ריאיון עם ח"כ חנין: בונים מחנה דמוקרטי

בבחירות אלה ניצבת בפנינו המשימה החשובה של הפלת שלטון הימין הקיצוני. ממשלת נתניהוליברמןבנט הובילה לאסון מבחינת הציבור היהודי והערבי כאחד. בתחום המדיני, הממשלה המשיכה בהעמקת הכיבוש ובהרחבת ההתנחלויות, והגיעה למבוי סתום מדיני מוחלט, אשר הוביל לתוקפנות מלחמתית נוספת בעזה. בתחום החברתיכלכלי, זו ממשלה שהרחיבה את הפערים לרמה קיצונית מאיפעם ושמדיניותה הגבירה את העוני. וכמובן, זו ממשלה שהתקיפה קשות את המרחב הדמוקרטי, ובמיוחד את מעמד האוכלוסייה הערבית בישראל.

2015-03-09_224248

איזו מציאות עשויה להיווצר בעקבות הבחירות?

הרשימה המשותפת – במסגרתה חד"ש מתמודדת לכנסת ה-20 – התחייבה להיות חלק מהמאמץ של החלפת שלטון הימין. אנחנו לא רואים את עצמנו שותפים בממשלה בהנהגת "המחנה הציוני". אבל אם תוצאות הבחירות יאפשרו זאת, בהחלט נהיה מעוניינים להיכנס איתם למשאומתן כדי ליצור "גוש חוסם", במתכונת דומה לזו שהייתה בתקופת ממשלת רבין (1995-1992). זאת בתנאי שהממשלה תתקדם לשלום צודק, לשוויון אזרחי ולאומי לאוכלוסייה הערבית ולצדק חברתי. התסריט היותר מציאותי כרגע הוא תסריט של ממשלת "אחדות לאומית". במצב כזה, תפקידנו ללכד סביבנו כמה שיותר כוחות כדי להוביל את האופוזיציה וכדי ליצור מחנה דמוקרטי יהודיערבי משמעותי. זה אומנם פשוט, ומדובר באתגר מורכב ומסובך, אבל אנחנו צריכים להיות ברורים בשאלה לאן אנחנו צריכים ללכת.

מדוע לא נחתם הסכם עודפים עם רשימה אחרת?

כדי לסייע בהפלת שלטון הימין, ומתוך אחריות פוליטית, חד"ש תמכה בחתימה על הסכם עודפים בין הרשימה המשותפת לבין מרצ, שמשמעותו – תוספת של מנדט נוסף, ככל הנראה, לרשימה המשותפת, וכן תוספת של מנדט נוסף לכוחות שאינם נמנים במובהק עם הימין הקיצוני. לא הצלחנו להביא למצב של חתימה על הסכם העודפים, וזאת בשל התנגדות חלק משותפינו ברשימה המשותפת. יש לא מעט לקחים שצריך ללמוד מכך, אבל אסור שתהיה טעות – חד"ש לא מתכוונת ללכת בדרך של בדלנות ושל הסתגרות.

הרשימה המשותפת נולדה מתוך האילוץ של העלאת אחוז החסימה לכנסת. היא כוללת כוחות שביניהם יש הבדלים פוליטיים ורעיוניים עמוקים. המפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת אינן מוותרת על השקפת העולם שלהן ועל דרכן. זה ניסיון לייצר מכנה משותף וללכת לעשייה פוליטית על בסיס המכנה המשותף הזה. אנחנו מקווים מאוד שאפשר יהיה לקדם מצב בו הרשימה המשותפת תהיה בסיס למחנה דמוקרטי יהודיערבי יותר רחב, שיוכל להיות בסופו של דבר האלטרנטיבה לשלטון בארץ הזאת.

בחודש האחרון, הרשימה המשותפת עוררה עניין רב, והמועמדים החדשים של חד"ש – ובמיוחד איימן עודה, עאידה תומאסלימאן ויוסף ג'בארין – הופיעו מעל במות תקשורתיות רבות, והצליחו בצורה מרשימה מאוד להעביר את המסרים של חד"ש בשם הרשימה המשותפת. המסרים האלה קיבלו הדים רבים וזכו באהדה, וזה רק מראה עד כמה טמונה בפוליטיקה שלנו האפשרות לזכות בתמיכה בקרב הציבור היהודי והערבי.

הריאיון מתפרסם בגיליון השבוע של "זו הדרך"