תוכנית המזון העולמית של האו"ם הודיעה אתמול (שישי) כי מאז תחילת חודש מארס לא הצליחה להעביר אספקת מזון לרצועת עזה, בעקבות סגירת כל המעברים על ידי כוחות הכיבוש הישראלי, שמונעים במכוון הכנסת סיוע הומניטרי ומסחרי.
מאז ה-2 במארס ממשלת הימין חסמה לחלוטין את הגישה לרצועה, תוך החרפת משבר הרעב החמור. בתוכנית המזון העולמית הזהירו כי מחירי המזון בעזה ממשיכים לזנק: מחיריהם של מוצרי יסוד כמו קמח, סוכר וירקות עלו ביותר מ-200 אחוז, ורבים מהסוחרים המקומיים החלו לצמצם מכירות בשל חוסר ודאות לגבי הכנסת אספקה חדשה.
מאגרי המזון של התוכנית יספיקו להפעיל את המטבחים והמאפיות ברצועה למשך חודש בלבד. תוכנית המזון העולמית מסייעת ל-33 מטבחים קהילתיים בעזה, המגישים כ-180 אלף ארוחות חמות ביום, וכן ל-25 מאפיות. אולם, מחסור בגז בישול כבר הוביל לסגירת שש מהמאפיות ב-8 במארס, ויתר המאפיות עלולות לקרוס אם המצור יימשך. יצוין שבידי התוכנית בשטח המצרי כ-63 אלף טון של מוצרי מזון המיועדים לעזה – כמות המספיקה להאכיל 1.1 מיליון בני אדם למשך חודשיים עד שלושה. אולם הכנסת הסיוע מתעכבת בשל סירוב ישראל לאשר את מעבר המשלוחים.
לפי נתוני האו"ם, במהלך הפסקת האש שהתקיימה במשך 42 ימים החל מ-19 בינואר, הצליחה התוכנית להכניס לעזה יותר מ-40 אלף טון של אספקת מזון ולספק סיוע מציל חיים ל-1.3 מיליון פלסטינים. בנוסף, חולקו 6.8 מיליון דולר בסיוע כספי ישיר לכ-135 אלף בני אדם, כדי לאפשר להם לרכוש מצרכים חיוניים.
נכון ל-11 במרס 19 מאפיות המסובסדות על ידי תוכנית המזון העולמית כשירות לפעולה ברחבי עזה, בהן אחת בנפת צפון עזה, שמונה בנפת עזה, חמש בנפת דיר אל-בלח, ארבע בנפת ח'אן יונס ואחת בנפת רפיח. כוח המשימה לענייני ביטחון תזונתי של האו"ם מדווח שאף שהחלוקה של כמות מסוימת של קמח וחבילות מזון ממשלוחים קודמים נמשכת, הקמח הזמין תועדף לשימוש במאפיות שעדיין מתפקדות, על מנת לאפשר להן להמשיך לפעול. בנוסף, ארגונים שותפים בוחנים אסטרטגיות תיעדוף כדי להקצות את חבילות המזון הנותרות לבני האדם החלשים והפגיעים ביותר. בשבוע שעבר מסרה תוכנית המזון העולמית ש"עבור משפחות רבות, גישה הומניטרית ללא מכשולים היא אמצעי ההישרדות היחיד".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/135955