ראשי תעשיית ההיי-טק פתחו בקמפיין נגד התארגנות עובדים – עיני מסכים

 

ראשי תעשיית ההיי-טק יצאו לפני כשלושה שבועות בקמפיין בלתי רשמי נגד חוקי העבודה החדשים שגובשו במסגרת "עסקת החבילה במשק". מה שהדאיג אותם הייתה ההקלה על יכולת העובדים להתאגד במקום העבודה. ראשי הענף טענו כי החוקים החדשים, בראשם החובה לנהל מו"מ על הסכם קיבוצי אם קם ועד עובדים בארגון, "יביאו לבריחה של משקיעים שלא ירצו שום קשר לישראל". על כך מסר אמש הכתב שי ניב בעיתון "גלובס" אבל בימים האחרונים שורר שקט מוחלט בעניין מצד ראשי הענף. הסיבה: פגישה חשאית שקיימו עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. מהפגישה הם יצאו מעודדים למדי. המשתתפים הסכימו לשמור בסוד את דבר הפגישה, אולם תוכנה הגיע לידיעת "גלובס".

בין המשתתפים היה יו"ר רד-בינת, יהודה זיסאפל, המשמש גם כיו"ר איגוד תעשיות ההיי-טק. אחרים ביקשו שלא נחשוף את שמם. גורמים שהשתתפו בפגישה התרשמו כי המסר של עיני היה פשוט: "הסתדרות והיי-טק לא הולכים יחד". עוד הם הבינו כי עיני לא מתכוון לפעול באופן אקטיבי כדי לארגן את עובדי ההיי-טק, שממילא לא ימהרו להצטרף למהלך כזה, כל עוד התנאים שלהם מצוינים. בהסתדרות הבהירו ל"גלובס": "עיני לא אמר דבר כזה, אולי כך הם התרשמו. בכל מקום שיש התארגנות עובדים, אם מיוזמה מקומית או אחרת – נפעל לנהל מו"מ עם המעסיקים על הסכמי עבודה קיבוציים. זה עניין עקרוני וזכות לגיטימית של כל עובד במדינה דמוקרטית".

ראשי הענף שנפגשו עם עיני מעריכים שהוא היחיד שקובע את הטון בהסתדרות. עיני דווקא הבהיר למשתתפים בפגישה כי לא כולם בהסתדרות חושבים כמוהו. יש בארגון הזה פלורליזם, הוא אמר, וחלק מאנשיו סבורים כי גם אנשי ההיי-טק צריכים את ההסתדרות לצידם. כך למשל, מנכ"ל ההסתדרות, גד לוטן, אמר בפברואר השנה: "אני קורא לעובדי ההיי-טק לקום ולהתאגד היום, לפני שיהיה מאוחר מדי". ההסתדרות פעלה גם באופן אקטיבי בשנה שעברה כדי לצרף לשורותיה כמה מאות עובדים בחברת הטלקום ECI, כאשר היא הציבה דוכנים בכניסה לבניין החברה בפתח-תקווה. "עופר עיני הוא אדם פרקטי, פרגמטי ומבין עניין. לכן יצאנו אופטימיים", אמר אחד המשתתפים. "הבעיה היא לא איתו, אלא עם מי שיחליף אותו. אנחנו לא יודעים מי זה יהיה, וכולנו זוכרים את ירוחם משל ואת עמיר פרץ". כלומר, השילוב בין חוקי העבודה החדשים ליו"ר הסתדרות עתידי, שעשוי לתמוך בהתארגנות של ענף ההיי-טק, הוא מפחיד רבים בתעשייה.

מי ששידך בין ראשי הענף לעיני הוא נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שהשתתף גם הוא בפגישה. ברוש חתום על עסקת החבילה, וראשי ענף ההיי-טק, שתקפו את העסקה, חברים בהתאחדות. הטענות שלהם נגד העסקה איימו לערער את מעמדו, והפגישה עשויה להרגיע את המתח הפנימי שנוצר בארגון.