ב-18 במאי יערכו בחירות לנשיאות פולין. הבחירות נערכות לאחר חילופי השלטון בדצמבר 2023, אז הצליחה האופוזיציה המאוחדת של המרכז הליברלי והשמאל להשיג רוב דחוק בבחירות ולהדיח את ממשלת הימין של מפלגת "חוק וסדר". המאבק הממושך של האופוזיציה בימין הפולני משך תשומת לב ואהדה עולמית, כולל בישראל – אך בעיותיה של פולין לא נסתיימו, והימין עדיין מחזיק בנשיאות פולין.
המועמד המוביל כעת בסקרים הוא ראש עיריית ורשה, איש המרכז-ימין הפופולרי רפאל צ'אסקובסקי, חבר מפלגת "המצע האזרחי" – מפלגתו של ראש הממשלה המכהן דונלד טוסק. צ'אסקובסקי ידוע כתומך נלהב באיחוד האירופי ובנאט"ו. יצוין כי חודש לאחר פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023, אסר צ'אסקובסקי על מפגינים פרו-פלסטינים להפגין בוורשה נגד המלחמה בעזה. החלטה זו בוטלה בידי בתי המשפט, ומאות מפגינים יצאו להפגין תחת הסיסמא "עזה וורשה – אותה מטרה".
במקום השני בסקרים עומד קרול נוורוצקי – איש מפלגת חוק וסדר והמועמד המועדף על הנשיא המכהן אנדז'יי דודה. לאורך הקמפיין תקף נוורוצקי את ממשלתו של טוסק על רקע יוקר המחייה הגואה בפולין. בחג הפסחא שנחגג בחודש שעבר הצהיר כי "לפולנים יהיה הפסחא היקר ביותר מזה שנים". הביקורת זוכה באהדה בפולין, אולם אין היא כמובן מגובה ברעיונות או מעשים החורגים מהדוקטרינה הניאו-ליברלית של הממשלה.
במקום השלישי, לפי הסקרים, ניצב סלבומיר מנצן – בעל הון שחבר לגורמים מהימין הקיצוני הפולני. מנצן, בדומה לנשיא ארגנטינה המכהן חבייר מיליי ("אל לוקו"), מקדם מדיניות קפיטליסטית רדיקלית המכוונת לפגיעה במרקם החברתי של פולין.
השמאל הפולני, שהתמודד כגוש אחד בבחירות לפרלמנט וזכה ב-8.6% מקולות הבוחרים, לא הצליח להתאחד סביב מועמד מוסכם. מועמדת השמאל החדש, סגנית יו"ר הסנאט מגדלנה ביאט, הבטיחה כי תקדם "שירותי בריאות טובים, זכות אוניברסלית לדיור ואת זכותן של נשים לביטחון".
מועמד "השמאל המאוחד", ההיסטוריון המרקסיסטי ד"ר אדריאן זנדברג, אמר לאחרונה בנאום חוצב להבות בפרלמנט הפולני: "הממשלה אומרת שאין כסף – זה לא נכון. הבנקים מרוויחים רווחים עצומים, החשבונות של מיליונרים מתנפחים". עוד הוסיף: "התקציב הזה [תקציב 2025 – ז"ה] מראה שהממשלה מעדיפה להרעיב את השירותים הציבוריים ולקחת מאנשים את הזכות לבריאות מאשר להעלות את מס החברות".
אינדקס המחירים בפולין עלה השנה ב-5% ביחס לשנה שעברה. העלייה מורגשת במיוחד במחירי הדיור ומוצרי צריכה בסיסיים, בעוד שמחירי התחבורה ירדו מעט. בחלק מענפי המשק, בדגש על התיירות, חלה האטה בצמיחה. שכר המינימום, שעודכן בינואר השנה, עומד כעת על 4,666 זלוטי בחודש (כ-4,400 שקלים). על רקע זה, שני המועמדים הבולטים בבחירות לנשיאות מציעים לפולנים בחירה בין בין ניאו-ליברליזם בניחוח אירופי-ליברלי לבין ניאו-ליברליזם בטעם לאומני-שמרני. אף אחד מנציגי השמאל לא צפוי לזכות בבחירות, אך הריצה המפוצלת עשויה דווקא להגדיל את אחוזי התמיכה בשמאל כגוש.