קו לעובד: מעסיקים דורשים שעות עבודה הרבה מעבר לחוק

 

"בחודשים האחרונים נחשפו מקרים רבים של עובדים המתבקשים לעבוד בשעות נוספות ארוכות, מעבר למסגרת יום העבודה אשר נקבעה בחוק שעות עבודה ומנוחה, ולעתים אף מעבר למסגרת השעות המקסימלית המותרת לפי ההיתר שהוציא מכוח חוק זה שר התמ"ת", על כך מסרה עו"ד מיכל תג'ר מהעמותה להגנה על זכויות העובדים "קו לעובד". היא מסרה שמסגרת השעות שנקבעה בחוק היא 8.5 שעות ביום למי שעובדים 5 ימים בשבוע, והיא נמתחה לעד 12 שעות ביום לפי ההיתר שהוציא השר. מעסיק שדורש מעובד לעבוד יותר מ-12 שעות – עובר על החוק.

מפניות בחודשים החולפים עולה כי מעסיקים רבים אינם מהססים לעבור על החוק. כך, פנו אלינו קבוצת עובדות ממפעל לייצור מזון בדרום הארץ, שסיפרו כי הן מתבקשות בחודשיים האחרונים לעבוד במשמרות של לא פחות מ-14 שעות ביום, מ-9:00 עד 23:00. עובדות אשר מחו על אורכן של המשמרות, אולצו לצאת לחופשה כפויה ולא סופקה להן עבודה. עובדת אחרת פנתה בשם בעלה, המועסק ברשת מרכולים בצפון הארץ. העובדת סיפרה כי העובדים נאלצים לעבוד 7 ימים בשבוע, אינם מקבלים יום מנוחה כלל, ואף לא ניתן להם תשלום לפי החוק על עבודתם בשעות נוספות וביום המנוחה.

עו"ד תג'ר מסרה עוד: "אנו רואים כיום רק את קצה הקרחון בתופעת העסקת עובדים בשעות ארוכות, מעבר למסגרת השעות שנקבעה בחוק. שיטה זו משתלמת מאוד למעסיקים דווקא בתקופות של פיטורים מאסיביים. למעשה, העסקת עובד בשעות ארוכות משתלמת הרבה יותר מהעסקת עובדים נוספים, שכן גם אם המעסיק משלם כחוק על העסקה בשעות נוספות, הוא אינו חייב בהפרשות סוציאליות על שעות אלה (הן לא נחשבות, למשל, חלק מהשכר לצורך פנסיה, פיצויי פיטורים, דמי חופשה ועוד). לכן, פעמים רבות, דווקא כאשר מפוטרים עובדים, מתבקשים העובדים הנותרים לעבוד שעות ארוכות, באופן שפוגע באיכות חייהם, בבריאותם, בחיי המשפחה ובפנאי שלהם. אנו קוראים לעובדים הסובלים מבעיה זו לפנות אלינו: email@kavlaoved.org.il  , במטרה לתקוף את הבעיה של העסקת-יתר באופן רחב".