שנתיים למלחמת עזה העקובה מדם: אמנסטי קורא להעמיד לדין פושעי מלחמה

"במשך 50 ימי המתקפות, הכוחות הישראליים זרעו מוות והרס במימדים מסיביים ברצועת עזה. המתקפות הישראליות גבו את חייהם של כמעט 1,500 אזרחים, יותר מ-500 מתוכם ילדים", כך אמר אתמול (שישי) פיליפ לות'ר, מנהל תחום המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי בעת הצגת דו"ח מיוחד שפורסם לרגל שנתיים למלחמת עזה העקובה מדם.

2016-07-10_012416

נמסר כי כתבי האישום הפליליים היחידים שנבעו מהחקירות הצבאיות של ישראל הוגשו נגד שלושה חיילים בגין הפרות מינוריות יחסית של החוק בפעולות ביזה, התעללות ושיבוש חקירה. "בינתיים, פשעים חמורים בהרבה, רבים מהם פשעי מלחמה, עדיין עוברים ללא עונש ראוי לאחראים", נמסר.

בצד הפלסטיני, לא הייתה כל חקירה אמיתית של הפרות החוק הבינלאומי, לרבות של פשעי מלחמה, שביצעו חמאס וקבוצות חמושות פלסטיניות אחרות. "הקבוצות הללו ירו אלפי רקטות בלתי מונחות ופצצות מרגמה לעבר אזורים של אוכלוסיה אזרחית בישראל, והרגו שישה אזרחים ישראלים. כוחות חמאס ביצעו הוצאות להורג ללא משפט של פלסטינים, או תקפו אותם, משום שסומנו כ'אויבים'", נאמר בדו"ח. "העובדה שאיש עוד לא נשא באחריות לפשעי מלחמה שבוצעו באופן ברור על ידי שני הצדדים בסכסוך פשוט בלתי ניתנת להצדקה. שנתיים חלפו והגיע הזמן שגלגלי הצדק יתחילו לנוע", הוסיף לות'ר.

בדו"ח "זה הזמן לטפל בחסינות מעונש" מופיעים קטעי ראיונות עם קרובי משפחה של הרוגי הקרבות, פרטים לגבי הפגמים שנפלו בחקירות שערכו עד כה רשויות הצבא הישראלי וכן מתוארות כמה מתקפות שמטרותיהן הברורות היו אזרחיות והפרו את החוק ההומניטרי הבינלאומי.

בין מסקנות הדו"ח, הקריאה לישראל לערוך רפורמה במנגנוני החקירה שלה לרבות הבטחת עצמאות הגופים החוקרים מהגוף שמייעץ לצבא בשעת מלחמה ומיישם את מדיניותו. ממשלת ההסכמה הלאומית הפלסטינית נדרשת להבטיח חקירות פליליות עצמאיות של פשעי מלחמה שביצעו פלסטינים במהלך הלחימה ב-2014. רשויות חמאס בעזה חייבות לגלות שקיפות לגבי כל התקדמות בחקירות מקרי ההוצאות להורג ללא משפט והפרות חוק אחרות שביצעו פלסטינים בעזה. בנוסף, אמנסטי אינטרנשיונל קוראת לכל הצדדים לשתף פעולה באופן מלא עם הבדיקה הראשונית שמבצעת התביעה מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי של הטענות לפשעים שבוצעו במהלך העימות.