"מדינות זרות שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה", הכריז אמש (רביעי) הנשיא דונלד טראמפ בנאום שנשא בבית לבן בהשתתפות מאות מוזמנים בעת שהחליט להטיל מכס על כל המדינות הסוחרות עם ארה"ב. כך, סין תשלם 34% מכס על כלל הסחורות שהיא מייצאת לארה"ב; האיחוד האירופי 20%; וגם מדינות אסיה השותפות באסטרטגיה הבינלאומית של אימפריאליזם האמריקאי כגון יפן, דרום קוריאה, טייוואן והודו ישלמו 18.5%. גם "ידידתה הגדולה של ארה"ב בעולם", ישראל, מופיעה ברשימת 25 בהן הוטלו המכסים הגבוהים ביותר. לישראל נועד מכס של 17%, שהוא, לפי הממשל, חצי המכס שהיא מטילה על סחורות אמריקאיות. לישראל יש עודף של 8 מיליארד דולר במאזן המסחרי עם ארה"ב, מתוך יצאו המהווה פחות מאחוז אחד של סך כל היבוא האמריקאי.
יצוין שממשלת הימין קידמה השבוע את הצעד של טראמפ על ידי הורדת מכסים. שר האוצר וההתנחלויות, בצלאל סמוטריץ', ביטל השבוע את המכסים האחרונים שגבתה המדינה מהיבוא האמריקאי, בייחוד בתחום החקלאות. ביטולם יגרור לפגיעה קשה בחקלאים הישראלים שרבים מהם כבר נפגעו קשות מאז פרצה המלחמה ב-7 באוקטובר 2023.
אמנם היה ידוע שארה"ב תטיל מכס על ישראל, אבל בממשלה ובהתאחדות התעשיינים, ארגון המעסיקים הגדול בישראל ושמייצג את היצואנים הגדולים, הופעתו מגובה המכס החדש. רבע מכלל הייצוא הישראלי מיועד לארה"ב, אך בניגוד למדינות אחרות, בהן מדינות אסיה והאיחוד האירופי, ישראל לא מתכוונת להטיל מכסים חדשים על היבוא מארה"ב.
עיקר היצוא המסחרי לארה"ב הוא מכונות וציוד חשמלי, מכשירים אופטיים, מכשור רפואי וכירורגי ותרופות. סך כל היצוא מישראל לארה"ב עומד על 34 מיליארד דולר, אך 14 מיליארד דולר מתוכם הם שירותים שלא יחויבו במכס. סוחרי הנשק והיצרניות הנשק והתחמושת המקומיים מצפים שהמכס גם לא יוטל על ענפים אלה.
יחד עם זאת, ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, הביע הבוקר חשש מהטלת המכסים — והוא טוען כי עשויה להיות להם השלכה מרחיקת לכת על המפעלים הישראליים. "זהו צעד מדאיג עבור היצואנים הישראלים, שעלול לפגוע במקומות עבודה ולצמצם את הפעילות בשוק האמריקאי", אמר. "ההחלטה עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של ישראל, להרתיע השקעות זרות במשק ולהחליש את כושר התחרות של החברות הישראליות בשוק האמריקאי".
הצעד שננקט הלילה הוא ללא תקדים במאה השנים האחרונות. זאת, לאחר עשרות שנים של גלובליזציה קפיטליסטית, בהובלת הממשלים האמריקאים – הן מהמפלגה הדמוקרטית והן מהמפלה הרפובליקאית. גלובליזצה שהביעה להאצת הצבר ההון בידי החברות הרב-לאומיות ולטובת שכבת בעלי ההון העליונה, דוגמת אילון מאסק – שותפו הקרוב של טראמפ בשלטון. אך לצעד היגיון מעמד ברור: טראמפ רוצה לגבות מכס על מנת לצמצמם עוד יותר את שיעורי המס שמשלמים בעלי ההון. במילים אחרות: המכס יסבסד את קיצוצי המס על העשירים.
ומה עם העובדים? עבור העובדים האמריקאיים הגדלת המכס יביא לייקור מוצרים רבים, בהם מוצרי יסוד. כמו כן, השבוע טראמפ גם ביטל את ההסכם הקיבוצי של כמיליון עובדי הממשלה – כך שניתן יהיה לפטרם בקלות ובמהירות. כך, שמי שישלם את מחיר מדיניות הנבוט הקפיטליסטי של טראמפ היו העובדים בארצו והמוני פועלי ייצור בכל העולם.