החברה הערבית-בדואית בנגב קיימה שביתה כללית (29.5) במחאה על מדיניות הריסות הבתים והנישול. במסגרת השביתה לא התקיימו לימודים בכלל בתי הספר ביישובים הבדואים ולא ניתנו שירותים מוניציפליים כמו פינוי אשפה ושירותי רווחה. כ-5,000 מפגינים בדואים צבאו על משרדי הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב בבאר שבע ומחו נגד תוכניתה החדשה לעקירה של הכפרים הבלתי מוכרים ונגד הריסות הבתים והכפרים שנעשות ללא מתן כל חלופה לתושבים.
המפגינים חסמו שני צירי תנועה מרכזיים. על בימה מאולתרת קרא ח"כ יוסף עטאונה (חד"ש) לאחדות המאבק נגד התוכנית. עטאוונה קשר בין אופיה הכהניסטי של התוכנית לבין מאמצי הנישול והטיהור האתני שמבצעת ממשלת הימין הקיצוני גם במקומות אחרים, וקרא לפירוק "רשות הבדואים" האנטי-דמוקרטית. "העם החליט – התוכנית לא תעבור. הפגנה זו היא רק ההתחלה. המאבק נגד התוכנית שמקדמים בן גביר ואנשיו לא יירגע ולא יישכח!", הדגיש. בהמשך להפגנה, מסרה ההנהגה הבדואית כי היא "דורשת לעצור מיד את ההריסות בכל המקומות ולהיכנס להידברות על העתיד עד הגעה להסכמות".
סלימאן אלהואשלה, מנכ"ל-שותף של המועצה לכפרים הלא מוכרים בנגב, קרא להשתתף במחאה: "אנו פונים לאנשי החברה הבדואית-ערבית בנגב ולכל שוחרי הצדק… כולנו מודעים למצוקה הקשה של משפחות שלמות בכפר א-סר, שנותרו ללא קורת גג בעקבות הרס בתיהן. זוהי מציאות בלתי נסבלת שחייבים לעצור. אנו קוראים לכל אחת ואחד מכם להגיע, להשמיע קול ולתמוך במאבק הצודק למען הזכות הבסיסית לבית".
בעקבות ההפגנה התכנסה בשבת שעברה הנהגת הציבור הערבי-בדואי בנגב בכפר הבלתי מוכר א-סר הסמוך לשגב שלום והחליטה להמשיך במאבק הציבורי נגד הרס הבתים בנגב עד שיושג פתרון צודק לסוגיית ההתיישבות הבדואית על בסיס הכרה ולא עקירה או הריסה. בין המשתתפים היו חברי כנסת, ראשי רשויות מקומיות, חברי ועדת ההיגוי העליונה של ערביי הנגב והמועצה לכפרים הבלתי מוכרים. בישיבה נדונה תוכנית פעולה נרחבת להמשך המאבק במדיניות ההריסה של שרי הימין הקיצוני. בין היתר הוחלט לקיים הפגנה נוספת מול משרדי הממשלה בבאר שבע ביום חמישי הקרוב בשעה 11:00 שתלווה גם בשביתה כללית של הרשויות הבדואיות בנגב.
כמו כן, אם לא תיענה הדרישה לביטול תוכנית הנישול שמוביל השר עמיחי שיקלי (ליכוד) ולא יקודם פתרון כולל המבוסס על הכרה והסדרה — תחריף הנהגת הציבור הערבי-בדואי את צעדי המאבק, תוך רתימת כלל הציבור הערבי בישראל למחאה ארצית רחבה. עוד קראה הנהגת הציבור הערבי-בדואי "לאחדות שורות: לשים את כל הסכסוכים הפנימיים בצד ולהתאחד במאבק צודק על הבית, ההכרה, הזכויות והשוויון". עוד נמסר: "ההנהגה מביעה הערכה לשותפים היהודים במאבק למען הכרה בכפרים הבלתי מוכרים ולמען פיתוח הנגב לטובת כלל תושביו. כמו כן, היא דוחה בתוקף את הצהרותיו של השר בן גביר — אדם עם עבר פלילי מובהק, אשר פועל להפרת החוק ולהסתה. שוויון, הכרה וזכויות בסיסיות אינם 'חזון' – הם תנאי בסיסי במדינה דמוקרטית אמיתית. ההנהגה קוראת לתמוך בעסקים ובכלכלה המקומית בחברה הבדואית, ולחזק את החוסן החברתי והכלכלי של יישוביה. הנגב צריך את כל בניו ובנותיו. רק באחדות נוכל להתמודד עם מדיניות ההרס ולבנות עתיד של צדק, הכרה ותקווה".
טלאל אלקרינאוי, ראש עיריית רהט, הדגיש בישיבה את הצורך לפנות לציבור היהודי גם בעברית. ח"כ יוסף עטאונה (חד"ש) הביע תמיכה במהלך רחב היקף הכולל שימוש באמצעים משפטיים, עידוד יוזמות מקומיות, ובניית תוכניות פעולה עצמאיות שאינן תלויות ברשות הבדואים. יצוין כי בכפר א-סר, בו נערך הכינוס, מתגוררים כ-3,000 בני אדם. בשבוע שעבר (25.5) דחה בית המשפט את ערעורם על ההחלטה להרוס את בתיהם. עם היוודע הכרעת הדין, החלו בני משפחת אל-ח'רומי להרוס את בתיהם במקום לחכות לדחפורים שיבצעו זאת במקומם. שבוע לפני החלטת בית המשפט לדחות את הערעור, הגיעו עובדי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לכפר והרסו 18 בתים בהם התגוררו בני משפחת אל-ולידי. 85 מבני המשפחה נותרו ללא קורת גג.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/137704