שביתת הרעב שמלחיצה את ממשלת הימין ושנתניהו רוצה לשבור

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר, כי בכוונתו להחיש את הליכי החקיקה של חוק המתיר האכלה בכפייה של אסירים שובתי רעב, וזאת במטרה לפגוע במחאתם של האסירים הפלסטינים הכלואים במעצר מינהלי בישראל באופן לא חוקי, חלקם משך שנים רבות. דברים אלה נאמרו על רקע שביתת הרעב, בה משתתפים מאות אסירים, הנמשכת מזה שבועות. כ-70 אסירים נזקקו עד כה לאשפוז בבתי חולים שונים בארץ.
2014-06-10_203348
הפגנת סולידריות עם שובתי הרעב ולמען שחרורם של האסירים הפלסטינים בכפר קדום, 30 במאי 2014 (צילום: אקטיבסטילס)

ארגוני זכויות אדם הביעו את דאגתם העמוקה מהתפתחויות אלה. ממרכז "עדאלה" נמסר בתגובה להצהרת ראש הממשלה, כי חקיקת חוק כזה היא צעד דרקוני, אשר מפקיע מהאסירים המינהליים את הכלי האחרון באמצעותו הם יכולים למחות נגד מעצרם הבלתי חוקי. הזנה בכפייה פוגעת פגיעה אנושה בזכויות הבסיסיות והחוקתיות של אותם אסירים, ובראשם הזכות לחירות על גופם, לכבוד, לאוטונומיה אישית, והזכות לבטא את עצמם ואת מחאתם. במרכז "עדאלה" פנו אל פרקליטות המדינה, וביקשו להורות לשירות בתי הסוהר לחדול מיד משיבוש ביקורי עורכי דין אצל שובתי הרעב.
בנייר עמדה שפרסמה האגודה לזכויות האזרח נכתב, כי האכלה בכפיה היא אסורה. באגודה ציינו עוד, כי שביתת הרעב של העצירים המנהליים מפנה זרקור לעבר אחת העוולות החמורות ביותר של הממשל הצבאי בשטחים – שימוש שגרתי במעצרים מינהליים נגד תושבים פלסטינים, אשר מוחזקים במעצר במשך חודשים ארוכים, ובחלק מהמקרים אף שנים, מבלי לדעת מהם החשדות נגדם או מתי ישוחררו. עמדת האגודה לזכויות האזרח היא כי ככל שיש ראיות נגד חשוד – יש להעמידו לדין. אחרת – יש לשחררו. מעצר מינהלי, המאפשר שלילת חירותו של אדם ללא משפט, מהווה פגיעה חמורה בזכויות אדם בסיסיות.
ארגון "רופאים לזכויות אדם" (רל"א) דרש מהממשלה לשחרר את כל העצורים המינהליים, וקרא לקהילה הרפואית בישראל להיאבק בהצעת החוק להאכלה בכפייה.
לדברי רל"א, הלחץ על ישראל הולך וגובר ככל ששביתת הרעב נמשכת. מדי יום מצטרפים עוד ועוד אסירים פלסטינים לשביתה, והיא עומדת כיום על כ-300 שובתים. רל"א מדגישה, כי הצעת החוק להאכלה ולטיפול בכפייה בשובתי הרעב מגלמת בתוכה הפרות חמורות של זכויות אדם ושל האתיקה הרפואית, ומהווה הכשרה חקיקתית לעינויים. הצעת החוק נועדה לעשות שימוש פסול ברופאים למען השגת מטרות פוליטיות, ועומדת בסתירה לחוק זכויות החולה ולאמנות בינלאומיות. ברל"א קראו להתערבותם של ההסתדרות הרפואית העולמית ושל ארגון הבריאות העולמי.
יצוין שההסתדרות הרפואית בישראל הביעה עמדה נחרצת נגד הצעת חוק זו, וקראה לרופאים החברים בה לא לפעול בניגוד לאתיקה הרפואית. גם המועצה הלאומית לביו-אתיקה, הגוף המקצועי המייעץ בנושאים אלו לממשלת ישראל, המליצה לדחות את הצעת החוק על הסף.

הרשימה פורסמה בגיליון השבוע של "זו הדרך"