בהחלטה תקדימית: בית המשפט סרב לאשר צו מעצר מנהלי לשלושה חודשים נגד אזרח ערבי

בית המשפט המחוזי בחיפה קיצר השבוע צו המעצר המנהלי לשלושה חודשים שאושר על ידי שר הביטחון בני גנץ. בית המשפט קיצר לשבועיים את הצו שהוצא נגד סעיד ג'בארין, מורה בן 29, אב לשתי בנות, הנעצר ע"י השב"כ ונמצא בחקירה מאז ה-3 באפריל.

העציר המינהלי סעיד ג'בארין כפי שצולם השבוע בישיבת בית המשפט (צילום: עדאלה)

 

יצוין שהפרקליטות ביקשה לאשר צו מעצר לתקופה של שלושה חודשים לאחר שהעצור נחקר לתקופה של 16 ימים, בטענה שהוגש לבית המשפט מידע חסוי כי העצור הינו תומך בארגון טרור ויש לו נגישות לאמצעי לחימה. בנוסף, טענה הפרקליטות כי העצור "מוכר כמי שמעודד אחרים לבצע פעילות טרור, כמו גם פעילות בהר הבית."

צוות ההגנה המייצג את ג'בארין שכולל את ממנכ"ל מרכז עדאלה, עו"ד חסן ג'בארין, עו"ד עדי מנסור ממרכז עדאלה ועו"ד אחמד כליפה טען כי התשתית הראייתית מעלה כי מדובר בניסיון לארגון הסעות מתפללים לאל אקצא לצורכי תפילה, פעילות לגיטימית וחוקית. פעילות זו הינה מימוש של חופש הדת, שהינה זכות חוקתית. ולכן "אין הצדקה להוצאת צו מעצר מינהלי כי לא מדובר בפעילות מסוכנת ואסורה וכי גם חקירתו מעידה כי מדובר בסוגיות הנופלות במסגרת חופש ביטוי דתי ופוליטי ולא פעילות מעבר לכך".

כאמור, בית המשפט החליט לאשר את צו המעצר המינהלי לתקופה של שבועיים בלבד, שהיא תקופת חודש רמדאן והוא דחה את הבקשה לאשר תקופת מעצר של שלושה חודשים. בית המשפט נימק כי אין הצדקות לאישור הצו לפרק זמן ארוך יותר וכי "אמנם יש טענות לתמיכה בארגון טרור, אך צודקים הסניגורים כי בעניין זה המסלול הנכון וכך אני קובע על סמך החומר שנחשפתי אליו אינו במישור של מעצר מנהלי".

צוות ההגנה הגיב: "איננו רואים כל הצדקה למעצר זה או לשימוש במעצרים מנהליים, בהיותם אמצעים חריגים וקיצוניים, לשם פגיעה בפעילות דתית לגיטימית וחוקית. עם זאת, אנו רואים בסירוב בית במשפט לאשר צו מעצר מנהלי של שלושה חודשים כהישג ותקדים משפטי בתחום המעצרים המנהליים, במיוחד לאור העובדה כי בית המשפט קבע כי מעצרים מסוג זה אמורים להיות המקרה של החריג שבחריגים ולא ענין של שגרה וכי צריך לבחור אפיקים משפטית הגונים אחרים."