דיון בוועדה לקידום מעמד האשה בעקבות סחיטה מינית וכלכלית של נשים שתמונותיהן מופצות ברשת

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי קיימה בשבוע שעבר דיון מהיר בנושא סחיטה מינית וכלכלית של נשים שתמונות וסרטונים שלהן מופצות ברשת. זאת, בעקבות חשיפת התופעה של הפצת תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני של נשים ברשת הטלגרם.

ח"כ עאידה תומא-סלימאן (שנייה משמאל) בדיון של הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי (צילום: הכנסת)

 

יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת) אמרה בפתח הדיון: "ניסינו לבדוק את ההתקדמות באכיפת 'חוק הסרטונים' ולנסות לדחוף להבנה עמוקה של הרשויות לנזק החמור ביותר שיכול להיגרם על ידי ההפצה הזו. בתקופה האחרונה אנחנו מודעים ומודעות שיש התקדמות אצל העבריינים שהתחילו להשתמש אפילו כדי להתקדם לכיוונים שלא ידענו עליהם מלכתחילה".

כתבת אתר "המקום הכי חם בגיהנום", מאשה אברבוך, הוזמנה לדיון בעקבות סדרת התחקירים בנושא שפרסמה בשנתיים האחרונות. בדיון, שכלל נציגים ממשטרת ישראל ומהפרקליטות, סיפרה אברבוך על הפניות הרבות שהיא מקבלת, את היעדר הטיפול המתאים מצד המשטרה, את חוסר האונים של חלק מהנשים והנערות שתמונותיהן נגנבו – ואת האופן שבו ההפקרות הזאת הולכת וגדלה.

עו"ד איתי גוהר, נציג הפרקליטות בדיון, אמר כי למעלה מ-250 אלף אנשים צפו בסרטונים שהופצו ב-40 קבוצות טלגרם. לדברי עורך הדין, "מתחילת 2020 הוגשו בפרקליטות 42 כתבי אישום. בתקופה הזאת הסתיימו הליכים ב-36 מהמקרים. למעשה אין חפיפה. יש כ-600 נפגעות עבירה, תיקי חקירה שכלולים בכתב האישום, ובתוך ה-600 האלה יש כ-300 נפגעות עבירה ייחודיות". "לא עקבנו אחרי המפרסמים של המודעות הפרסומיות", אמר גוהר והוסיף: "אנחנו לא רוצים להיכנס להליך חשיפה של משתמש בטלגרם. זה יפגע בנו. אנחנו בקשר עם המון נפגעות עבירה. בשנים האחרונות אנו רואים שינוי בתפיסה של נפגעות. התחלנו לקבל שיתוף פעולה ובתיקים האחרונים אנחנו רואים היענות יחסית משמעותית".

רפ"ק אבי בן אל, קצין חקירות ועבירות הונאה הציג נתונים עדכניים: "בשנה האחרונה נפתחו כ-437 תיקי חקירה בנושא, 401 תיקים ב-2020. יש לנו מגמה של עלייה. בשנתיים האחרונות יש לנו כ-838 תיקים, מתוכם יש זהות של חשוד בכ-716 תיקים שזה כמעט 87% מהתיקים. מתוך כ-625 תיקים מדובר בתיק חשוד בודד. בכמה תיקים שיצא לי לראות אין קרבה ראשונה לקורבן, כלומר זה עבר מספר ידיים עד שעבר לאותו מפיץ. מבחינת כתבי אישום לפעמים הוא כולל בתוכו עשרות מקרים. לא בכל התיקים יש לנו תלונה של קורבן ולא תמיד הקורבן יודע שבוצעה נגדו עבירה".

עורך דין של כמה מהנפגעות, עו"ד משה בוך, הדגיש: "אנחנו לא מסופקים מפעילות שירות החוק. אני מייצג חיילות שעברו פגיעה מינית וסחיטה כלכלית באינסטגרם. הנפגעות לא נמצאות במצב של לדבר ואלו שמדברות יקרות למערכת. במקרה אחד, חיילת הגיעה והתגובה של המשטרה הייתה: 'ילדונת, את בעייתית'. הפנו את האצבע אליה והתיק נסגר. כאשר נפגעת עבירה באה להגיד 'לקחו תמונה שלי בעירום, היא נמצאת ברשת וסוחטים אותי' התיק נפתח על סחיטה ולא על עבירה מינית. זה לא נכנס ב-470 מקרים. סחיטה באלימות – תיק שנסגר".

יו"ר הועדה התייחסה לנתונים של הנמצאים בקבוצות הללו וביקשה לקיים חקירה במשטרה: "אמרו למתלוננת שזה אשמה שלה, שהיא זו ששלחה את התמונות, או שזה לא מי יודע מה כדי ששוטר צריך לפנות זמן לחקור אותה. אבקש לקיים חקירה בתוך המשטרה על ההתנהלות במקרה הספציפי של רונן שיח ולקבל תשובות. לא ייתכן שהמתלוננת עצמה הפכה לחוקרת כדי להעמיד לדין את הבן אדם שהפיץ את התמונות שלה. חברה שיש בה רבע מיליון בני אדם שמוכנים לצפות בפגיעה ובהטרדה מינית ולקחת בה חלק זה מפחיד. מפחיד אותי לאיזה עולם אנחנו נכנסים".

 

סרטון – כתבת אתר "המקום הכי חם בגיהנום", מאשה אברבוך על הדיון בכנסת: https://www.youtube.com/watch?v=IHt0tjRwl9c

 

עוד בנושא: https://www.ha-makom.co.il/post-ha-knesset