שביתה במאות משפחתונים של התמ"ת

מאות משפחתונים של התמ"ת יהיו סגורים מחר (ב') עקב שביתה של המטפלות. היישובים שבהם יושבתו המשפחתונים הם אשדוד, באר-שבע, ראשון לציון, רחובות, יבנה וסביבתה, בני ברק ורוב היישובים שיש בהם משפחתונים כאלה בצפון הארץ. למטפלות, המוגדרות כיום כעצמאיות, אסור לשבות לפי החוק, ולכן הן מגדירות את השביתה כ"יום חופש" שהן לוקחות כדי למחות על היחס שהן מקבלות מהתמ"ת.  

 

המטפלות, הדורשות שיכירו בהן כעובדות ויחתמו אתן על הסכם קיבוצי שיכלול העלאה בשכרן ושיפור בתנאי עבודתן, יגיעו לקריה בתל-אביב ויפגינו מול משרד התמ"ת. לדבריהן, הן מתכוונות להגיע למשרד עם עגלות ילדים ולנסות לפרוץ פנימה כדי לעורר מהומה. זאת, לאחר שלפני שבוע וחצי כבר הפגינו המטפלות מול התמ"ת ולא זכו למענה.

 

שמחה סעידי, מראשי הוועד שהקימו המטפלות, מסרה: "אנחנו מבקשות את סליחת ההורים על העוול שנגרם להם. המאבק אינו נגדם, ואנחנו נאלצים לפגוע בהם מתוך חוסר ברירה ואזלת יד". "אנחנו נחזיר את הכסף להורים", הוסיפה עליזה ידעי, גם היא מראשי הוועד, "לי מגיע יום חופש, אז אני לוקחת אותו על חשבוני. מצדי, שכל ההורים ייקחו גם הם יום חופש. ההורה לא יכול להגיד לי להגיע לעבודה. אם התמ"ת לא מבין אותי, אני לא יכולה להבין את ההורים. ההורים לא משלמים לי את 10 השעות הנוספות שאני לוקחת מדי שבוע. מדי שבוע אני עובדת יום שלם בחינם. מי משלם לי אז זה?"

 

בישראל מועסקות כ-2,400 מטפלות משפחתונים וכ-10,000 משפחות המסתייעות בהם. המטפלות רשומות כעצמאיות המחזיקות את המשפחתונים כעסק, ולכאורה, התמ"ת אינו המעסיק שלהן, אלא שהתמ"ת קובע את התעריף שהן גובות, וכמה כסף יקבל ממנו, כך שבפועל לטענתן הן שכירות.

 

מתעריף התמ"ת, העומד בממוצע על 7,000 שקלים בחודש, מוציאות המטפלות אלפי שקלים בחודש על אחזקת המשפחתון – כך שהכנסתן בפועל נמוכה משכר המינימום. מתחשיב שערכו המטפלות עולה, לטענתן, כי מטפלת במשפחתון משתכרת 4,186 שקלים לחודש תמורת 210 שעות עבודה. כל פניותיהן להיפגש עם האחראים עליהן במשרד התמ"ת ועם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, לא נענו. בחודשים האחרונים התאגדו מטפלות המשפחתונים במסגרת ארגון "כוח לעובדים", וזכו גם לתמיכה של 29 ארגוני נשים.