תוספות שכר משמעויות בהסכם הפסיכולוגים החדש; משרד החינוך החל לגייס מורים בחוזה אישי

משרדי האוצר, הבריאות, החינוך וההסתדרות הודיעו אתמול (שני) על "רפורמה בשכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי". הסכם הקיבוצי חדש יכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2025 ואמור לקדם באופן משמעותי את מעמדם של כ-5,000 פסיכולוגים בשירות הציבורי, לרבות במשרדי הממשלה, רשויות מקומיות, בתי חולים וקופות החולים.

לדברי ההסתדרות "ההסכם ישנה מהותית את מבנה שכרם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי, יפשט את מבנה השכר, יצור אופק מקצועי וניהולי, ויכלול תוספת שכר ממוצעת של כ-40% בממוצע לעובד, בהתאם לרמתו המקצועית, רמתו הניהולית והאחראיות המקצועית. בנוסף, ישולם מענק חד פעמי של 5,000 שקל לכלל הפסיכולוגים בשירות הציבור", יצויין שזה שנים הפסיכולוגים המאוגדים בהסתדרות נאבקים למען שיפור שכרם.

"ההסכם הוא נקודת מפנה בציר הזמן של הפסיכולוגיה הציבורית בישראל, הסכם שיכול להביא להכנסה של עובדים למערכת הצמאה כל כך לכוח אדם", אמר ד"ר יובל הירש מראשי פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית. "ההסכם הזה הוא לא רק לפסיכולוגים – הוא לכל אחד ואחת מאיתנו, תושבי המדינה, שזקוקים לאוזן קשבת, שזקוקים לסיוע, שצריכים תמיכה. זו אבן דרך ראשונה בשיפור מצבם הנפשי של תושבי מדינת ישראל".

בתול כך משרד החינוך יחל בגיוס מורים בחוזים אישיים לחינוך היסודי לקראת שנת הלימודים הקרובה. מתווה ההעסקה, שנחשב בשלב הראשון לפיילוט ויפעל באזור תל-אביב בלבד, יחול בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים. על פי המתווה, יועסקו באופן זה "מומחים", שלא הועסקו בעבר במשרד החינוך, ולפרק זמן קצוב של חמש שנים. מכסת המורים שיועסקו במסגרת המתווה מוגבלת ל–6% מכלל המורים, בעקבות ההסכם הקיבוצי האחרון שנחתם עם הסתדרות המורים.

על המורים שיועסקו בחוזה אישי להיות "בעלי מומחיות, כישורים, ידע או ניסיון הרלוונטיים לתחומי הדעת הנלמדים", ולהחזיק בתואר שני או בחמש שנות ניסיון מקצועי. עם זאת הם אינם נדרשים להחזיק בתעודת הוראה או להשלים שנת סטאז' כמקובל. המורים לא יהיו כפופים להסכם הקיבוצי של המורים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים; לעומת זאת, השכר ההתחלתי שלהם יהיה גבוה יותר משכר המורים המועסקים על פי ההסכם הקיבוצי.

במשרד החינוך לא פרסמו את דרגות השכר של המורים שיועסקו באופן זה, אך על פי מידע שפורסם ב"הארץ", שכר מורה בחוזה אישי יהיה כ–15 אלף שקלים. שכר התחלתי של מורה בעל השכלה דומה המועסק על פי ההסכם הקיבוצי הוא כ–9,300 שקלים לחודש בשנה הראשונה, ועולה בהדרגה. מי שקידמה את המהלך מטעם משרד החינוך היא המשנה למנכ"ל המשרד עו"ד אביטל בן שלמה מפורום קהלת הניאו-ליברלי המקדם הפרטת החינוך ושיברת ארגוני המורים.

גם במסגרת המשא ומתן עם ארגון המורים, שנמשך בימים אלו, ביקשו במשרד האוצר לקדם תוכנית דומה בקרב המורים והמורות בתיכונים. על פי הצעת האוצר, כ–10% מהם יועסקו בחוזים אישיים. אך יו"ר ארגון המורים, רן ארז, מתנגד נחרצות לדרישה כי לדבריו היא צעד ראשון בהפרטת מערכת החינוך. בחודש מאי התבטא ארז בוועדה לביקורת המדינה נגד קידום המתווה, ואמר כי "פורום קהלת הוא זה שמנחה את משרד האוצר ורוצה בהפרטת מערכת החינוך".