שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מאיים על שיתוף ערבים במערכת המשפט

שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים והפיכתה לפוליטית מאיים על שיתוף ערבים במערכת המשפט, כך טוענת עו"ד ליטל פילר במאמר שפורסם באתר המכון הישראלי לדמוקרטיה. לדבריה, מאחורי ההבטחות לגיוון מסתתרת הצעת חוק שתצמצם שיקוף חברתי, תחזק הדרה, ותעמיד בסכנה את מעמד השופטים הערבים

הכנסת בקריאה שנייה ושלישית בשבוע שעבר אץ הצעתם של השרים גדעון סער ויריב לוין לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. ההצעה קובעת, כי במקום שני נציגי לשכת עורכי הדין, יכהנו כחברי הוועדה שני ״נציגי ציבור״ – הכשירים להתמנות לבית המשפט העליון – שייבחרו בידי הכנסת, אחד מטעמה של הקואליציה ואחד מטעם האופוזיציה. גם שני חברי הכנסת החברים בוועדה ייבחרו מעתה על ידי הקואליציה והאופוזיציה, בהתאמה. "מדובר בהצעה שמשנה באופן מהותי את הרכב הוועדה לבחירת שופטים – ומעבירה את מרכז הכובד מהגורמים המקצועיים (שופטים ועורכי דין) לנבחרי הציבור והפוליטיקאים", קובעת המחברת.

"בעוד יוזמיה מציגים את השינוי ככלי להגברת הגיוון במערכת המשפט – בפועל היא עלולה להשיג את ההפך: לצמצם את הגיוון, ובעיקר – לפגוע במינוי שופטים ערבים ולקבע את הדרתם ממוקדי הכוח במערכת", הוסיפה. לדבריה "החשש הוא פשוט: חברי הכנסת ונציגי הציבור שימונו לוועדה יפעלו על פי ומתוך שיקולים פוליטיים, אידיאולוגיים ומפלגתיים – ולא מתוך מחויבות לגיוון או לייצוג. מנגנון הבחירה המוצע, כולל זכויות וטו ומנגנון לפתרון שיתוק, יעודד קיטוב פוליטי, וייצרו תמריץ לכל צד להציע את המועמדים לשיפוט הקיצוניים ביותר שייצגו את עמדתו הפוליטית באופן המזוקק ביותר. תמריץ זה יבוא על חשבון התמריץ למנות שופטים מקצועיים שבקונצנזוס באופן שיעודד מגוון חברתי".

"במצב זה, מינוי של שופט או שופטת ערבים יהפוך ללא סביר, שכן החברה הערבית עצמה כמעט ואינה מיוצגת בזירה הפוליטית, כאשר גם בקואליציה וגם באופוזיציה שולטות באופן תדיר מפלגות שאינן ערביות. יתרה מכך, הצעת החוק אף קובעת, שכאשר האופוזיציה תהייה קטנה מאוד, היא תאבד את כוחה בוועדה לבחירת שופטים", הדגישה ד"ר פילר.

לעיון במאמר: www.idi.org.il/articles/58911?