ממשלת איסלנד הסכימה ביום חמישי שעבר על מינויו של שר הדיג והחקלאות, סיגורדור יוהנסון, לתפקיד ראש הממשלה זמני. זאת, לאחר שראש הממשלה סיגמונדור גונלאוסון נאלץ להתפטר בעקבות מעורבותו בפרשת "מסמכי פנמה": ראש הממשלה הסתיר את השקעותיו בחברות מעבר לים. הבחירות במדינה יתקיימו בסתיו הקרוב. לאחר החשיפה, גונלאוסון סירב להתפטר, אבל הפגנות המוניות במדינה דלת האוכלוסייה אילצו אותו לנטוש את התפקיד בבושת פנים.
בלונדון דורשים את התפטרות קמרון (צילום: הומניטה)
בבריטניה, ראש הממשלה השמרני דייוויד קמרון הולך ומסתבך מאז פרסום המסמכים. בארגנטינה, הנשיא הימני והטייקון, מאוריסיו מאקרי, התגלה כשקרן – הוא אכן החזיק חשבונות במקלט המס שבפנמה. ראשי סין מנסים למנוע פרסומים מקומיים לגבי הפרשייה; ונשיא רוסיה, ולדימיר פוטין ההיפר-קפיטליסט, מאשים את "מערב" בקמפיין נגדו. אף בפנמה, בה מקלט המס הוא אחד מענפי המשק המכניסים ביותר לבעלי ההון, מסר דובר הממשלה, כי "תוקם ועדת חקירה עצמאית ובעלת סמכויות" כדי ללבן את חלקם של מנגנוני המדינה בפרשייה שנחשפה.
אגב, העיתונות המקומית בעיר פנמה הגדירה את הפרשה כ"פנמה פמפרס" (במקום "פנמה פייפרס"). וזאת כמחווה לחיתולים החד-פעמיים שבעת הסרתם נודפים ריחות חריפים… של חרא ושתן. המושג, "פנמה פמפרס", הפך בשבוע האחרון נפוץ עד מאוד באמריקה הלטינית. ואכן, הקפיטליזם מסריח וככל שמשברו מעמיק – כך מקלטי המס דוגמת פנמה הולכים ופורחים. יש כ-60 כאלה ברחבי העולם.
עד עתה, לא פורסם שמו של שום פוליטיקאי ישראלי במסמכי פנמה. אך פוליטיקאים פלסטינים "מככבים" בפרשה. תחקיר "הארץ" שפורסם בשישי האחרון לגבי מסמכים מהדלפת הענק ממשרד עורכי הדין הפנמי מוסאק־פונסקה חושף חלק ממועדון ההון־שלטון הפלסטיני ואת הנפשות הפועלות בו. בין היתר, המסמכים מגלים כי בנו של יו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן) החזיק מניות בשווי של כמיליון דולר בחברה הקשורה לרשות.
ומה לגבי ישראל? "קודם כל צריך להשיג את הרשימה, זה השלב הראשוני, אחרי זה נעבור שם-שם ונבדוק האם הוא דיווח על הקמת חברה", כך מסר מנהל רשות המסים, משה אשר ל"כלכליסט" (5.4). להערכתו "ברוב המקרים נמצא שהחברה מדווחת ומשלמת מס, אולם באותם מקרים שהחברה לא משלמת מס אנו נפעל בהתאם". במילים אחרות: הוא לא ראה את הרשימה – אבל לדעתו, בסוף הכל יסתדר על הצד הטוב ביותר.
עוד בטרם קיבל את כל הרשימות (חלקן כבר פורסמו באינטרנט), ננסה לרענן את זכרונו של מנהל רשות המסים. אפשר להתחיל בשמות שפורסמו: איל ההימורים טדי שגיא ופרקליט המיליונרים וראש לשכתו של אריאל שרון כשהיה ראש ממשלה, דב ויסגלס. ועוד שם: מלך ההפרטות, עידן עופר, יורש התאגידים ים המלח, בז"ן, צים ועוד. לדברי אשר "לרוב הכל נעשה כחוק". אז מדוע בעלי ההון בישראל פותחים תאגידים במקלט מס? החסרים סניפי בנק ברחובות ישראל?
זו ההדלפה השלישית מסוג זה בה מופיעים שמותיהם של ישראלים רבים: בהדלפה החדשה שמקורה בפנמה מופיעים 600 חברות ישראליות ו-850 בעלי מניות. במסמכים שהודלפו מבנק HSBC נמצאו 6,500 ישראלים שהחזיקו כ-10 מיליארד דולר בסניף השוויצי של הבנק. כמו כן, בפרשת אחרת, של הבנק UBS השוויצי, הופיעו שמותיהם של עשרות ישראלים שהחזיקו בו חשבונות בהיקף של מאות מיליונים. עד עתה רשות המסים "לא הצליחה לשים יד" על אף אחת מהרשימות, לדברי אשר. זאת, בניגוד למדינות אחרות ובהן צרפת, גרמניה וספרד. אכן, כפי שנאמר במחאה ההמונית בקיץ 2011: "הון, שלטון: עולם תחתון".