שירות התעסוקה: תכנית ויסקונסין יקרה ולא תורמת למובטלים

 

תוכנית "אורות לתעסוקה", המוכרת גם בשם "ויסקונסין", היא תוכנית בזבזנית שלא מיטיבה עם דורשי העבודה ודורשי הבטחת הכנסה, אלא רק עם היזמים והחברות הפרטיות המפעילות אותה. כך אמר לכתבת "מעריב" מיכל גרינברג, יעקב זיגדון, סמנכ"ל שירות התעסוקה. לדברי זיגדון, החלטת האוצר להרחיב את תוכנית "ויסקונסין" נעשתה בלי בדיקה מקדימה על יעילותה.

זיגדון מבסס את טענותיו על שני דו"חות של הביטוח הלאומי ומכון ברוקדייל המתפרסמים בימים אלו ומשווים בין תוצאות פעילות תוכנית ויסקונסין הניסיונית לטיפול במקבלי הבטחת הכנסה המופעלת על ידי חברות פרטיות, ובין פעילות שירות התעסוקה. ואכן, מקריאת שני הדוחות ניתן לראות כי היתרון בטיפול שמעניקה ויסקונסין למקבלי הבטחת הכנסה הוא קטן מאוד לעומת שירות התעסוקה, בהתחשב בעובדה כי התקציב המושקע בה עבור כל מטופל גבוה לאין ערוך מתקציב שירות התעסוקה.

לדוגמה, תוכנית ויסקונסין משפרת, במקרה הטוב, את הכנסתו של מקבל הבטחת הכנסה שטופל אצלה ב-278 שקל לחודש בלבד לעומת התוכנית של שירות התעסוקה. בטיפול במקבלי הבטחת הכנסה עד שמונה שנות לימוד, או לחילופין בהשמת מקבלי הבטחת הכנסה במשרות מלאות, אין למעשה שום הבדל בין התוכניות.

זאת ועוד: תקציבה של תוכנית ויסקונסין מסוף שנת 2005 עד לסוף 2007 עמד על 138 מיליון שקל בממוצע (לא פורסמו נתונים עדכניים יותר), כשבתקופה זו ביצעה התוכנית 5,424 השמות בממוצע לשנה. התקציב השנתי של שירות התעסוקה, לעומת זאת, כ-147 מיליון שקל לשנה, (לא כולל הכשרות מקצועית ופנסיה תקציבית של העובדים) ומספר ההשמות לשנה עומד על כ-100 אלף (רבע מהן של מקבלי הבטחת הכנסה).
 
למרות זאת, בכוונת משרד האוצר להניח בקרוב את תוכנית ויסקונסין, במסגרת חוק ההסדרים, על שולחן הממשלה החדשה, כדי להעביר אותה לפריסה ארצית ובכך להפריט את כל הטיפול במקבלי הבטחת ההכנסה. באוצר מסרבים לפרט את העלות הכלכלית של התוכנית, בטענה כי בימים אלה נכתב המכרז לבחירת חברות אשר יפעילו אותה.

יצוין שלפני כחודש הכריז ועד עובדי שירות התעסוקה על כוונתו להשבית את השירות, לאור כוונות ההפרטה ואי הוספת תקנים. "אני תוהה מדוע אנשי האוצר לא מפרסמים נתונים אודות מי מרוויח מתוכנית ויסקונסין וכמה, והאם עלות התוכנית הזו שווה את התועלת,"? אומר אהרון חוטובלי, יו"ר ועד העובדים של השירות.