גם האגודה לזכויות האזרח מתנגדת בחריפות להצבת מצלמות בקלפיות ביישובים הערבים

גם האגודה לזכויות האזרח מתנגדת בחריפות להצבת מצלמות בקלפיות ביישובים הערבים. כך פרסמה לקראת הדיון שייערך ביום שני הקרוב יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, בבקשת חד"ש וגורמים ציבוריים נוספים לאסור על הליכוד לעשות כן.

בבחירות האחרונות, שנערכו באפרילאנשים שנשכרו על ידי הליכוד השתמשו במצלמות בקלפיות ביישובים הערביםהפעולה התגלתה בבוקר יום הבחירות עלידי פעילי חד"ש ועוררה ביקורת רבה. בעקבותיה קבע יו"ר ועדת הבחירות כי אין לבצע תיעוד חזותי (וידאו) בעת ההצבעה, אך ניתן לבצע תיעוד שמע (אודיו). עוד נקבע כי ניתן לבצע תיעוד חזותי במהלך ההצבעה אם עולה חשש לפגיעה בטוהר המידות ומתוך כוונה לתעד את האירוע. לבסוף הוחלט כי ניתן יהיה לתעד גם בתיעוד חזותי את מעמד ספירת הקולות, לאחר יידוע המשתתפים בספירה.

לאחרונה פורסם כי גם בבחירות הקרובות מתכוונים פעילי הליכוד לנקוט בפרובוקציה דומה ואף להרחיבה. לפיכך האגודה לזכויות האזרח פנתה ליו"ר ועדת הבחירות בבקשה שינחה את חברי ועדת הקלפי והמשקיפים כי אסור להם להשתמש באמצעים טכנולוגיים לתיעוד המתרחש במתחם הקלפי, לרבות צילום וידאו או הקלטת אודיולא בעת ההצבעה ולא במהלך ספירת הקולות

בפנייה פירט עו"ד גיל גןמור, מהאגודה לזכויות האזרח את הסיבות לכך. לדבריו, הכנסתם של אמצעים טכנולוגיים למעקב ולתיעוד המתרחש במתחם הקלפי מעוררת קשיים רבים וכרוכה בפגיעה בזכויות יסוד. לפיכך הנושא מחייב הסדרה בחוק, ואינו נתון להחלטה מינהלית של יו"ר ועדת הבחירותאם יקודם חוק בנושא, יהיה עליו לתת מענה לכל הקשיים המתוארים להלןובכלל זה לשמירה על השוויון. כמו כן, להכנסת אמצעים טכנולוגיים כמו צילום וידאו או מכשיר הקלטה יש פוטנציאל ברור להפר את הסדר במתחם הקלפי, לדכא הצבעה, ולפגוע בפרטיות ובאמון הציבור בעקרון חשאיות ההצבעה.

"מסגור הדיון באיזון בין הזכות לפרטיות לשמירה על טוהר ההליך שגוי, שכן לא ניתן להתעלם מכך שמדובר במהלך של מפלגת השלטון נגד האזרחים הערבים המבוסס על תיוג אתני פסול, שאין לתת לו יד. גם אם ההחלטה מתירה לכאורה לכל גורם לתעד כל קלפי, מדובר בהחלטה לא שוויונית לאור פערי הכוחות הפוליטיים, והעובדה כי לרוב קל לפקח על קלפיות המיעוטים, במיוחד כאשר קל לזהות את הקלפיות בשל הבידול המרחבי, בעוד המיעוטים אינם מסוגלים לפקח על קלפיות הרוב. לכן אם התיעוד נעשה באופן פרטי הדבר יוביל לאכיפה סלקטיבית ולפגיעה בעקרון השוויון בבחירות", הדגיש. "לו היו רוצים לשקול את תיעוד המתרחש בקלפי, הדבר היה מחייב שהסמכות תהיה של גורם מדינתי ניטרלי, ואין להפריטה לגורמים פרטיים אינטרסנטיים", סיכם.