות היה יחס מתעמר. חלק מהעובדים הביעו שביעות רצון ממקום העבודה. מאותה שכבה של עובדים שהעלו תלונות קשות עלתה תמונה מאוד קשה של סביבת עבודה בעייתית שמחייבת תיקון במספר מישורים. היקף התלונות שהגיעו אלינו היו עשרות רבות של תלונות רובן הגדול היו חסויות משום שהדוברים ביקשו חסיונות לזהותם ולתוכן התלונות וזה לא אפשר עימות עם הנילונים וזה לא אפשר את אימות התלונות מול הנילונים".

יו"ר הוועדה פנתה לשופטת בדימוס: "אפילו בתחקיר עלו תלונות על הטרדות מיניות קשות. אני מבינה שזה לא עלה בפני הוועדה?" ושופטת פרוקצ'יה השיבה, "היו תלונות עם קונוטציה מינית ועלו שאלות האם זה עולה לכדי הטרדה מינית כלשון החוק. הדיון לא היה דיון ספציפי בתלונה כזאת או אחרת".

לדברי זיו ברקוביץ מארגון העיתונאים "ממשיכים לפנות אלינו עובדים על ההתרעמויות. הצעד הכי חשוב הוא לחתום על הסכם קיבוצי שיגן על העובדים. הדוח הוא הזדמנות לבצע תיקון עומק בנורמות של התאגיד. בלי עובדים אין תאגיד והם לא יכולים להמשיך בסביבה שנוצרה שם. צריכים לראות לקיחת אחריות אמיתית.

יו"ר התאגיד, גיל עומר, טען כי "יש אחראי אחד למצב והוא מנכ"ל התאגיד. יש פה כישלון גדול מאוד בנושא התרבות הארגונית. למנכ"ל יש הישגים גדולים וכישלון גדול. בלי המנכ"ל לא היה תאגיד. האחריות היא עליו והוא האשם העיקרי במצב הזה".

מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ השיב, "מאז שהדו"ח פורסם אני לא ישן בלילה והדבר היחיד שאני מתעסק בו הוא הדבר הזה. אני לוקח אחריות מלאה שכל תשומת הלב הניהולית שלי הוקדשה בהתחלה אולי אתן לא זוכרות, כמות ניסיונות החיסול של התאגיד על ידי הפוליטיקאים והממשלה הקודמת וניסיונות סיכול מעוד גורמים הביאו אותי בתור מנכ"ל בהישרדות ולאחר ששרדנו במצוינות וכן אני לוקח אחריות מלאה שלא לקחתי מספיק תשומת לב לתרבות האירגונית. אני באופן אישי אדאג לתקן את כל מה שצריך".

יו"ר הוועדה טענה נגדו, "אני יודעת שידעת על התלונות האלה. האווירה הייתה מאוד קשה".

קובלנץ ענה, "בתאגיד אין אווירת טרור. אני לא מוכן לקבל את זה". האמירה עוררה את זעמה של ח"כ תומא-סלימאן שקראה לעברו: "מי שלא מכיר בתוצאות לא יכול לתקן אותן".

ח"כ תומא-סלימאן לא השתכנעה מדבריו של קובלנץ וסיכמה כי: "אני לא מבינה איך אפשר לסיים באופטימיות כשיש הכחשה מלאה לבעיות, איך אפשר לתקן”. עוד הוסיפה כי: "אני מאוד מזועזעת מהגישה של ההנהלה ואיך היא התייחסה לדו”ח החמור שראינו. אני חושבת שגוף ציבורי שמנוהל מכספי הציבור צריך להיות מקום שאכפת לו מהשגות אבל הוא לא מקום שדורס את העובדים. אי אפשר לסלוח על זה וזה לא טעויות. לא שמעתי מקובלנץ שמדיר שינה מעניך איך העובדים שלך מרגישים. המועצה צריכה לקבל אחריות ולקבל החלטות לגבי המשך ההנהלה בעבודה".