שר האוצר היווני לשעבר יאניס וארופקיס: התשובה למשבר הקפיטליסטי

פרופ' יאניס וארופקיס הוא כלכלן יווני מוערך וידוע שם, חוקר ומרצה שחיבר מספר ספרים ומאמרים שזכו בתהודה רחבה ביותר. הוא כיהן כשר האוצר של יוון החל ב-27 בינואר 2015 ועד לחודש יוני באותה השנה, כשהודיע על התפטרותו לאחר משאל העם ביוון. בעקבות נפילת הבורסות ברחבי העולם בשבוע שעבר, העניק וארופקיס ראיון ארוך לעיתון השוויצרי רב התפוצה "לה טמפס", הרואה אור בז'נבה. להלן קטעים מתוך הריאיון.

2016-01-17_195820

שר האוצר של יוון לשעבר פרופ' יאניס וארופקיס (צילום: מורנינג סטאר)

 

במהלך השבועות האחרונים נרשמו נפילות בבורסות ברחבי העולם ויש שהגדירו את מצבה של הבורסה האמריקאית בשבוע הראשון של השנה כ"גרוע ביותר בהיסטוריה". אתה סבור שמדובר בביטוי של המשבר הקפיטליסטי. אך לאיזה קפיטליזם אתה מתכוון? לאנגלי? לאמריקאי? לגרמני או אולי… לסיני?

ישנן, כמובן, צורות שונות של קפיטליזם. אבל אני מתייחס לקפיטליזם הגלובאלי – קפיטליזם הנמצא במשבר מאז 2008. זה משבר שטרם הסתיים. זהו גם המשבר הקפיטליסטי הארוך והעמוק ביותר ב-200 השנים האחרונות.  יש לו נקודות דמיון רבות עם המשבר הקפיטליסטי העולמי של סוף שנות ה-20 ותחילת שנות ה-30 של המאה שעברה. אך ישנו גם הבדל חשוב: נגידי הבנקים המרכזיים למדו את לקחי המשבר הקודם ומתנהגים עתה בצורה מתוחכמת ביותר.

 

מדוע נמשך המשבר? מה לא עובד?

מצד אחד ישנו חוב גבוה וללא תקדים ומצד שני ישנן כמויות אדירות של הון שלא נעשה בו שימוש. ההון נמצא בידיהם של המוסדות הפיננסיים ואינו מתועל להשקעות יצרניות. זה בזבוז של משאבים ללא תקנה – בייחוד באירופה. סיבה נוספת נובעת מהעובדה שבמערב הקפיטליסטי וביפן, נרשמת אבטלה של כ-30% בשכבת הגיל שבין 18 ל-50 שנה. אלה אחוזי אבטלה שלא היו כמותם מאז המשבר הקודם. להמשיך? האם יש לך זמן? כי הרשימה עוד ארוכה; כדי לקצר אציין שמדובר במשבר ללא תקדים בעשורים האחרונים, וכל המודלים הכלכליים שעבדו לכאורה עד 2008 אינם פועלים עוד. זה משבר משולב: משבר של השקעות, משבר החוב, משבר ההון שנצבר בידיים מעטות ואין לו שימוש, משבר תעסוקה…

 

ומה אתה מציע? לצאת מהקפיטליזם? רפורמה של הקפיטליזם?

לשמאל יש פרויקט היסטורי: להקים חברה סוציאליסטית על חורבות הקפיטליזם. אך דגם הסוציאליזם כפי שהכרנו אותו בהיסטוריה מת ב-1991. השמאל לא היה מסוגל להוביל בבטחה בדרך הסוציאליסטית. כעת, הקפיטליזם עצמו ומשברו הפך לאויב המר ביותר של הקפיטליזם. אפשר להתבונן על המציאות האירופית כדי להיווכח מדוע הקפיטליזם היה לאיום הקשה ביותר על הקפיטליזם. אף במדינה קטנה באירופה בהנהגת שמאל, בה שימשתי שר אוצר במשך תקופה קצרה, מוסיפה הממשלה לנקוט בצעדים קפיטליסטיים שמרניים על מנת לייצב את המערכת הבנקאית. אך מי שסבור שכוחות השוק מסוגלים לתת תשובה למשבר העמוק, משלה את עצמו וייכשל.

 

שר האוצר היווני לשעבר, המרקסיסט, סבור שישנו רק פתרון פוליטי?

הכל פוליטיקה והקפיטליזם איננו משטר בר קיימא. זאת, חרף העובדה שהשמאל לא ניצל את כל ההזדמנויות שמצא בדרכו אל השינוי מן היסוד. הסתירות הפנימיות בקפיטליזם, כפי שסבור המרקסיזם, יגרמו להופעת  הכוחות המסוגלים להפילו.

 

האם אתה מאוכזב שראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס מוסיף להוביל מדיניות כלכלית-חברתית דומה עד מאוד למדיניותם של קודמיו?

כמובן, וזו הסיבה שבגללה התפטרתי מהתפקיד. אני מתנגד למדיניות הכלכלית והחברתית של ממשלת יוון. אבל לא מדובר בשאלה אישית, הרי מאחורי ראש הממשלה יש מפלגה, מפלגת שלטון. "תכנית ההצלה" השלישית שציפראס בצע, דומה עד מאוד לתכניות ההצלה הקודמות. היא רק מוסיפה שמן למדורה: המשבר נמשך ואף מעמיק. הממשלה שוב מבקשת תמיכה מהבנקים הזרים והבנקים משליטים תכניות הפוגעות שוב ושוב בכלכלה ובחברה. זה מעגל סגור שחייבים לפרוץ.

 

לאתר של פרופ' יאניס וארופקיס (באנגלית): http://yanisvaroufakis.eu

 

 

 

הריאיון עם שר האוצר היווני לשעבר מתפרסם בגיליון השבוע של "זו הדרך"