תושבי טייבה בחרו ראש עיר לאחר שנים רבות של ועדת קרואה ובראשה איש ליכוד

טייבה, בה חיים כ-40 אלף תושבים, זכתה בתואר המפוקפק של העיר שספגה את הניהול הישיר הממושך ביותר בידי משרד הפנים. בעקבות מאבק ממושך של התושבים, ביום שלישי האחרון נערכו בה הבחירות המקומיות. ממניין סופי של קולות עולה כי עו"ד מנצור מסארווה (52% מקולות הבוחרים), המייצג את אחת המשפחות הגדולות בעיר, זכה בראשות העיר וקיבל כ-10 אלף קולות. נציג המשפחה הגדולה השנייה בעיר, המחנך חוסני חג' יחיא זכה בכ-6.3 אלף קולות (30%) ואילו מועמד הרשימה "הקואליציה למען טייבה", בהובלת מק"י וחד"ש, עו"ד וליד מסארווה קיבל כ-3.7 אלף (18%).

2015-10-22_200305

עו"ד מנצור מסארווה, ראש העיר הנבחר של טייבה (צילום: אל אתיחאד)

חרף ההצלחה של הרשימה המשפחתית בבחירות לראשות העיר, הרשימה של חד"ש שהגיעה למקום השני בין 19 הרשימות שהשתתפו בבחירות למועצת העיר. הרשימה זכתה ליותר מ-1.7 אלף קולות ושני נציגי במועצת העיר: סמי יאסין ועאסם שחאדה. אחד מפעילי חד"ש בעיר מסר ש"אמנם לא זכינו בראשות העיר, כפי שקיווינו, אבל נרשמה תמיכה גדולה ברשימה למועצת העיר. ישנו גידול ניכר בתומכים ברשימה ובמועמדים שאנו תומכים בהם. בבחירות האחרונות שנערכו בטייבה, בטרם מונתה ועדת קרואה על ידי משרד הפנים, המועמד שלנו לראשות העיר קיבל 700 קולות וכעת כמעט 3.7 אלף".

"הרשימה בה אנו פעילים יחד עם חברי חד"ש: 'הקואליציה למען טייבה' היא האלטרנטיבה האמיתית והיחידה לשלטון החמולות". כך אמר לטיף חג' יחיא, מזכיר המפלגה הקומוניסטית הישראלית בטייבה, ערב הבחירות לרשות המקומית. "לאחר שנים כה רבות של ועדה קרואה שפגעה קשות בתפקוד העירייה, קם דור חדש של פעילות ופעילים שמאס מהחלוקה החמולתית והמוכן לאתגר את שלטונן".

ביטוי לזכותם הדמוקרטית של התושבים

עיריית טייבה, שכמו רשויות מקומיות ערביות אחרות סבלה מתקצוב ממשלתי נמוך ומבעיות פנימיות, שקעה בגרעון תקציבי וצברה חובות כבדים. לפי החלטת משרד הפנים, פוזרה מועצת העיר בשנת 1999 ומונתה ועדה קרואה. בית המשפט שדן בחובות העירייה, מינה נאמן לטיפול בפירעונם.

ב-2005 אישר משרד הפנים עריכת בחירות לעיריית טייבה, אך כעבור שנה וחצי שוב פוזרה מועצת העיר. הוועדה הקרואה, שמונתה ב-2007, מנהלת את העירייה מאז, כאשר ראשיה התחלפו לפי קרבה פוליטית לשר הפנים.

פעילים בחד"ש הדגישו בשיחה עמם, כי הבחירות לעיריית טייבה הן ביטוי לזכותם הדמוקרטית של התושבים לבחור בשלטון מקומי, וגם אתגר פוליטי וחברתי. עם הבעיות העיקריות, שעמן תצטרך להתמודד העירייה שתבחר, מנו הפעילים את המצוקה הקשה בתחום התרי הבנייה, שבגללה כמחצית הבתים בעיר נבנו ללא התר, את המחסור בתשתיות ואת גילויי האלימות.