רצועת עזה: רק 37 סטודנטים יצאו לחו"ל ו-37 יתומים נשארו בבית

מעבר רפיח למצרים סגור רוב הזמן ולכן נתקעו רבים ברצועה בלא מוצא. לפני כחודש הגישה הוועדה האזרחית הפלסטינית לצד הישראלי בקשות של כ-300 סטודנטים במטרה לתאם את יציאתם דרך מעבר ארז אל מעבר אלנבי בדרך לירדן ומשם לארצות שבהן הם לומדים. הוועדה העבירה את שמות הסטודנטים למתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש). הזמן חלף, שנת הלימודים החלה. חלק מהסטודנטים הצליחו לצאת בינתיים דרך מעבר רפיח במועדים הספורים שבהם נפתח.

ארגון "גישה" מוסר כי השבוע הודיעה ישראל כי תאפשר רק לכ-140 מהסטודנטים לצאת דרך מעבר ארז בדרך ללימודים בחו"ל. עם זאת, רק 37 סטודנטים עברו עד כה במעבר, לאחר שהוועדה האזרחית הפלסטינית לא הצליחה לאתר את כל מי שביקשו בזמנו היתר יציאה, אחרים לא הצליחו לנצל את ההזדמנות מאחר שפג תוקף האשרות שלהם וכאלה שהצליחו לעבור דרך רפיח בשלושת הימים שבהם פעל במהלך שבוע שעבר.

2015-01-02_181340

מעבר רפיח (צילום: גישה)

ביום ראשון השבוע מנע חמאס את יציאתם מהרצועה לישראל של 37 יתומים בני חמש עד 12 וחמישה מבוגרים מלווים, בטענה שהביקור מבטא נורמליזציה פסולה עם ישראל. הילדים, שהוריהם נהרגו במהלך "צוק איתן", היו אמורים לבקר בספארי ברמת גן, ביישובים בדרום ישראל ולהיפגש עם הנשיא אבו מאזן ברמאללה. יציאתם של היתומים ומלוויהם אורגנה על ידי יואל מרשק מהתנועה הקיבוצית, ואושרה, באופן חריג, על ידי מתפ"ש. לפי נתונים מעודכנים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית 43.2 אחוז מתושבי הרצועה הם ילדים מתחת לגיל 14, קצת למעלה מ-750 אלף ילדים. 1,500 מהם הם יתומים טריים מהקיץ האחרון. החלטת חמאס מנעה מ-37 מהם הזדמנות נדירה לצאת מהרצועה, שכן  ישראל מאשרת יציאת פלסטינים מעזה רק אם הם עונים לרשימת קריטריונים צרה, ורוב הפלסטינים שמקבלים אישור יציאה הם חולים ומלוויהם, סוחרים וקומץ מקרים "הומניטריים חריגים". מ"גישה נמסר כי "מצער לראות את חמאס מונע גם הוא את יציאתם של פלסטינים מהרצועה משיקולים פוליטיים".