בגלריה לאמנות אום אל-פחם נפתחה במוצאי שבת תערוכה קבוצתית חדשה והושק ספר תחת הכותרת "זהות האמן הפלסטיני". האמן הפלסטיני פועל לרוב בעולם עמוס סתירות, המכיל ריבוי של זהויות, תרבויות, שפות וטריטוריות. האמן מבקש להיות הלשון של עמו, סביבתו ומולדתו, ובו בזמן לשמור על חירות המחשבה שלו, על התחושות, על האנושיוּת ועל האינדיווידואליות שלו. אולם, איך אפשר להיות יצירתי, חדשני וייחודי, כאשר אתה נדרש להבין ולתרגם את כאביהם ותקוותיהם של האחרים, בסביבה ערבית פלסטינית גועשת, גדושת תסכולים וקשיי קיום?
הצלם גדעון אגז'ה
התערוכה החדשה, אותה אצר פריד אבו שקרה, נועדה לבחון את השאיפות ואת החזון של התרבות והאמנות הפלסטיניות מההיבט האנושי, התרבותי והאקדמי. נמסר, כי "התערוכה חותרת לכונן גוף אמנותי פלסטיני שיהיה נוכח הן בחברה הפלסטינית והן בעולם בכלל. כמו כן, במה זו נועדה כדי לחזק קשר בין האמנים הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל, תושבי הרשות הפלסטינית והאמנים בתפוצות". התערוכה, הכוללת כ-150 עבודות ממדיומים שונים כגון ציור, צילום, מיצב, ווידאו, יצירתם של מעל 30 אמנים פלסטיני, מישראל, מהרשות הפלסטינית ומהעולם.
רוב העבודות המוצגות נרכשו בידי הגלריה לאמנות באום אל-פחם כחלק מהאוסף של המוזיאון הפלסטיני העתידי שיוקם בעיר. בין האמנים המציגים: איברהי נובאני, עאסם אבו שקרה, סולימן מנסור, ואליד אבו שקרה, עבד עבדי, נביל ענאני, ראידה אדון, אניסה אשקר, מנאר זועבי, חאדר וואשח, מיכאל חללאק, מנאל מחמיד, בשאר אלחורוב, פאטמה אבו רומי, סמח שחאדה ועוד. יצוין שאירוע השקה נוסף לספר "זהות האמן הפלסטיני" יתקיים במוזיאון תל אביב לאמנות ב-21 באפריל בשעה 10:00.
במוצ"ש נפתחה תערוכה נוספת: "איקס x – בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה". התערוכה מוצגת בסדנא לאמנות רמת אליהו שבראשון לציון (רחוב שאול המלך 5) ובמרכזה עבודותיו של הצלם גדעון אגז'ה. המילה "איקס" שבכותרת התערוכה מאזכרת את הידיים המצולבות שהיו לסמל במאבק בגזענות הממסדית בישראל. הצלם אגז'ה תיעד בקפדנות את מחאת יוצאי אתיופיה על כל שלביה. לצד צילומיו, מוצגים גם צילומים של מאיר ויגודר על הפגנות הפנתרים השחורים בשנות ה-70.
את הסדנא לאמנות ברמת אליהו הקימה קבוצת אמנים בוגרי האקדמיה לאמנות בצלאל. היא החלה לפעול ביבנה בשנת 1978 תוך הדגשת הזיקה בין המציאות החברתית המורכבת בישראל של שנות ה-70 לתפקידו של האמן המעורב בה. בשנת 1989 עברה הסדנא לשכונת רמת אליהו והיא פועלת בה עד היום בחסות החברה העירונית -הרשות לתרבות ואמנות.
נמסר, כי "הסדנא מעודדת פרויקטים ארוכי טווח של אמנים, פעולות אמנותיות המשקפות סולידריות עם תושבי השכונה, פעולות אזרחיות והתערבויות במרחב הציבורי המעלות סוגיות גיאוגראפיות ופוליטיות, כל זאת תוך דיאלוג עם מוסדות ציבוריים ומרכזי תרבות בארץ ובעולם". החלל משמש לתצוגה ואירועי אמנות, סדנאות בוקר לבתי הספר לחוגים, השתלמויות, ועוד.
על הגלריה לאמנות באום אל-פחם
הגלריה לאמנות נוסדה באום אל-פחם בשנת 1996 כיוזמה של תושבי העיר ואמנים מקומיים, במטרה להציג אמנות עכשווית ואיכותית ביישוב ועבור תושביו – בייחוד אמנות ערבית ופלסטינית מקורית. בהיעדר גלריות נוספות בזירה התרבותית הערבית בישראל באותה עת, המקום הפך במשך השנים לנקודת מפגש חשובה ומרתקת בין תרבויות ובין אנשים.
תערוכות אמנות עכשווית, מפגשים ושיח גלריה, סימפוזיונים, סדנאות יצירה וימי עיון – כל אלה משכו קהל רב והפכו את הגלריה למקום מרכזי בחיי התרבות המקומית והבינלאומית. הגלריה פועלת במסגרת העמותה "אל סבאר" בה חברים אנשי רוח ותרבות מאזור ואדי ערה, וכן אגודת ידידים ובה יהודים וערבים מרחבי הארץ וארצות הברית.
כתובת הגלריה: רחוב חיפה, אום אל פחם; שעות פעילות: כל יום (פרט ליום שישי) בשעות 9:00 עד 16:00.