רופאים לזכויות אדם: על צה"ל לקבל פניות חולים ליציאה לטיפול רפואי ולאפשר הגעתם

עשרה חולים מעזה מתו כתוצאה מקריסת מנגנון התיאום הפלסטיני-ישראלי וישראל מסרבת לטפל בעשרות בקשות יציאה של חולים מעזה המועברות אליה בהסדרים חלופיים למנגנון שקרס. על כך מסר בסוף השבוע דובר רופאים לזכויות אדם.

למרות שמנגנון התיאום הפלסטיני המקובל על ישראל חדל מלתפקד, מסרב צה"ל  – באמצעות מת"ק עזה – לטפל בעשרות בקשות יציאה של חולים מעזה, שהגישה העמותה ומונע בכך טיפול רפואי, בחלקו מציל חיים, מחולים רבים. מרכז עזה לזכויות אדם תיעד עד כה 10 מקרי מוות של חולים מעזה, שנסיבות מותם קשורות ישירות לקריסת מנגנון התיאום.. 

המנגנון הפלסטיני להפניית חולים מעזה – אשר פעל עד כה בתיאום בין ישראל לבין נציגי הרשות הפלסטינית בעזה – חדל למעשה לתפקד מאז ה-22 במרץ.  ממשלת חמאס פירקה את משרד ההפניות, והחליפה את פקידיו, ביניהם המתאם הפלסטיני רפעת מחסין. בעקבות כך, הפסיקה ישראל באחת את עבודתה עם מנגנון התיאום החלופי.

ארגונים בינלאומיים המעורבים בפעילות הרפואית ברצועת עזה (הצלב האדום, ארגון הבריאות העולמי ואחרים) הודיעו כי לא יתאמו באופן פרטני יציאה של חולים מול הרשויות הישראליות, כחלופה למנגנון התיאום הפלסטיני הקודם ולמנגנון הקיים. לפיכך הם אינם מהווים כתובת עבור אוכלוסיית החולים.

בנסיבות אלה,רופאים לזכויות אדם – אשר בשגרה פועלת כגוף המערער על מניעת טיפול רפואי מחולים – נאלצה לתפקד כגורם הבלעדי הנותן כיום מענה לבקשות היציאה של חולים מעזה.  ב-4 השבועות האחרונים הועברו 120 בקשות בכתב למת"ק עזה בשם חולים שביקשו לצאת מהרצועה לטיפול רפואי. מדובר בחולים שכבר מחזיקים ברשותם את כל המסמכים הדרושים ליציאה, וכל שהם זקוקים לו לצורך מימוש זכותם לטיפול רפואי הוא אישור מעבר מהרשויות הישראליות. ואולם הצבא מסרב לטפל במרבית הבקשות שהועברו על ידי רל"א.

בהתנהלות זו פועל הצבא כגוף המונע טיפול רפואי מחולים ברצועת עזה: בסירובו להכיר במנגנון התיאום הפלסטיני החדש שקם בעזה ולקבל ממנו פניות בשם חולים, בסירובו לטפל בעשרות פניות המועברות על ידי העמותה, בטענה שועדת התיאום הקודמת תשוב לעבוד בקרוב, למרות שזו טרם קמה ובהפניית חולים חסין אלשיח' הממונה מטעם הרשות הפלסטינית ברמאללה על הוועדה האזרחית הישנה תוך טענה כי מנגנון זה מעביר פניות חולים מעזה. בעוד שבפועל, נציגי אותה ועדה, הן מעזה והן מרמאללה, מאשרים כי אינם מעבירים פניות החולים.

על רקע זה פנתה העמותה לצבא ב-8 באפריל בדרישה שהצבא יטפל בכל הבקשות המועברות על ידי רל"א ועל ידי ארגונים אחרים. עד כה לא זכתה הפנייה לכל מענה ומדיניות הצבא בעינה עומדת. דובר רופאים לזכויות אדם מסר כי "בהתנהלותה זו משתמשת ישראל בחולים ברצועת עזה כבני ערובה לאינטרסים ולמאבקי כוח פוליטיים. העמותה קוראת לישראל להקים מנגנון הפניית חולים חלופי עד שיוסדרו חילוקי הדעות הפנים-פלסטיניים ועד לכינונה של ועדת תיאום המקובלת על כל הגורמים המעורבים. כמו כן קוראת העמותה לצבא לטפל במהירות בפניות חולים שהופנו אליו עד כה על ידי רופאים לזכויות אדם וארגונים אחרים ולאפשר לחולים להגיע לטיפול רפואי".