שנה רעה מאוד: 1.3 מיליון ילדים פלסטינים בגדה וברצועה חוזרים לספסל הלימודים

יותר מ־1.3 מיליון ילדות וילדים בגדה המערבית, לרבות ירושלים המזרחית, וברצועת עזה שבים השבוע לספסל הלימודים. "בתי ספר אמורים להיות מקום מפלט שבו ילדים לומדים, משגשגים ומוגנים; מקום שבו מעודדים מוחות צעירים לחקור, להתנסות ולהתפתח למלוא הפוטנציאל הגלום בהם. אבל עבור ילדים בשטח הפלסטיני הכבוש, 2023 הייתה עד כה שנה רעה מאוד", מסרה לין הייסטינגס, המתאמת ההומניטרית מטעם האו״ם בשטח הפלסטיני הכבוש.

תלמידים הפסידו השנה שבועות שלמים של לימודים בשל שביתות ממושכות של צוותי ההוראה בבתי הספר של אונר״א ובבתי הספר הציבוריים בגדה המערבית, בשל סבב ההסלמה בעזה בחודש מאי, ובשל מבצעים שניהלו כוחות הכיבוש במחנות פליטים פלסטיניים בגדה המערבית. ככל שילדים מפסידים זמן לימודים רב יותר, כך קשה להם יותר לפצות על מה שאבד ולהשלים את החומר.

אך גרוע מכך: מאז תחילת השנה נהרגו 42 ילדים פלסטינים: 35 בגדה המערבית, לרבות ירושלים המזרחית, ושבעה אחרים ברצועת עזה. בגדה המערבית, המספר הכולל של ילדים פלסטינים שנהרגו השנה גבוה כמעט כמו מספר הילדים שנהרגו בשנת 2022 כולה. כמו כן, מאז תחילת השנה נהרגו שישה ילדים ישראלים.

בששת החודשים הראשונים של 2023 תיעד האו״ם יותר מ־423 תקריות שפגעו בילדים פלסטינים ובחינוכם, לרבות ירי של כוחות הכיבוש הישראליים על בתי ספר ועל תלמידים, ניהול מבצעים והרס בתי ספר, הטרדה מצד מתנחלים ועיכובים במחסומים, וכל אלה פגעו בכ־50 אלף תלמידים ותלמידות. ב־12 החודשים האחרונים הרסו כוחות ישראליים שלושה בתי ספר, האחרון שבהם ב־17 באוגוסט, בכפר עין סאמיה, ימים ספורים לפני תחילת שנת הלימודים החדשה. כמו כן, תלויים ועומדים צווי הריסה מלאים או חלקיים או צווי הפסקת עבודה נגד 58 בתי ספר אחרים.

לדברי הייסטינגס "גם חסמים פיזיים שפלסטינים מציבים במחנות פליטים, חלקם ממולכדים במטעני נפץ, מאיימים על בטיחותם של ילדים ומקשים עליהם להגיע לכיתותיהם. כמו כן, נמשכים הדיווחים על רישום של ילדים לקייטנות מטעם ארגונים חמושים, שם הם בסיכון מוגבר להיחשף לאלימות או לתוכן צבאי". "על כל הגורמים לציית למחויבויותיהם להגן על ילדים ולמנוע את חשיפתם לאלימות על כל צורותיה. גישה בטוחה לחינוך היא זכות יסוד של כל ילדה וילד, באשר הם, וחובה על כל הצדדים להגן עליה ולהבטיחה בכל זמן", הדגישה.